Jump to content

Хронично стеснение (стеноза) на червата


Recommended Posts

Хронично стеснение (стеноза) на червата

При възпалителни процеси в коремната кухина, при туберкулоза, рак и други може да се причини частична чревна непроходимост поради стеснение на червата.

Признаци. Болните се оплакват от пълнота, тежест в корема, коликообразни болки, повдигане, които зависят от приетата храна. По време на болката има гадене, хълцане, куркане на червата, коремът се издува. Често болните имат запек. Ако стенозата засяга дебелото черво, изпражненията са тънки като молив или панделка. Настъпва общо изтощение на организма.

Предсказание. Зависи от мястото и степента на стеснението.

Лечение. Лечението е диетично и лекарствено. При сигурни данни лечението е оперативно. В народната медицина се използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед и по 10 г чиста бяла дъвка (сакъз), чист бял тамян, майчин лист (шушулки, предварително леко запечени) и рафинирана сяра от аптеката всички стрити на брашно и хубаво размесени с меда. Тази смес винаги да се взема по-далеч от зъбите, защото тамянът поврежда глечта им.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), листа от обикновена коприва, мента пиперита, невен (листа и цвят), розов цвят (листенца) и слез (листа и цвят) по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. В началото най-добре е да бъде предимно млечна прясно и кисело мляко, и то в изобилие. Разрешава се кашава, лесно смилаема храна: сирене, извара, масло, яйца, супи, плодови и зеленчукови сокове, крехко месо. Да се избягват съдържащите повече целулоза храни. Люто, алкохол и тютюн не!

Добре е сутрин на закуска болният да изпива 1 чаша прясно мляко, в което е сварено парче праз лук (бялата му част, дълго 10 см, след това сокът му да се изцеди в млякото, а самият лук се хвърля), подсладено с мед по вкус и засилено с 1 чаена лъжичка смлени ядки от орехи. Изяжда се и парче хляб.

Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяждат по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г варено младо месо: агнешко, телешко или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина; зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб. Храната да се дъвче много добре до пълното е втечняване, за да не пречи на лечението.

След обяд и вечеря да изяжда и по 1-2 супени лъжици бъзов мармалад със (без) малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката): 1 пълна супена лъжица с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон в 500 г вода се вари 10 минути на тих огън. Като изстине се прецежда. Или пък домашна боза: овес, ечемик, жито, просо и царевица по 50 г, и семе от кервиз 10 г се заливат с 4 л вода и се оставят на огъня да се варят, докато остане 2 л. Пие се подсладена с мед и разни плодови сокове. По хранителност надминава и млякото.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от бял равнец (листа и цвят), джоджен (листа), лайка (цвят), синя тинтява, червен кантарион, цикория (стебла, листа и цвят) и хмел (шишарки) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на изравнена чаена лъжичка зърна от зърнестец (франгула) се запарват с 500 г вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла сапунена вода (във водата се разтваря 1 парче от 25 г хубав сапун), последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от печен кромид лук, след това обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и леко поръсен с малко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) или пък с топла лапа от праз лук бялата му част, на ситно нарязана, с прибавка на 30 сини сливи без костилките, смачкани на каша, и 3 супени лъжици ленено семе със 150 г прясно мляко вари се да стане гъста като тесто лапа; и върху двете се слага вестник с вълнен пояс.

Едновременно се прави и „шапка“ на главата със зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък при главоболие със селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9-10 диви кестена, настъргани с кората, а при липса на кестени с 9-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, счукан на ситно).

Анусът да се наложи с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла (36°С) лапа от праз лук (бялата му част) на ситно нарязан и засилен с 3 сини сливи (от тези за компот), смачкани като тесто, отгоре хасено парче и лека превръзка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Забележка. Ако с дадените средства запекът не се повлияе, тогава болният преди заспиване да взема и по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки) леко запечени и смлени на брашно) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката), като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. Ако действува силно, порцията да се намали на 1 чаена лъжичка. При липса на шушулки от майчин лист те може да се заменят със същото количество ревент или пък кора от зърнастец (от аптеката), стрити на прах.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж на корема, и то от дясно на ляво със сухи пръсти, като се почва от пъпа нагоре кръгово, както при часовниковата стрелка, с продължителност от 1 до 3 минути. Следва фрикция с хладка вода на корема и половите органи, сухо изтриване, а през целия ден от лявата страна на корема се носи парче мушама от хаваджива (20 на 14 см) с тропосано отгоре е парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. След това се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко носи се само мушама от хаваджива.

Важни добавки:

1. Двете лапи и квасецът може да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и квасецът преди повторното му поставяне се засилва с 1-2 супени лъжици нов квас за нова ферментация.

2. При много газове, които подуват корема, болният за облекчение да изпие една водна чаша лимонада със сода.

Приготовление: Една чаена лъжичка сода бикарбонат в една празна чаша се разбива с 2 супени лъжици студена вода, след това се добавя сокът на 1/2 лимон и накрая чашата се допълва с вода. След оригванията болният се облекчава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...