Jump to content

Recommended Posts

Диария

Диарията не е самостоятелна болест, а чест признак на заболяване на червата.

Причини. Може да се дължи на различни причини, най-честа от които е възпалението на чревната лигавица, предизвикано от микроби или отровни вещества. Значение имат и различните храносмилателни, а и нервни смущения.

Признаци. Болният чувствува присвиващи болки, които обикновено са остри и на различни интервали от време. В зависимост от заболяването болните имат няколко диарични изхождания от 3-4 до 20 пъти в денонощие. Изпражненията имат също различен вид: жълто-кафяви, кашави, със силна миризма, със или без слуз и кръв.

При възпаление на дебелото черво се отделят лигави материи. При дизентерия се наблюдава кръв и слуз. При холерата се отделя беловата „оризена вода“.

Предсказание. Зависи от причината за диарията.

Лечение. Насочено е преди всичко към основното заболяване. Освен това за спиране на диаричните изхождания в народната медицина се използуват следните средства: най-добре е първите 1-2-3 дни болните да се оставят на пълен глад, като им се дава често чай с малко захар и ябълков сок.

В тежки случаи е нужно да се лежи в леглото.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема или:

а) 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1/4-1/2 чаена лъжичка пудра захар; или:

б) 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка топла вода и засилен с 1 чаена лъжичка бяло брашно и с върха на ножа винена киселина (лимонтозу); или:

в) 1 супена лъжица готварска сол, разбъркана в 1 чаша гореща вода изпива се на глътки; или:

г) 1 супена лъжица чист винен оцет, разбъркан с пудра захар на върха на ножа; или:

д) 1 супена лъжица житно нишесте, размито с малко топла вода да стане като мляко (полезно е при дизентерия).

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства болният да изпива или:

а) 1 чашка от 100 г отварка от дива круша (взема се 1 клонче, 10-25 см дълго, и се вари в 300 г вода 20 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) 1 чашка от 100 г отварка от дюли листа (2 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда); или:

в) 1 чашка от 100 г отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда), особено полезна е при хронична диария; или:

г) 1 кафена чашка отварка от 6 листа от обикновен здравец с дръжките (в 400 г вода се варят 10 минути); или:

д) по 1 кафена чашка отварка от орехови ядки (ядките на 4 очистени ореха в 4 кафени чашки вода се варят да остане 1 кафена чашка); или:

е) 1 винена чашка от 75 г отварка от огнивче, бяло подъбиче, къпинови листа, сушени черни боровинки, торментила и лешникови листа по 50 г от всяка (от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда); или пък:

ж) 1 кафена чашка отварка от бяло подъбиче (листа) 100 г, черни боровинки (плодове) 50 г, корени от летен дъб 30 г и жълта тинтява (корени) 20 г. От тази смес 1 супена лъжица в 250 г вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда.

При кървава диария отварка от корените на планински очиболец.

Приготовление: Една шепа от корените се варят в 1 л вода, докато остане наполовина.

Употреба: Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 винена чаша.

Или пък отварка от корените на разваленка и торментила.

Приготовление: Една шепа от корените на двете билки (взети поравно) се варят и употребяват, както отварката от очиболец.

Или отварка от плодовете на драка (чер трън).

Приготовление: Вземат се 10-15 плода от драката, варят се в половин литър вода около 25-30 минути. Отварката се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 винена чашка.

Най-добре е да се спре всякаква храна в първите 1-2 дни, като в същото време на болния може да се дава липов чай и сок от плодове (гроздов сок, приготвен без химикали, лимонада от лимон и т. н.), след това 2-3 дни стъргани ябълки, но без семките и кожицата, или пък сок от ягоди, супа от ориз, квакер, моркови, керевиз и др., но добре прецедени, с малко сол и без мазнини, и слизести каши.

Болен, който страда от честа диария, трябва да яде от време на време и по 1/2-1 чаена лъжичка сушени или сурови боровинки, като ги сдъвква хубаво. Много често това просто средство се оказва достатъчно. Умерената употреба на чесън, а също и избягването на люти, кисели и мъчносмилаеми храни е полезно при лечението на диарията. След това постепенно болният да премине към лека вегетарианска храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Добре е на първа закуска да се даде на болния или овесен чай, или овесено мляко, или оризова вода (1 пълна супена лъжица ориз в 500 г вода се вари, докато оризът се разкашка, и като изстине, се прецежда през кърпа); или пък един ден оризова вода, втори ден настъргани сурови ябълки, и трети ден овесено мляко, и т. н., докато се урегулират стомахът и червата.

След ядене при диария (остра и хронична) добре е да се изяждат по 6-7 червени хвойни (плодове) и след това да се изпиват 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко сок от ябълка и захар да стане гъсто и сладко като боза).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие или:

а) отварка от корите на нара, шипки и дренки (плодовете) и лимонени кори по 30 г от всяка; от тази смес 3 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда; или пък:

б) смес от 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 200 г хладка преварена вода, 30 г захар и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок смесват се и се разбиват да стане като мляко.

III. Два часа след ядене болният да изпива по 1 чашка отварка от дадените за сутринта (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред да се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда), последвана от парен компрес на корема с торбичка, напълнена с попарени трици или с попарена трина, или с попарен джоджен, или с търпимо горещ и полусварен ечемик, врял само 10 минути (за да може да се използува 2-3 пъти подред), или с търпимо гореща лапа от праз лук (бялата му част, сварена със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето е поръсена с 1 супена лъжица захар) или пък ракиен компрес от 2-4 ката, покрит с вестник, отгоре вълнен плат държат се, докато са приятни.

Важни добавки:

1. През време на почивките между компресите и лапите добре е болният да се остави да поседи 5-6 минути върху търпимо гореща тухла, попарена с вряща вода и добре обвита във фланела, за да не го изгори.

2. Преди заспиване да се направи на болния с помощта на 1 детска тулумбичка клизма с 1 белтък от прясно яйце, разбито на пяна, с прибавка и на 1 супена лъжица топла вода тя също спира диарията.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години болни да си направят самовнушение с формулата: „Всеки ден все по-добре и по-добре ми става.“

Два часа след закуската, ако болният има възможност, добре е да повтори същите компреси, както вечерта, като ги държи 2-3 часа.

Преди обяд да се поставят същите компреси, както и сутринта, и се държат пак 2-3 часа.

Важна добавка. След оздравяването болният в продължение на един месец да бъде крайно умерен в храненето, за да не се повтори болестта му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...