Jump to content

Възпаление на дебелото черво (колит)


Recommended Posts

Възпаление на дебелото черво (колит)

Колитът се характеризира или с диария, придружена от болки и напъни с примес на слуз, кръв или гной към изпражненията, или пък е придружен от спастичен запек. Понякога при хроничните случаи по слизестата му пипа се появяват рани (язви) и се нарича язвен колит.

Причини:

а) За острия колит. Той е резултат от дразнене на червата вследствие на лошо дъвчене и лакомо ядене на плодовете със семките (дини, пъпеши и др.), често преяждане, употреба на лютива и солена храна, а също и на развалени и разлагащи се продукти (сирене, кашкавал и др.), запек, настинка на червата от продължително седене на студен под или камък на земята, вътрешна употреба на лекарства (рициново масло и др.) или отрови, инфекция и т. н.

б) За хроничния колит. Заболелите от него обикновено известно време преди това са боледували от дизентерия или подобно на нея заболяване, което е подготвило почвата за настаняване на тежкия колит. За причинители на болестта се смятат разни болестни микроорганизми ентерококи, колибапили и др. За заболяването често спомагат различните разстройства на червата и стомаха, диспепсии, запек и т. н.

Признаци:

а) На острия колит. Болният има силни напъни за отиване по голяма нужда, а също и остри болки в долната лява част на корема, които понякога отиват и до ануса. Самите изпражнения са твърди, с малко гной, кръв и слуз. Често в самото начало на болестта се появяват лъжливи позиви с отделяне на съвсем малко слуз. Понякога има гадене и повръщане. Леко повишаване на температурата.

б) На хроничния колит. Болните забелязват, че рядко ходят по голяма нужда и изпражненията им са течни, а по-сетне в тях започва да се появява слуз, гной и кръв. Те се оплакват от болки в корема, които се усилват при натискане, червата им куркат, от време на време имат и присвивания в корема. Това прави болният да отслабва, ако и охотата за ядене да не е намалена. Понякога има треска. При пипане дебелото черво е надебелено, болезнено, понякога сякаш се напипва тумор. Особено се усещат болките, когато болният не спазва диетата, а се храни с храни, които дразнят слизестата ципа на дебелото черво. Освен това той има обложен език, подут език и лош мирис от устата.

Предсказание. Протичането зависи от причината. При правилно лечение острият колит оздравява за няколко дни. При тежки случаи може да даде усложнения. Хроничният колит може да продължи с години, от което болният много отпада.

Предпазване. Спазване на правилен хранителен режим. Болни, които са прекарали дизентерия или подобни заболявания и са имали често стомашни разстройства, да водят редовен живот, да се пазят от простуда, особено на краката, от преумора, да не пият много студени напитки бира, вино, лимонада. Да избягват много лютиви и кисели храни, както и консервирано месо (салами, суджуци, солена риба). Да се хранят (ако не са вегетарианци) повече с лека храна: пилешко, агнешко, телешко (само на обяд), пюре от картофи, спанак, зрели плодове. Да пият чиста или минерална вода.

Лечение. Провежда се диетично и медикаментозно лечение от лекар-специалист. Народната медицина прилага общо и за двата случая с цел засилване и пречистване на организма и отстраняване на причината, която го предизвиква:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при диария болният да взема по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с по четвърт изравнена чаена лъжичка лимонтозу и печена стипца (от аптеката), стрити на прах.

При спастичен запек да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, сварен с по 3 супени лъжици бял равнец, жълт и червен кантарион, мента пиперита и синя тинтява (листа и цвят). Във водна баня се варят 1 час, киснат 24 часа и се прецеждат през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след това при диария да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от бял равнец (листа и цвят), бяло подъбиче (листа), жълт кантарион (листа и цвят), къпина (листа), лешникови листа, мента пиперита (листа), овчарска торбичка (листа и цвят), пача трева (листа), полски хвощ (листа и цвят), подъбиче (листа) и торментила (цялата билка с корена) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица черни боровинки (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При спастичен запек да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), бъзов цвят, мента пиперита, синя тинтява, смрадлика (листа), червен кантарион и червено подъбиче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на по 1 изравнена чаена лъжичка анасон (семе), ленено семе (предварително леко запечено) и черни боровинки (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. При диария болният да яде само супи от ориз и овесени ядки и сурови ябълки, обелени, настъргани на ситно без кората и семките, и да пие сокове от моркови с възкисели ябълки по равни части с малко препечен хляб. В този случай е особено полезна тъй наречената боровинкова диета: лятно време се ядат добре сдъвка-ни сурови черни боровинки, и то без хляб, а зимно време отвара от сушени боровинки или компот, сварен също от тях. Тази диета продължава 10 дни и след нея се минава към зеленчукови бульони, пюре от картофи, варено месо, сирене и др.

При боровинковата диета болният 3-4 дни след прилагането е започва да се чувствува крайно отпаднал, няма апетит, понякога му се повдига. След 6-7 дни получава температура, понякога до 40°С, и след тази лечебна криза излиза по нужда с много гной признак за оздравяване.

При спастичен запек или вегетарианска храна, млечно-растителна с повече ядки от орехи, лешници и бадеми, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Да се отбягват суровите плодове и зеленчуци, а да се предпочитат варените или печените. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар, но без хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: супи и чорби, гъсто сварени и паси-рани, зеленчукови пюрета, сготвена бамя, тестени храни, несолена извара и компот от сини сливи, праскови, пъпеши и черни боровинки (като се избягва компот от череши и ягоди, защото дразни червата), печени ябълки и други варени плодове, но без семките и корите, с малко препечен хляб. При това храната да се дъвче до пълното е втечняване в устата.

След обяд и вечеря като десерт да взема по 1-2 чаени лъжички смес от 100 г прясно краве масло и 50 г кафе от фий (уров): пече се като кафе и се смила, докато е горещо.

III. Два часа след ядене болният да изпива отварката, дадена в точка II.

IV. Вечер преди лягане при диария целият корем се налага с торбичка от тензух, ушита на тегели, широки 2 см, напълнена със сухи житни трици, леко напръскани с малко гореща вода, за да се затоплят добре, отгоре вестник, вълнен пояс и грейка държат се цяла нощ.

При еластичен запек клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнена с топла лапа от прясно зеле (може и от праз лук бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 30 сини сливи, смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено семе и 150 г мляко вари се да стане гъсто като тесто. Или пък лапа с попарени листа от полски бъзунек, отгоре хасено парче и вълнен пояс.

Едновременно се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет.

При главоболие „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди четири часа и засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), а отгоре им се поставя вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи около 1 минута, сухо изтриване и носене през целия ден на фланелен пояс.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Важна добавка. Зимно време, когато нито диарията, нито запекът се обаждат, болният да пие сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене и 2 часа след ядене по 1 чашка отварка от жълт кантарион, мента пиперита и салвия (по 1 супена лъжица от трите се запарват в 600 г вряща вода и се варят 5 минути).

При болни сливици всяка вечер и сутрин да им се прави сух масаж с двата палеца по 15 пъти откъм под ушите към брадата и обратно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...