Jump to content

Възпаление и язва на пилора


Recommended Posts

Възпаление и язва на пилора

Причини. Възпалението на пилора (изхода на стомаха) обикновено се дължи на люти и кисели храни, на бързо ядене, на лошия навик да се гълтат кокичките на маслинките и на други плодове, на спиртни питиета, лоши по своя състав храчки и други неща, които го дразнят.

Първоначално лигавата ципа е само зачервена, но по-късно на това място се образува рана, така че по-често говорим за язва на пилора, отколкото за възпаление. Във всеки случай възпалението предшествува образуването на язвата.

Признаци. Много киселини, повръщане, нетърпими болки в областта на пилора (болки под лъжичката) и чувство, че стомахът е запушен.

Ако болният започне да чувствува, че от ден на ден силите му бързо отпадат, а също и теглото му чувствително намалява, трябва да следи зорко изпражненията си. Щом забележи в тях следи от кръв (кафяво-черни изпражнения), веднага да приложи казаното при язва на стомаха с кръвоизлив. В противен случай кръвоизлиянието може да отслаби болния дотам, че да получи припадък (синкоп) с всички сериозни последици, които той носи (вж. том I, „Други спешни случаи“).

Лечение. Общо и по начина, изложен за язва в стомаха, с добавка към диетата: да се дъвче бавно, да не се употребява нищо люто, кисело, никакви спиртни напитки, нито тютюн, защото той увеличава количеството и киселинността на стомашния сок, който също дразни възпаленото място. Храните трябва да бъдат повече кашести. Лятно време да се ядат повече дини, тъй като сокът им разхлажда и успокоява. Такова диетично лечение трябва да трае дълго време (понякога цяла година), за да се получи резултат. Лошото е, че болни от възпаление и язва на пилора или стомаха не искат да знаят за това и след като пазят диета 2-3 седмици, наново се нахвърлят на всякаква храна и влошават положението си.

Лечебни кризи. При силни болки под лъжичката болният да пие често хладък чай от жълт кантарион и хмел по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода ври 10 минути и върху пилора се слагат студени компреси от чая на хмела.

Операция. Понякога, въпреки продължителното лекуване, болките не минават, болният отслабва значително, губи търпение и се подлага на операция. Тя се състои в направяне на друг изход за храната в стомаха така, че болното място да не се дразни от минаващата храна. Валидността на тази операция е 3 години, след което трябва пак да се повтори, което намалява обема на стомаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...