Jump to content

Газове в червата (метеоризъм)


Recommended Posts

Газове в червата (метеоризъм)

Причини. Прекомерното събиране на газове в червата довежда до мъчително издуване на корема. То може да стане по няколко начина: първо, чрез поемане на газове отвън през устата (поглъщане на въздух); второ, чрез образуване на повече газове от някои храни; трето, поради запушване на червата и други. За да се наберат газове в червата, трябва или образуването им да бъде увеличено, или отделянето им ограничено, или най-често и двете причини да действуват заедно. За образуване на газове в червата значение има освен количеството на поетата храна, също и видът й. Знае се, че някои храни, като боб, леща, грах, зеле, сини сливи, някои видове хляб предизвикват образуване на много газове. Това се дължи на обилното разлагане на целулозата от тези растения.

Признаци. Смущенията, които настъпват при подуването на корема, са различни. Болният има чувството на тежест, опъване и болки в самия корем. Могат да настъпят нарушения в дихателната и сърдечната дейност и най-сетне, смущения в общото самочувствие. При набиране на повече газове в корема диафрагмата се повдига и с това се затрудняват органите в гръдната кухина. Явява се белодробен и сърдечен задух, може дори да се появят сърдечни болки, стягане и сърцебиене. Също така могат да настъпят и смущения в съня.

Лечение. И тук лечението е насочено към основната причина. Освен това важно условие е да се ограничи употребата на груба, целулозна храна, на газирани напитки. Освен това да се ограничи по възможност гълтането на въздух. Това може да стане, като по време на ядене не се приказва и се яде бавно, със затворени уста. Когато поглъщането на въздух се дължи на нервна причина, ще трябва тя да се лекува.

В продължение на 2-3 вечери подред на болния да се направят топли клизми (38°С) с отварка от ечемик (150 г ечемик се вари в 1 л вода 15 минути) или пък с чай от лайка. Всекидневно сутрин да се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка от варен овес или в топла вода, наполовина разредена с оцет държи се 2-3 часа с топло шише на корема. На обяд преди ядене при желание и възможност може да се повтори казаното за сутринта. Вечер преди лягане парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес. Държи се цяла нощ.

Коремът, когато не е обвит с компрес, да се увива с фланелей пояс.

Вътрешно. Болният да взема едно от следващите средства:

а) Всяка сутрин на гладен стомах да изпива 2 супени лъжици чист зехтин (не олио) с 1/2-1 чаена лъжичка коняк. Освен това през деня да се изпиват по 3-4 чаши чай от лайка неподсладен.

б) Отварка от дилянка, слез и анасон.

Приготовление: От дилянката и анасона се вземат по 30 г, а от слеза 50 г, прави се обща смес и от нея една супена лъжица в 1/2 л вода се вари 1/2 час. Пие се 10-15 минути преди ядене по 1 винена чашка.

в) Отварка от резене семе с мед. Вземат се 1 супена лъжица семе и 1 супена лъжица мед и в 500 г вода се варят 20 минути. Пие се всеки 2 часа по 2 пълни лъжици.

г) Сутрин и обед преди ядене се изпива чаша чай от джоджен, а вечер чаша чай от кимион.

д) Анасоново масло (от аптеката). Взема се дневно по 8 капки на бучка захар.

е) Карамфилово масло (от аптеката). Взема се дневно по 6-7 капки на бучка захар.

ж) Всекидневно да се изяждат по 5-6 зърна от хвойна.

з) Прах от липови въглища с мед.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече целина и киселички ябълки. В началото на лечението 10 дни подред да не се яде нищо сладко и никакви алкохолни и газирани питиета да не се пият. Да се избягват и храни, които дават много газове (груб и пресен хляб, зеле, сурова храна в големи количества, боб, грах и леща).

Освен това храната да се сдъвква добре и бавно и болният през време на ядене да не пие течности.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

В тежки случаи, когато от газовете силно се издува коремът и има неприятни болки, болният да повърне, като си помогне с пръст или с белтъчна вода. След повръщането да си направи гореща баня на краката. На болния да се дава често (всеки четвърт или половин час) да пие по 1 чаша горещ чай от джоджен.

Ако има още газове, в ануса на болния да се вкара краят на иригатора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...