Jump to content

Остро запушване и преплитане на червата (остра чревна непроходимост)


Recommended Posts

Остро запушване и преплитане на червата

(остра чревна непроход имост)

Това заболяване е сравнително често и твърде опасно, ако навреме не се вземат решителни мерки.

Причини. Могат да бъдат много и различни: запушване на чревния канал от жлъчен камък, твърда храна (костилки), от погълнати чужди тела (монети, копчета) или от по-голямо количество глисти, които не са могли да минат навън, при вмъкване на една чревна част в друга или при усукване на червото около надлъжната му ос.

Признаци. Настъпват внезапни остри силни болки в корема, които в началото са променливи ту се усилват, ту отслабват, но после стават продължителни и много силни. Скоро последват хълцане, гадене, повръщане. Най-напред болният повръща храната, размесена с жлъчка, а по-късно повръща и нечистотиите от червата изпражнения. Коремът се подува и става твърд. Никакви газове и изпражнения не минават през червата.

Болният има измъчено, бледо лице, кожата се покрива със студена пот, пулсът е бърз и слаб, дишането е ускорено общото състояние на болния е тежко, развива се перитонит.

Предсказание. Много сериозно. При невземане на своевременни мерки изходът може да бъде лош, често след 1-2 дена от заболяването настъпва смърт. Само в редки случаи описаното състояние се протака седмица или повече.

Лечение. Болнично. Провежда се по спешност от специалист -хирург и най-често е оперативно. От народната медицина се препоръчва веднага да се направи на болния или цяла баня (39-40°С за 15-20 минути), или всеки 10-15 минути да се поставят парни компреси на корема, напръскани с терпентиново масло. След горещата баня или пък след първите два-три парни компреса на болния да се направи дълбока клизма с 4-5 л хладка вода (33-36°С) от височина 2 метра. Никакво очистително не бива да се дава. След изпразване на стомаха от клизмата на болния да се поставят дебели коремни компреси (и то само на корема) от 6-8 ката, като се сменят веднага, щом се стоплят.

Клизмите трябва да се повтарят всеки 3-4 часа дотогава, докато не се получи резултат във вид на изобилни изпражнения. След всяка голяма клизма трябва да последва малка хладка клизмичка със 100-150 г вода (20°С). Те не трябва да забавят изпращането на болния в болнично заведение и там да се направят по преценка на лекар. При болки от газове да се вкара и остави в задния проход каучуковият наконечник на иригатора, добре намазан с масло или вазелин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...