Jump to content

Невроза на червата. Запек (констипация)


Recommended Posts

Невроза на червата

Причини. Нервни възбуди и сътресения, а също и функционални смущения.

Признаци. Има хора, които се оплакват от пълнота, издутост на корема, къркорене на червата, болки, спазми в корема; не могат да понасят мляко, яйца, някои овощия, тлъстини, у други психическите изживявания предизвикват невротична диария, спазмени болки в корема, запичане и т. н.

Лечение. Същественото тук е да се укрепи нервната система, което в този случай може да стане по начина, даден за диспепсия на стомаха.

Запек (констипация)

Запекът е широко разпространено заболяване. Бива остър и хроничен. Острият запек съпровожда други заболявания: менингит, апендицит, сърдечни заболявания, отравяния и други. Хроничният запек също се среща при различни заболявания, но може да бъде и самостоятелен (първичен).

Причини. За настъпването на запека голямо значение имат недостатъчното хранене, особено с бедна на целулоза храна, и недостатъчното движение застоялият живот. В други случаи причина може да бъде смутеното изхождане поради хемороиди, ранички около ануса и др., а и нередовното изхождане, като се потиска усещането за него. Значение имат и честата употреба на очистителни средства и на клизми, а и разхлабените коремни стени у многораждали жени.

Признаци. Някои страдат месеци и години, без да проявяват белезите на някакво разстройство. По-често обаче болните със запек се оплакват от тъпи болки и тежест ниско в корема, повече вляво. Те са угнетени, нямат апетит, имат горчив вкус в устата. Често имат лош дъх в устата, нечист (обложен) език, главоболие и безсъние, раздразнителност, разсеяност, пъпки и изривания по лицето. Болните изкарват твърди изпражнения, понякога на малки топчета, обвити със слуз, понякога на тънки ленти.

Усложнения. Продължителното запичане води към хемороиди, израняване на дебелото черво, пукнатини на лигавата ципа при ануса и други неприятни последствия.

Предсказание. Зависи от основната причина. При самостоятелния запек може да се очаква подобрение, ако се спазва правилен режим.

Предпазване. То е много важно. Още от детинство трябва да се тренират червата на децата с по-проста и груба храна, с черен хляб, зеленчуци, плодове, мед, мармалад и др. Не бива да се забравят и движенията, гимнастиката, спортът, туризмът, хладките бани и т. н.

Лечение. Лечението на първичния (обикновен) запек се състои в провеждане на правилен режим на живот и на хранене.

I. При обикновен запек сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 10 капки настойка от босилек (листенца): половин шише се напълва с листа от босилек и се залива до цял обем на шишето с чист маслинен зехтин. Стои на слънце 20 дни, или пък по 1 пълна чаена лъжичка смес от препечени житни трици, разбъркани с равен обем мед на гъста каша.

Десет минути след едно от горните средства болният да изпива 1 чаша чай от розов цвят (листенца): 1 супена лъжица розов цвят се запарва с 200 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда, пие се подсладен с мед. Или пък 1 чаша запарка от житни трици (1 пълна супена лъжица от тях се запарват с 200 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). Пие се подсладена с мед.

II. При хроничен запек сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица чист маслинен зехтин.

Забележка. Щом действува добре, дозата може да се намали наполовина.

Двадесет минути след това да се изпива една от запарките, дадени в точка I, или пък, и то още по-добре, 1 чаша топла отварка от бял равнец (цвят), бяла ружа (цвят), дива теменуга (листа), мента пиперита (листа и цвят), майчин лист (листенца), синя тинтява (листа и цвят) и слез (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка зърнастец кори (от аптеката) се запарват с 600 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед.

Диета. При обикновен запек вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби, при това слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Особено са полезни варените или суровите круши и ореховите ядки на вечеря с ръжен хляб.

При хроничен запек на болния се дава богата на целулоза храна черен хляб, зеле, салати, домати и други зеленчуци, а и мазнини масло, олио. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от сурови настъргани земни ябълки (гулийки) или ряпа или пък по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд да предпочита топлите, но не и горещи храни и питиета, мляко, булгур, сварена коприва, лапад, зеле и др. На вечеря да изяжда по 1 купичка кисело мляко с 1-2 супени лъжици настъргана целина или пък, и то още по-добре, по 1 чаша кондензиран ошав от сини сливи (250 г сини сливи без костилките се варят в 1200 г вода, докато се сварят, след това се прибавя още 1 л топла вода и на тих огън се вари, докато остане 250 г ошав, прецежда се и се изпива заедно с мармалад) с черен тричав хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от жълт кантарион и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине се прецежда.

III. Два часа след ядене да се пият само отварките, дадени в точка I и II без сместа.

IV. Вечер преди лягане само при нужда се прави топла клизма (36°С) с 500 г вода. Ако тя не помогне, да се направи клизма с 200 г топло олио, което е желателно да се задържи до сутринта. Вместо клизма може непосредствено преди заспиване да се вземат 1-2 супени лъжици чист маслинен зехтин или 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист шушулки (предварително леко препечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

След това се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в обикновена хладка вода или пък в чай от лайка, отгоре се поставя вестник и вълнен пояс. Държи се цяла нощ.

При хроничен запек без кръвотечение следва парна баня на ануса, и то върху дълбоко гърне, напълнено до половината с врящ чай от лайка, с продължителност, докато има пара, а след препотяването се прави кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец листа и цвят (4 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се още 5 минути, като изстине, се прецежда), и на главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно наряза-ни и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж на целия корем с дясната длан, и то от дясно на ляво, за 35 минути, фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата. Същите се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация парна баня на ануса не се прави.

Важни добавки:

1. Който иска да не страда от запек, трябва редовно да спазва режим за ходене по нужда, и то сутрин след ставане от сън, защото това има извънредно голямо значение.

2. За страдащите от запек е много полезно половин час преди ядене да пият като лекарство по 1-2 супени лъжици студена вода, а сутрин след ставане една чаша студена вода със или без лъжичка мед.

3. Който се отърве от хроничен запек и иска да не го повтори, трябва занапред да спазва следния режим: седмично поне един път (примерно понеделник) да пие глогов чай с мед и един ден в седмицата (например сряда) вечер да си прави топла клизма с 1 л преварена вода, разбъркана с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Да пие вода всякога, когато у него се появи жажда.

4. Добро средство против запек са гимнастиката и разходките. Освен разходките с бърз ход, даже и при влажно и лошо време, а в празник излет в планината, добре е да се секат и цепят дърва, да се копае, изобщо да се върши физическа работа, за да се засили кръвообратът и да се предизвика изпотяване. При седящ живот кръвта се застоява в корема, чревната мускулатура се храни лошо, от което възниква мудност в червата.

Най-добри резултати дава домашната гимнастика, изложена в том I, и то главно упражненията за развиване на коремните мускули, свързани при това с въздушни бани и дълбоки дишания (10-20), повторени 2-3 пъти през деня.

При атоничен запек към указаните средства може да се добави следното: да се вземат сутрин на празен стомах 1-2 чаени лъжички лечебна глина от аптеката (в половин чаша студена вода с мармалад или пък с мед) и 20 минути преди обяд или преди вечеря да се взема и по 1 супена лъжица чист зехтин или течен парафин (от аптеката).

Диета. В случая най-важното средство е правилната диета.

Трябва да се дава изобилно сурова храна, при тежки случаи няколко седмици изключително сурова храна, като само от време на време се дава смесена природосъобразна (млечно-растителна) храна. Такава храна действува не само механично, но и функционално (чрез съдържанието на витамини). Освен това пълнозърнест хляб, булгур, повече тлъстини и масло, кисело мляко, сурово кисело зеле. Вечер да се оставят 5-6 сушени сливи или смокини да киснат в студена вода и сутрин на празен стомах да се изяждат, като се изпива и водата. Да се избягват какаото и кафето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...