Jump to content

Цепка на задния проход (фисура на ануса)


Recommended Posts

Цепка на задния проход (фисура на ануса)

Цепката на задния отвор е сравнително често заболяване и се изразява в малки повърхностни одрасквания в свивките на лигавата ципа в края на ануса.

Причини. Цепките се получават от неправилна обмяна на веществата, запичане, хемороиди, гнойници около ануса, педерастия (неестествено съвкупление) и сифилис. Те се случват повечето у жените, и то рядко в млада възраст, а повечето след 20-ата или 30-ата година.

Признаци. При минаване на изпражненията, а и непосредствено след това се усеща нетърпима болка и се отделя малко слуз и гной. Болният, за да намали болката, дори и при съвсем малка цепка, е принуден да заема разни пози. Ако цепката нагнои, болката е туптяща, пулсираща. Поради силните болки болните избягват да ходят по голяма нужда и получават упорит запек. Често може да има и кървене при ходене по нужда.

Предсказание. Сериозно необходимо е системно и постоянно лечение.

Предпазване. Да се отбягват причините, които предизвикват заболяването.

Лечение. Общо за засилване и пречистване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 1 л чист маслинен зехтин с прибавка на по 5 супени лъжици жълт и червен кантарион (цвят) и широколистен живовляк (листа). На водна баня се вари на тих огън 1 час и след като престои 24 часа, се прецежда чрез изстискване през кърпа.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), лайка (цвят), мента пиперита и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и по 1 изравнена чаена лъжичка анасон и зърнастец (франгула кори от аптеката) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не!

Сутрин на закуска болният да изпива по 1 чаша топло мляко, сварено с едно парче от 7-10 см от бялата част на праз лук, което след сваряването се изстисква в млякото и се изхвърля, млякото се подслажда с мед и се яде с малко леко препечен хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г (за деца наполовина) варено или печено (но не и пържено) младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря безмесна храна, зеленчукови пюрета и тестени ястия, съчетани с ядки от орехи и малко препечен хляб. За десерт на обяд и вечеря по 1 канче концентриран ошав от сини сливи.

Приготовление: 250 г сини сливи без кокичките се варят в 1200 г вода, след това в сварения ошав се долива още 1 л вода и на тих огън се вари да остане само 400 г компот, прецежда се и се изпива едната половина на обяд, другата на вечеря. Същото става и с мармалада му. При липса на сливи болният може да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) смес от 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка препечени житни трици.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие софийска минерална вода или пък отварка от бял равнец и лайка (цвят): по 1 супена лъжица от двете с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон в 500 г вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 1 супена лъжица ленено брашно и 1 изравнена чаена лъжичка прясно смлян синап, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото прибавките падат на дъното.

IV. Десет минути след сместа да изпива по 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от пипериче, 100 г жълт равнец (листа и цвят), живовляк широколистен (листа), репей (корени), решетка и троскот (цялата билка) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути, като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане се прави топла клизма с 500 г (за деца наполовина) отварка от жълт кантарион, лайка и смрадлика (по 1 супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 5 минути; като изстине до 38°С, се прецежда), последвана от топла баня на седалището (37°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика (10 супени лъжици, листа в 3 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). След банята анусът се изтрива с мека кърпа до сухо, подир което се прави задръжна клизмичка с 1 супена лъжица рибено масло (от аптеката) или пък с настойката от маслинен зехтин и пр. (дадени в точка I).

Забележки:

1. Задръжната клизмичка се прави с детска тулумбичка, и то в леглото. След като минат 10-20 минути, върху ануса да се сложи марличка от 4 парчета, намазани с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин сложени в чист алуминиев съд на тих огън се бъркат непрекъснато, да стане на мехлем, но без да завира (за да не се пресече), и така се спи.

2. За премахване на запека непосредствено преди заспиване болният да взема и по 1 супена лъжица (за деца чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист на шушулки (леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката), много добре разбъркани. Щом започне да действува слабително, да се намали наполовина и повече.

Сутрин се прави самовнушение по начина, даден за маясъл (хемороиди), последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода, измиване на ануса с отварка от жълт кантарион и налагане с марличка, намазана с домашния мехлем, даден по-горе, или пък още по-добре, и то само за през деня, с тополов мехлем (за него се вземат 50 г пъпки от нашата конусообразна топола, хубаво се размачкват, размесват се със 100 г прясна несолена свинска мас или пък вазелин и на тих огън се варят с непрестанно бъркане, докато се изпари всичката влага, след което се прецежда). Употребява се като омекотяващ слабителен мехлем.

Неделя. Ако няма болки, пълна почивка от всичко, иначе лечението продължава.

При менструация топлата баня да бъде 36°С, не повече.

Важни добавки:

1. Да се избягват причините, които са предизвикали цепката на ануса.

2. С една и съща отварка от смрадлика може да се направят 5-6 бани подред, като през деня отварката се държи на студено място и покрита, а вечер се затопля до необходимата температура.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...