Jump to content

Маясъл (хемороиди)


Recommended Posts

Маясъл (хемороиди)

Маясъл или хемороиди е болестно разширение на вените около ануса (задния проход).

Причини. Често хемороидите се получават при запек, при заседнал живот, слабост в стените на вените около ануса, чести възпаления на вените, както и при бременност, тежка физическа работа, продължително седящо положение и други. Най-често хемороидите се срещат между 30-40 години.

Признаци. Болният се оплаква, че му излизат малки възелчета около задния проход, които се увеличават при отиване по нужда; има болки и сърбеж при изхода на дебелото черво. Лесно кървят и често са много болезнени. Хемороидите биват външни и вътрешни. Външните хемороиди са различно големи венозни разширения, неправилно закръглени, с моравосинкав цвят, по едно или няколко около ануса. При натискане изчезват, но когато са възпалени, причиняват силни болки, стават твърди, изхождането по голяма нужда е много болезнено, болният често от болки не може да се движи или да стои прав. Обикновено за 3-4 дни болките преминават, но когато се пукат, околното място се заразява и затруднява лечението. Вътрешните хемороиди се намират от вътрешната страна на ануса, често не се чувствуват, освен при криза, придружена с болки, кръвотечение, което се състои в няколко капки или е доста силно и ако се повтаря често, изтощава болния.

Предсказание. Благоприятно в леки случаи и сериозно в тежки случаи.

Предпазване. Става чрез водене на природосъобразен живот с много движение и редовен стомах.

Лечение. Общо, което има за цел да премахне всички условия, които предизвикват застой на кръв в задното черво, регулиране на червата, борба със запека.

А. При липса на кръвоизлив

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 12 катранени зърна, приготвени от 300 г чист боров катран (предварително измит в 9 води, за да получи жълтеникав цвят), 30 г нишадър на прах, 30 г рафинирана сяра (всички от аптеката) и 30 г небетшекер (кристализирана захар) всички стрити на прах. Тази смес се измесва със сурово брашно от леблебия, за да стане гъсто тесто. От него се правят валчести хапчета на големина колкото царевични зърна, които се овалват в същото брашно, за да не лепнат, и се пазят в подходяща кутия.

Употреба: Първия ден се вземат 3 пъти по 1 зърно всичко 3 зърна, втория ден три пъти по 2 зърна всичко 6 зърна, и по-нататък се вземат по 6 зърна.

II. Едновременно със зърната болният да изпива и по 1 винена чашка от 75 г отварка от бял равнец, бяло подъбиче, калоферче, усойче (живеничава билка листа и цвят) по 100 г от всяка, решетка 70 г, жълт кантарион, пипериче, троскот, живовляк широколистен (листа и цвят), репей (чичак) и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват със 700 г вряща вода и захлупено на тих огън се вари 20 минути; веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Б. При слаби и средно изразени кръвоизливи

Народната медицина използува следното: болният се поставя на легло и му се дава да изпива смес от 1 белтък от прясно кокоше яйце, добре разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от чиста овча вълна (може и непрана), 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

Десет минути след изпиването на тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени и листа), червен кантарион (листа и цвят), жълт равнец (листа и цвят) по 100 г, овчарска торбичка (листа и цвят) и радика (листа, цвят и корени) по 50 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

При по-големи кръвоизливи се търси незабавна лекарска помощ.

III. Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив и в двата случая да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук (пече се като ябълки без захар и се яде без хляб).

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз (листа) по равни части и малко друга любима салата с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50-100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти, особено компот от сливи с черен тричав хляб. След ядене, ако няма кръвоизлив, да взема по 1-2 супени лъжици бъзов мармалад с малко мед. При кръвоизлив да взема по 1 чаена лъжичка настърган хрян с мед по равни части или пък 1 изравнена чаена лъжичка кафе от леща (опечена до бежов цвят), добре разбъркано с толкова мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 1 час, прецежда се и се пие).

IV. Два часа след ядене, ако няма кръвоизлив, да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 150 г чист пчелен мед и 30 г нишадър на прах (от аптеката).

Десет минути след вземането на тази смес да изпива 1 чашка отварка от бял равнец, бяло подъбиче и пр. (вж. II).

При кръвоизлив да взема по 1 чаена лъжичка кафе от леща с мед.

Десет минути след вземането на тази смес да изпива по 1 чашка отварка от троскот (корени), червен кантарион и пр. (вж. I).

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред топла (36°С) клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, захлупено кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек клизма с 500 г от същия чай или вода. Полезни са и седящите хладки бани.

При силно парене в областта на ануса непосредствено преди лягане добре е да се направи задръжна клизмичка с 1 супена лъжица настойка от 250 г олио, по 1 супена лъжица жълт кантарион и лайка (цвят) и ленено семе във водна баня се варят 1 час, като изстине, се прецежда.

След това при липса на кръвоизлив целият корем се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла (37-38°С) лапа от прясно зеле (а при липса на зеле от праз лук бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 20 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките), 3 супени лъжици ленено брашно и 150 г прясно мляко да стане гъста като тесто лапа. Или пък с кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец, отгоре вестник и вълнен пояс, съчетани и в двата случая с налагане на ануса с торбичка от марля, напълнена с лъжичка червено зеле, на ситно нарязано и счукано на каша, или пък с прясна хладка и несолена извара, а на главата се слага „шапка“ със зелен лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, отгоре „шапка“ от чорап. Държат се цяла нощ или пък докато досадят на болния.

При кръвоизлив хладка баня (30°С за 10-20 минути) с отварка от живовляк широколистен (листа) 10 супени лъжици се запарват с 2 л вряща вода и се варят 10 минути, като изстине, се прецежда; или пък с гъст и солен разтвор, приготвен от 2 л вода с 1-2 супени лъжици готварска сол. Следва кръстосан компрес, натопен в хладка отварка от бял равнец или вода, засилен в областта на ануса първата вечер с торбичка от марличка, напълнена с хладка лапа от сварен живовляк или пък с прясна и несолена извара, а втората вечер с марличка от 2 парчета, намазана с част от следната смес: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 30 г чист боров катран и 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас.

Приготовление: Най-напред се разбърква жълтъкът, след това се прибавя маста и накрая катранът. Бърка се, докато стане като мехлем, без да се вари.

Едновременно на главата се поставя „шапка“ от пресен лист зеле, а при главоболие „шапката“ се пълни със селски хлебен квасец, засилен с 57 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици кромид лук, засилен с

2 супени лъжици готварска сол; отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато много досадят на болния.

Забележки:

1. При хроничен запек непосредствено преди заспиване болният да взема и 1 супена лъжица смес от 500 г мед, 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко запечени и смлени на брашно) и 15 г рафинирана сяра.

2. При силни болки хемороидалните възли да се налагат под кръстосания компрес с марличка от 4 парчета, намазана с домашен мехлем, приготвен от 50 г стопена кокоша мас (взема се от червата на кокошката), 10 г нишадър на прах и 5 г глицерин. Бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. Или с цяло яйце, опържено на око, и то на много тих огън, с прясна и несолена свинска мас, или пък с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и преди поставянето поръсено с 1 чаена лъжичка пудра захар.

3. При силен до нетърпимост сърбеж анусът да се маже със следната смес: 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, добре разбъркани.

VI. Още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. След това областта на ануса се измива в по-дълбок леген, напълнен с 2 л студена вода с прибавка на 2 супени лъжици сода бикарбонат и се изтрива до сухо.

Неделя, ако няма кръвоизлив, почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При кръвоизлив лечението продължава по плана. Важни добавки:

1. За по-бързо оздравяване добре е болният през целия ден да държи върху ануса си топче памук, за да предпази възелчетата от дразнене.

2. След всяко отиване по нужда да измива ануса си с хладка вода.

3. Да отбягва да ходи по нужда в отворени нужници, от които излизат дразнещи газове.

4. Болни от хемороиди да не вземат прахове, в състава на които има индийско орехче, защото то дразни силно.

Операция. Пъпките (цицките) да се срязват в краен случай, защото при разумно лекуване сами се изгубват.

Самовнушение. При кризи с формулата: „Минава, минава...“, иначе с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

При лекуването да се имат предвид общите упътвания за болестите на стомаха и червата и всичко казано за запека, защото в основата на тази болест е той.

Докато болният не си пречисти добре кръвта (за което е необходим поне един месец), да не бърза да премахне съвсем пъпките с помощта на дадените му билки и мехлеми, защото те ще му излязат по главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...