Jump to content

Колики в червата


Recommended Posts

Колики в червата

Чревните колики са много честа и важна проява на чревните болести.

Причини. Най-често чревните колики са израз на възпалителни остри или хронични заболявания на червата.

Признаци. Коликообразната болка е много характерна. Обикновено болният не може да определи точно мястото й, но я усеща в средната или долната част на корема или от двете му страни, тя се отразява и към гърба. По своя характер болката е спастична, започва постепенно, усилва се, става много силна и постепенно отслабва, като се повтаря през различни промеждутъци от време. Обикновено трае няколко минути и се успокоява при притискане на корема с ръце.

Лечение. Ако коликите се дължат на някакво заболяване, лечението трябва да е насочено към отстраняване на болестта. За да се облекчи положението на болния, трябва да се поставят на корема му парни компреси, като се сменят на всеки 5 минути, или пък да се направи гореща коремна баня (39-40°С за 10-15 минути). Може също да се прибегне до леко разтриване или масажиране на корема, като се включва и областта на стомаха. След преминаване на болката на болния да се направи хладка клизма (30°С), а след нея и коремен компрес, натопен в топло сурово мляко или в топла вода, размесена наполовина с оцет, или пък в топла отварка от трина. Държи се 2-3 часа и ако има нужда, се повтаря.

Вътрешно. На болния се дава едно от следните средства:

а) Отварка от корени на дилянка 1 изравнена супена лъжица настъргани на дребно корени в 500 г вода се варят 20 минути. Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене по 1 кафена чашка.

б) Чай от джоджен запарва се като чай и се пие всеки час по 1 чаша от 150 г, и то топъл.

в) Отварка от жълта тинтява 1 супена лъжица настъргани корени в 500 г вода се варят 15-20 минути. Пие се по 1 кафена чашка 1 час преди ядене.

г) Отварка от ким (семе): 5 супени лъжици с прибавка на 3 необелени глави чеснов лук в 1 л мляко се варят 15 минути, като изстине, се прецежда. Пие се като първата отварка.

д) Отварка от копърово семе с мляко една супена лъжица копърово семе в 300 г мляко се вари 10-15 минути. Изпива се наведнъж, докато е още топла, но не гореща.

е) Отварка от бяла градинска ружа 10-15 корена от билката се варят в половин литър вода в продължение на 15-20 минути. Прецежда се и се пие по една винена чаша няколко пъти на ден преди ядене.

Диета. Зависи от причината за коликите. Обикновено за 1-2 дни се остава на глад, като се пие често и на глътки чай с малко захар.

Самовнушение: С формулата: „Минава, минава...“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...