Jump to content

Апендицит


Recommended Posts

Апендицит

Апендицитът е възпаление на придатъка на сляпото черво. Той е често заболяване, особено в детската и юношеската възраст.

Причини. Възпалението на сляпото черво се предизвиква най-често от болестни микроорганизми, но понякога причина за това може да бъде задръжката и разлагането на хранителни частици. Апендицит може да се развие още и при някои инфекциозни заболявания коремен тиф, холера и др.

Признаци. При остър апендицит внезапно болният чувствува болки около пъпа, под лъжичката или по целия корем. Твърде бързо тези болки се съсредоточават в дясната половина на долна-та част на корема. Същевременно болният има треска понякога с температура до 39-40°С, подуване на корема, повръщане, чувствува се зле, има ускорен пулс, запек (обаче има случаи с диария, особено у деца).

При спукване на апендикса поради загнояване състоянието на болния става много тежко с признаци на перитонит: силна болка, температура, хълцане, мъчително повръщане.

Леките форми обикновено преминават за 2-3 дни.

Хроничният апендицит често пъти последва острия. Има случая обаче, когато се развива направо. Болният чуствува тъпа болка в областта на сляпото черво, понякога тя се открива само чрез натиск. Постоянно страда от диспепсия и запек, често се оплаква от главоболие, лесна уморяемост, липса на охота за работа. Хроничният апендицит може да се изостри и да се наложи спешно лечение.

Предсказание. Зависи от вида и степента на възпалителния процес. При деца и стари, изтощени хора заболяването е тежко.

Предпазване. Най-важното във всеки случай е да се живее правилен природосъобразен живот, за да не дадем възможност за заболяване изобщо. Лицата, които са имали вече оплаквания от апендицит, при преминаване към природосъобразно хранене (с млечно-растителна храна), като при това всяка сутрин закусват само с 15-25 сини сливи, пресни или сушени, но от вечерта накиснати, и всяка вечер си поставят обикновен коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, могат да избегнат повторните атаки и даже да се излекуват съвсем от тази болест.

Лечение. Острият апендицит трябва да бъде опериран, и то кратко време след атаката. Ако по преценка на лекар-хирург може да се изчаква под негово наблюдение, народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: бял равнец, жълт кантарион, синя тинтява (листа и цвят), всички стрити на прах по 30 г всяка и разбъркани с 500 г чист пчелен мед.

II. Десет минути след сместа болният да изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от джоджен (листа) и лайка (цвят): 2 супени лъжици джоджен с прибавка на 1 чаена лъжичка семе от анасон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути, след това се прибавя 1 супена лъжица цвят от лайка. Като клокне, се снема от огъня и като изстине, се прецежда.

Диета. При остър апендицит най-добре е в продължение на 2-3 дни пълен глад, а след това в продължение на още 3-4 дни подхранване само с овесено мляко (3 супени лъжици овес в 500 г вода се вари, докато се развари напълно овесът, след което се прецежда и по желание се подслажда с мед и се засилва с малко айран или със сокове от зеленчуци или плодове, а също и с ошав). Яде се без хляб.

При хроничен апендицит вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб). През време на яденето да се обръща голямо внимание на дъвкането: всеки залък да стане на каша.

След ядене да взема 1 чаена лъжичка прах от липови въглища, доматена салца (пюре) и чист пчелен мед по равни части, добре разбъркани, а след това да изпива по 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок, вода, мед или захар да стане гъсто и сладко като боза).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие или:

а) отварка от ленено семе (1 супена лъжица предварително опечено ленено семе и 1 чаена лъжичка семе от анасон в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода, захлупено кисне 20 минути и се прецежда).

III. Два часа след ядене да изпива по 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от къпина (листа) и лайка (цвят)по 50 г и мента пиперита 40 г. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при хроничен апендицит коремен компрес, натопен в хладка отварка от полски бъзак (листа) или пък от трина (5 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда). В дясната долна част на корема се слага торбичка, напълнена с прясна топла извара или с хладко кисело мляко, или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 2-3 супени лъжици корени от полски бъзак или пък с диви кестени, настъргани с кората), или с хладка мамалига (царевично брашно, сварено с малко мляко до гъстотата на тесто за мятане във фурната и поръсено преди поставянето му с половин чаена лъжичка захар). Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 1020 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Освен това при остър апендицит 1-2 часа след закуската да се повторят същите приложения, дадени за вечерта (торбичка с квас на тила), а при хроничен и сраснал апендицит добре е да се прави хладка коремна баня (30°С за 10-20 минути).

При сраснал апендицит през целия ден (отпред и отзад) на същия да се носят 2 парчета мушама от хаваджива, върху която се тропосва тънък найлон, набоден с дебела игла, за да може кожата да диша по-добре. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна.

Неделя. Ако има криза, лечението продължава, ако няма почивка от всичко.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа след гноен апендицит (опериран), ако остане гноене, по преценка на лекуващия лекар е полезно да се правят слънчеви бани със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 1-2 часа, последвани от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина (2 супени лъжици в 500 г вода врят 5 минути, като изстине, се прецежда). Държат се 3 часа.

Важни добавки:

1. При силни и остри болки в областта на апендикса или при съмнение за апендицит на болния да не се дава рициново масло и на болното място да не се поставя никаква грейка или топла лапа, за да не стане спукване на апендицита.

2. При силни и остри болки, придружени с повишена температура, хълцане, повръщане и студена пот, болният веднага да потърси бърза лекарска помощ.

3. Оперираните от апендицит след оздравяването старателно да отбягват яденето на студени ястия, а също и да не носят и вдигат тежки предмети, за да не се изкилят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...