Jump to content

Остро възпаление на правото черво. Абсцес


Recommended Posts

Остро възпаление на правото черво. Абсцес

Причини. Към общите причини спадат някои инфекциозни заболявания, грешки в храненето, злоупотреба с пикантни храни, спиртни напитки. Значение имат и честите клизми, възпалените хемороиди, изпадането на правото черво и други.

Признаци. Болният през различно време на деня и нощта има нетърпими спастични болки в долната лява част на корема, чувство на тежест, напрежение и парене в правото (задното) черво, напъни за изхождане, при което се отделят слуз и кръв. Болният е неразположен, отпада, понякога има и температура. Като усложнение може да се яви абсцес с мъчителни болки, слуз, кръв и гной в изпражненията, висока температура.

Лечение. Абсцесът се лекува хирургично в болнично заведение. При обикновено възпаление народната медицина препоръчва сутрин и вечер на болния да се правят малки клизми с чай от ленено семе и жълт кантарион, с отвара от лайка или пък със слънчогледово масло.

Всекидневно сутрин и обед се прави парен компрес на ануса или пък да се седи на гореща тухла 20-30 минути, последвани от кръстосан компрес, натопен в топла отварка от трина или в топла вода, засилен с грейка на корема. Държи се 2-3 часа.

Вечер преди лягане затопляне, както сутринта, или пък още по-добре е да се седи върху дълбоко гърне, наполовина напълнено с гореща вода, за да бие парата върху ануса, със завито одеяло през кръста. Следва сухо увиване за по-силно изпотяване, а след препотяването налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла (39°С) лапа от праз лук (бялата му част), или пък от прясно зеле, на ситно нарязано с прибавка на 3 супени лъжици ленено семе и 30 сини сливи, смачкани без кокичките; със 150 г мляко се варят, докато стане гъста лапа. От нея се взема малко и за ануса, като се поставя в торбичка с размери 10 на 10 см, след това и двете торбички се увиват с вълнен пояс и се държат цяла нощ.

Диета. На болния да не се дават дразнещи пикантни храни и алкохолни напитки.

Самовнушение. При болки с формулата „Минава, минава...“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...