Jump to content

Сърбеж на задния проход (ануса)


Recommended Posts

Сърбеж на задния проход (ануса)

Сърбежът на задния проход рядко е самостоятелно заболяване. По-често е проява на друго основно заболяване: хемороиди, изпадане на правото черво, фистула, абсцес, нечистоплътност и т. н.

Признаци. Неприятен сърбеж в областта на ануса, който често пъти кара болния да се чеше до разраняване.

Лечение. Много важно е да се спазва строга хигиена. Освен това всекидневно сутрин, обед и вечер да се правят задръжни клизмички със 100-150 г хладък чай от лайка, последвани след отиването по нужда от парен компрес върху ануса най-добре с търпимо горещ сварен ечемик за 20-30 минути, а след него и от кръстосан компрес, натопен в хладка отвара от трина и съчетан отдолу на ануса с торбичка, напълнена с каша от бяла пръст (болус алба от аптеката). Държи се един час, след което анусът се измива с хладка отвара от лайкучка или от дъбови кори. Кръстосаният компрес при желание може да се замести и с хладки седящи бани с хладка отварка от смрадлика листа (10 супени лъжици за 2 л вода, вари се 10 минути; като изстине, се прецежда), с чай от лайка или с вода (20-25°С). Полезно е вечерно време вместо парен компрес на ануса да се направи парна баня по начина, изложен за дизентерия.

Вътрешно. Отварка от гръцка коприва.

Приготовление: Две супени лъжици от копривата се варят в 1 л вода 25-30 минути, след това се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една чашка от 100 г.

Диета. Природосъобразна (безмесна) храна, но безсолна. Подробностите виж при маясъл (хемороиди).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...