Jump to content

Паралич на стомаха


Recommended Posts

Паралич на стомаха

Причини. Мозъчни разстройства и атрофия на стомашните нерви вследствие на удар, насилствено хранене и други.

Признаци. Отсъствие на перисталтика на червата и на стомашни киселини. Болният не може да се храни и чувствува погълнатата храна като камък в стомаха си, т. е. без всякакви движения, същата храна преминава в червата без сокове и болният бързо измършавява.

Предсказание. Сериозно, защото болният от изтощение може да умре.

Лечение. Общо за засилване на организма и по начина, даден за отпуснат стомах с добавка: в този случай вътрешно, 2 часа след ядене да изпива или:

а) по 1 кафена чашка (за деца наполовина) отварка от канела (кора), счукана на ситно 10 г, невен (листа и цвят) и пелин (листа) по 25 г, горчивче (листа и цвят) и жълта тинтява (корени) по 50 г.

От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути; като изстине, се прецежда; или:

б) по 1 чашка от 75 г топла отварка от мащерка (листа и цвят): 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода; ври още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Сутрин, един час след закуска, трябва да се повтори всичко, дадено за вечер преди лягане за спаднал стомах, включително и топла клизма с чай от лайка, за да се поти тялото и да не гният изпражненията вътре в червата.

При това един час след клизмата, ако болният не може да се изходи по нужда, добре е второ лице, с помощта на показалеца си, намазан с олио, внимателно да изкара навън през ануса барабонките, изсъхнали от вътрешния огън, и с това силно да облекчи болния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...