Jump to content

Язва на стомаха


Recommended Posts

Язва на стомаха

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника е много разпространено заболяване, особено напоследък. Най-чести места за язва в стомаха са пилорът (долното отверстие на стомаха) и малката кривина на стомаха.

Причини. За причините на язвената болест съществуват много схващания, тъй като и причините са много и разнообразни. Основно значение за възникването на язвата имат силните психични изживявания, нервното напрежение, преумората. При дразнене на стомашната лигавица от различни дразнители също може да се образува язва. Хроничният гастрит при неподходящо лечение и хранителен режим може да се усложни с язва. Употребата на тютюн и алкохол улеснява възникването на язвата.

Признаци. Най-характерните прояви на язвената болест са болката и паренето зад гръдната кост и по-рядко повръщането и кръвоизливът. Болката може да се яви скоро след нахранване (след един-два часа), по-честа е по-късната болка около 3 часа след ядене. Понякога се явява и нощно време или на гладно; болките на гладно са характерни главно за язва на дванадесетопръстника. Болният усеща болезненост над пъпа, под лъжичката, която понякога отива към гърба.

От друга страна, поради нервен стомах лигавицата на стомаха, и особено на дванадесетопръстника, става малокръвна, т. е. храненето е чрез капилярните кръвоносни съдове да не е достатъчно и в този случай разяждането на вътрешната мускулна стена на стомаха става по-лесно от собствените му киселини. Повредата на лигавата ципа на стомаха се получава още и от удари по корема, преяждане, препиване, умствено и физическо напрежение. Мнозина автори на книги по тоя въпрос сочат и тютюна като причинител на язва в стомаха, понеже увеличава киселинността на стомашния сок и отслабва устойчивостта на лигавата ципа, която отпосле се разяжда от собствените си киселини. Това обаче изисква да са налице и други причини, като лошо състояние на зъбите, болно гърло, малокръвие, хлороза, носене на корсет, често вземане (след обяд или вечеря) направо на езика сода на прах, гълтане на кокички от плодове и други остри предмети, употребяване на лошо рафинирано олио, което причинява киселини, много месо, фабрична захар, и най-после постоянно нервно напрежение особено грижите, тревогите и притесненията.

Признаци. Щом язвата е вече образувана в стомаха, страдащите показват обикновено следните по-важни и главни признаци:

1. Болки, които настъпват обикновено от половин час до три часа след приемането на храната (понякога настъпват и веднага след яденето, ако язвата е близо до хранопровода) и траят почти до второ нахранване. Понякога траят час-два и спират изведнъж, за да се появят пак след ново прииждане на храна в стомаха.

2. Особена болезненост под лъжичката, която понякога е толкова силна, че не дава да се пипне това място и болният има чувството, че сякаш нещо го гризе в стомаха. Тези болки понякога се разпростират изпод лъжичката към гърба.

3. След нахранване болният има оригвания на кисело. Обикновено при тази болест стомахът отделя повече киселини, отколкото когато е здрав, вследствие на които се появява и киселинният вкус в долната част на гърлото при оригване.

4. Повръщания от време на време, които обикновено настъпват 2-3 часа след ядене и се дължат на затваряне на изхода на стомаха, където е язвата. Понеже тя е при изхода, то той, за да се предпази от дразненето на храната, се затваря и така не е позволява да мине по-нататък. Стомахът започва да се вълнува и за да се освободи от вкиснатата храна, я връща назад през хранопровода. Повърнатата материя има кисел вкус, понякога и червен цвят, ако кръвта не е престояла в стомаха; тя е черна и съдържа парченца като смляно кафе, съсирена кръв, ако е стояла по-дълго време в храната.

Болните се оплакват често и от глад, както и от упорит запек признак на неврастения, безсъница и други.

5. Понякога и в изпражненията има кръв, но не червена, а с тъмнокафяв цвят, даже черен, и е смесена добре с изпражненията. Тя идва от раната и е признак за голяма опасност, защото показва, че е засегнат кръвоносен съд. Понякога той може да е голям и кръвоизлиянието да причини смърт.

Диагнозата се поставя вярно само ако се направят едновременно клинични, лабораторни и рентгенови изследвания. Всяко изследване поотделно не е достатъчно.

Язвата е хронична болест и от нея страдат хора на средна възраст. Тя се изостря пролет и есен (сезонна периодичност).

Срещат се язви от големина на лещено зърно до такива с диаметър по 12 см. Ако язвата пробие стомашната стена, гнойта се разлива в коремната кухина и причинява силно възпаление, придружено от коремни болки, подуване на корема, повръщане, упадък на сърцето и силите.

Усложнения. Освен с кръвоизлияния язвата може да се усложни с пробиване на стомашната стена и развиване на перитонит, със стеснение на изхода на стомаха, образуване на сраствания и други.

Предсказание. Язвата обикновено навреме и правилно лекувана оздравява. Обаче при неспазване на природосъобразния режим на живеене и хранене заболяването се задълбочава. Протичането на болестта е много различно: язвата може да продължава с десетки години, но има случаи, при които тя зараства за няколко месеца, но често се повтаря.

Предпазване. Трябва да се избягват всички вредни причини: физическа и нервна преумора, нередовно хранене, и то с груба храна, тютюнопушенето.

Лечение. Провежда се от лекар. Необходимо е болният да си изгради правилен режим на труд, почивка и хранене. Да се храни по-често и по малко, като предпочита мляко, масло, сметана, яйца, супи, варено или печено месо, каши и пюрета. Забраняват се пържените храни, сурови зеленчуци, туршиите, боб, зеле, консервирани храни и подправки, алкохол и тютюн.

А. При кръвоизлив незабавно да се потърси лекарска помощ, като лечението се провежда в болнична обстановка. До оказване на лекарска помощ народната медицина използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди хранене болният да изпие следната смес: 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгоряна вълна, 1/2 изравнена чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз) и толкова прах от яйчени черупки. При липса на яйчени черупки и сакъз може и без тях.

II. Двадесет минути след сместа да изпие 1 чашка от 75 г отварка от бяла върба (листа), дебела мара (листа), овчарска торбичка, полски хвощ и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Може да се подслади с мед и лимон по вкус.

Диета. Болният в продължение на 37 дни трябва да спазва строга диета: мляко, сметана, рохки яйца, слизести супи. Силната жажда да се утолява от време на време с 1 глътка студен чай от джоджен (2 супени лъжици листа от него се запарват с 500 г вряща вода и в закрит съд на тих огън се варят 5 минути, като изстине, отварката се прецежда).

След изтичане на този срок болният може в продължение на 7-10 дни всеки 2 часа и по-често да взема по 1 супена лъжица от следния крем за усилване: 500 г прясно краве масло, 500 г чист пчелен мед, 500 г пудра захар, 500 г пресен каймак (сметана) и 10 жълтъка от пресни кокоши яйца.

Приготовление: Маслото, медът и захарта се разбъркват в чист съд и се оставят на топла печка само да се разтопят, но не и да заврят. След това се прибавят каймакът и жълтъците и сместа се бърка добре, докато всичко се разтопи хубаво.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ленено семе и смрадлика (листа): по 1 супена лъжица от всяка с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват с 1 л вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, отварката се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г леща, очистена и опечена до розов цвят и след това смляна на мелница за кафе и разбъркана с 250 г чист маслинен зехтин, и по 125 г тахан от сусам и чист пчелен мед, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. При липса на сусамов тахан може и без него.

IV. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бяла върба и пр. (вж. точка II) или пък от бял равнец, жълт кантарион, червено подъбиче, листа от смокиня и листа от смрадлика по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане хладка клизма от 25-30°С с половин-един литър вода. Тази клизма причинява свиване на кръвоносните съдове в стомаха, последвана или от компрес на корема (отпред) от 4 бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, или пък още по-добре с поставяне на корема торбичка от тънко хасе, напълнена с хладка лапа от суров кромид лук, настърган и засилен с готварска сол в пропорции: на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица сол, и се опасва с вълнен или фланелен пояс, съчетан и с „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет и отгоре вълнена шапка.

VI. Или пък при главоболие „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре) и засилен или с 9 супени лъжици суров кромид лук и 3 супени лъжици сол, или пък със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ.

През кръвоизлиянията да не се правят никакви топли и горещи приложения, включително и слънчеви бани, за да не се усили кръвоизлиянието.

VII. Един-два часа след закуска на болния да се постави пак или коремният компрес, или пък лапата от кромид лук със солта, опасани с вълнен пояс. Държат се 2-3 часа и се заменят с нови до вечерта.

Важни добавки:

1. През време на това лечение болният непременно да лежи спокойно в леглото си, без да се паникъосва, и то така, че стомахът му да е в удобно и спокойно положение.

2. Хладната клизма да се прави на болния редовно, до пълното спиране на кръвта. След това винаги при запек, даже всекидневно хладни клизми (35°С) с 500 г вода.

Б. При липса на кръвоизлив се прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин с прибавка на по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион (листа и цвят) и мента. Във водна баня на тих огън се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жълт и червен кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, мащерка, къпина (листа и цвят), невен (листа и цвят), пипериче, синя тинтява и смрадлика (листа) по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко препечено в тиган до бежов цвят, за да не пачосва отварката) и 1 чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват в 600 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, отварката се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна, повече каши и пюрета или пък обикновена храна без тлъсто и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук, но без захар.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска), но само варено или печено, не и пържено, при това много добре сдъвкано.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия, каши, пюрета, особено готвена бамя, тестени храни и компоти с малко хляб. След ядене болният да изяжда и 1-2 печени ябълки без корите и семките и след тях да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: ленено брашно, пудра захар, сода бикарбонат, кафе от фий, прах от изгорян до черно картоф (нарязва се на тънки филийки и се пече до черно) по 50 г от всяка, и рафинирана сяра на прах 15 г (от аптеката). Пие се с малко хладка вода или чай от лайка.

Забележка. Лимоновият сок не е вреден и може да се употребява като подправка, но само в случаите, когато болният не чувствува болки от него.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка (цвят) или пък минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема 1 изравнена чаена лъжичка смес от чист пчелен мед и прясно краве масло (или чист маслинен зехтин) по 250 г от двете и бяла дъвка (сакъз) 25 г (от аптеката), счукана на ситно и добре разбъркана. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото дъвката пада на дъното.

IV. Двадесет минути след сместа да изпива и 1 чашка отварка от жълт и червен кантарион и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, да се прави клизма с 500 г топла вода. При липса на болки в корема следва коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от джоджен (4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути), или пък налагане на корема със зелен лист от прясно зеле попарва се с врящо мляко, за да омекне, свива се на руло, изцежда се и отгоре му се слага вестник и вълнен пояс.

При болки коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа (36°С) от праз лук (бялата му част), а при липса на лук с прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 20-30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, с прибавка на 2 супени лъжици ленено брашно и 150 г мляко. Варят се да стане лапа, гъста като тесто, отгоре се поставят вестник и вълнен пояс.

Едновременно на главата се поставя „шапка“ от суров лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет, или от сурови картофи, настъргани на ренде и полети с 1 чашка топло мляко. Киснат 30 минути и преди поставянето хубаво се изстискват. Отгоре се слага вестник и вълнена шапка.

При тежко главоболие „шапка“ от тънко хасе на главата, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани. Отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко с изключение на билките и диетата. Ако има болки, лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. Болният да избягва употребата на аспирин (ацетизал), за да не му се спука язвата.

2. Ако през деня има болки в корема, болният да си сложи коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в хладка отварка от джоджен или пък във вода и оцет по равни части; държи се, докато минат болките.

3. Лапите могат да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до необходимата температура, като квасецът се засили и с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

4. Болният да отбягва физическо и психическо натоварване.

5. След оздравяването да отбягва да яде сухари, а също разни семки заедно с люспите и други подобни лакомства, които могат отново да разкървавят оздравялата вече язва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...