Jump to content

Остро възпаление на тънкото или на тънкото и дебелото черво (остър ентерит и ентероколит)


Recommended Posts

Остро възпаление на тънкото или на тънкото и дебелото черво

(остър ентерит и ентероколит)

Възпалението на тънкото черво е често заболяване, което в много случаи засяга и стомаха, и дебелото черво гастроентероколит. Най-голямо значение за възникването на острия ентероколит има заразяването с микроорганизми. Значение има и претоварването с груба недоброкачествена или развалена храна, употребата на някои видове храни, които са индивидуално непоносими. Предразположение към заболяването се създава при простуда, особено на краката, пиене на студена вода, тежка физическа работа. Остър ентерит се получава и при отравяне с гъби, при употреба на покълнали картофи, на някои лекарства.

Признаци. Болният усеща присвиващи болки в целия корем, гадене и подуване в корема. Има жажда, повръща, силите му отпадат, езикът е обложен. Има чести воднисти изхождания, понякога със слуз и кръв. Когато е засегнато и дебелото черво, ходенето по нужда е болезнено.

Предсказание. При навременно лечение болният оздравява за няколко дни.

Лечение. По-тежките случаи се лекуват в болница. При лечението на острия ентерит и ентероколит много е важно строгото спазване на подходяща диета. Първите дни болният се оставя на пълен глад. Дава му се само чай с малко захар. В началото на заболяването е добре да се направи стомашна промивка (или животински въглища), дава се очистително, най-добре чай от майчин лист или пък рициново масло (1-2 супени лъжици). След вземане на очистителното се правят и горещи клизми (42-40°С) с чай от лайка, и то след всяко второ или трето изхождане по нужда.

За да се смекчат коремните болки, се прави всекидневно сутрин, обед и вечер преди ядене по един парен компрес на корема, последван от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или в хладка вода, а след тях да се дава на болния горещ лилов чай и да се поставят на стомаха и краката шишета с топла вода. Сутрешният и обедният компрес се държат по 2-3 часа, а вечерният цяла нощ или докато досади на болния, след което се снема и заменя с нов.

Вътрешно. Добре е болният да пие или:

а) топла вода с малко сол (на чаша вода четвърт чаена лъжичка); или:

б) извлек от корените на градинска ружа: 2 супени лъжици ситно нарязани корени в 500 г вода киснат 8 часа, прецежда се и се взема на час по една супена лъжица; или:

в) отварка от меча стъпка (цялата билка) 30 г и торментила (корени) 20 г: от общата смес се вземат 2 супени лъжици и в 500 г вода се варят, докато остане 300 г пие се сутрин, обед и вечер по една чаша от 100 г.

При възпаление и на дебелото черво много помага пиенето на варова вода (от аптеката) по 3-5 чаши на ден, или пък някое от средствата, дадени при колит.

Диета. През време на диарията в първите 1-2 дни болният да пие само овесен чай, подсладен с малко мед и лимон. В продължение на 12 дни на болния е добре да се дава само каша (пюре) от настъргани сурови ябълки. Ябълките се обелват и семките се хвърлят. Еднакво могат да се употребяват сладки и кисели ябълки.

За един болен на ден е достатъчна каша, направена от 20 средни ябълки.

Едва когато червата се пречистят напълно и диарията спре, на болния може да се даде храна, състояща се от овесена, оризова или гроздова отвара, пюре от картофи и моркови, печени ябълки, сухар, ориз, квасено мляко (умерено), малко несолено сирене, прясно масло, пресни яйца, оризов крем, компоти, бисквити, препечен хляб, лимон, сол, минерална вода.

Забранени храни: консерви, колбаси, тлъсто месо, риба, раци, салати, горчица, зеле, домати, киселец, тлъсто сирене, топено масло, пържени яйца, сурови плодове, пресен хляб, пипер, горещо, люто, кисело, бира, вино, ликьор, кафе, чай, какао.

Непосредствено след ядене, ако болният страда и от газове, да взема и по половин чаена лъжичка прах от липови въглища с малко вода или с малко мед.

Самовнушение. Да се прилага с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

След оздравяването добре е болният известно време да носи пояс, за да се затопли коремът му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...