Jump to content

Кръвоизлив от стомаха (кръвоповръщане)


Recommended Posts

Кръвоизлив от стомаха (кръвоповръщане)

Причини. При язва в стомаха, рак в стомаха, запушване на вратната артерия от съсирване на кръвта, при хемофилия (слаби кръвоносни съдове) и втвърдяване на черния дроб става вътрешно кръвоизлияние, в по-малко или по-голямо количество тази кръв после се повръща. Понякога кръвоповръщането е резултат на задържане хемороидалното кръвотечение или на менструацията у жените и тогава донася голямо облекчение на организма, защото играе ролята на естествена самопомощ, на естествен лечебен процес.

Признаци. Изведнъж на болния му прилошава и причернява пред очите, вие му се свят, има задух, неспокоен е. Той е много бледен, избива го студена пот и повръща различно количество кръв. Ако болестта е взела хронична форма, то преди повръщането се явяват още бодежи от двете страни на стомаха (особено от лявата страна), чувство на тежест и напъване „под лъжичката“, оригване, плюване на кисели лиги, силно сърцебиене, съпроводено с чувство на страх, шум в ушите, виене на свят, изстиване на крайниците, студена пот, спазмични потръпвания, силна пулсация в областта на стомаха и други. Кръвта излиза от устата и от носа едновременно. Повърнатата кръв е черна, понякога съсирена и смесена с храна. Понеже повръщането предизвиква често пъти кашлица, мъчно е да се каже дали изкараната кръв идва от дроба или стомаха, затова трябва да се наблюдава следното:

а) кръвта от дроба изглежда почти всякога ясночервена и пенеста като слюнката, смесена е и с малко въздушни мехурчета (вж. при кръвоизлияние от белите дробове);

б) кръвта от стомаха напротив, е повечето пъти тъмна с шоколадов цвят, често е на парчета, съсирена и смесена с частици от храна.

За по-сигурно трябва да се повика лекар.

Първа помощ:

1. Болният да легне на легло и да пази абсолютно спокойствие.

2. В продължение на 24 часа да не му се дават никаква храна и питиета, а при силна жажда да му се дава на всеки 10 минути 1 супена лъжица студена (10-18°С) вода.

3. В областта на сърцето и стомаха да се поставят дебели студени компреси, натопени във вода (10-18°С), като се сменят веднага, щом се стоплят.

4. На краката му да се поставят шишета с гореща вода.

5. При загуба на съзнанието трябва болният да се напръска със студена вода и оцет наполовина; главата да се държи ниско, а не да се повдига.

6. След 24 часа може да му се дава (след повече или по-малко продължителни паузи) по 1 супена лъжица варено мляко, лигави супи (но в студен вид и в малки количества) да не се дават, докато съвършено не престане кръвотечението. След прекратяване на кръвоповръщането пък виж по-долу диетата.

7. При кръвоповръщане, което е последица на силен удар в областта на стомаха, или пък поглъщане на предмети, които причиняват механични повреди, игли, парчета от стъкла, кокалчета и т. н., се изисква същото лечение с тази разлика, че в случая употребата на лигави храни трябва да бъде допусната още от самото начало, за да могат намиращите се в стомаха чужди предмети да се покрият с обвивен слой.

Лечение. В продължение на 3-4 седмици пълно спокойствие на легло и налагане на корема (и то само отпред, а не и през кръста) с торбички, напълнени с хладна лапа от суров кромид лук със сол, или пък със студени компреси. Лапите се сменят сутрин, обед и вечер, а компресите първата седмица се сменят всеки 12 часа, и то много внимателно, за да не се безпокои болният, а по-после само сутрин, обед и вечер.

Ако болният заспи с компресите, да не се буди, за да се сменят. Ходенето по голяма нужда да става само на легло, за да се избегнат излишните движения, които могат да усложнят положението.

Вътрешно:

а) Или разтвор от готварска сол 1 супена лъжица се разтваря в 250 г вода и се изпива бавно на глътки. Ако има нужда, повтаря се в продължение на 10-12 дни сутрин, обед и вечер преди ядене, но вече по 1 чаена лъжичка на 150 г вода;

б) или разтвор от стипца на 150 г вода 1/2 чаена лъжичка; или:

в) разтвор от лимонена киселина и стипца по 6 г от двете се разтопяват в 200 г вода и се пие по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер преди ядене; или:

г) отвара от полски хвощ и овчарска торбичка от двете по 1 супена лъжица се запарват с 500 г вряла вода, вари се захлупено 10 минути и се пие студено по 1 винена чашка бавно, глътка по глътка; или пък:

д) отварка от бабух (пчелник) 5 г, див джоджен 5 г, бял равнец 5 г, имел дъбов 5 г, полски хвощ 5 г и дъбови кори 5 г. От общата смес се вземат 4 супени лъжици и в 1200 г вода се варят, докато остане около 800 г, прецежда се и се пие студено всяка сутрин по 250 г бавно, глътка по глътка. Повтаря се, докато спре кръвоповръщането.

След спиране на кръвоповръщането да се лекува основната болест, която го предизвиква. Против мъчителна жажда болният да пие на глътки студена вода с лимон (на чаша вода 1 чаена лъжичка лимон), обаче не в голямо количество. При язва в стомаха водата да е без лимон.

Диета. Виж при язва на стомаха с кръвоизлив. След 14-ия ден може да се употребяват и овесена каша, претрити черни боровинки или сироп от боровинки и желе от лимон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...