Jump to content

Изпадане на правото (задното) черво


Recommended Posts

Изпадане на правото (задното) черво

При това заболяване по-голяма или по-малка част от правото черво се спуска надолу и се подава навън през ануса.

Тази болест бива остра и хронична. Най-често се среща у децата, но и възрастни могат да страдат от нея.

Причини. Тежка физическа работа, напъване при запек, хемороиди, полипи в правото черво и други.

Признаци. В леки случаи при изхождане се подава чревната лигавица, която после сама се връща обратно. При по-изразено спадане излиза различно голяма част от червото, която понякога кърви.

Усложнения. Абсцес и дори перитонит.

Предсказание. Сериозно, особено при възрастните.

Лечение. Общо за засилване на организма и за пречистване на кръвта:

1. При възпаление на задния проход да се засилят кръстосаните компреси с малка торбичка, напълнена с хладка прясна извара, поставена върху ануса.

2. Наред с местното лечение трябва да се прилага и общо лечение, предназначено за основната болест, а и за общо засилване на организма.

3. Болният по никой начин да не ходи по голяма нужда в нужник, от чийто отвор излиза отровен газ, който още повече атрофира изпадналото черво. Болен, който е принуден да използува такъв нужник, да ходи встрани от дупката, в гърне или на вестник.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, 1 чаена лъжичка шипково брашно и половин чаена лъжичка пресен селски хлебен квасец (шипково брашно всеки може да си приготви, като махне семките на шипките и месото им стрие на брашно) или пък по 1 чаена лъжичка от следната смес: 1 супена лъжица препечени трици, разбъркани с 1 супена лъжица чист пчелен мед.

II. Десет минути след вземането на една от горните смеси болният да изпива при обикновено изпадане 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, червен и жълт кантарион, бял и жълт равнец, мента пиперита, прозориче и седефче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

При усложнено изпадане с хемороиди по 1 чашка от 75 г отварка от живовляк широколистен (листа) и овчарска торбичка по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Както при хемороиди, с добавка на сутрешна закуска винаги да има млечна каша, сварена с овесени ядки (квакер) с малко мляко и захар: вари се по същия начин, както се вари мляко с ориз (сутляш). След ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: бъзов мармалад с чист пчелен мед по 100 г и половин чаена лъжичка яйчени черупки, стрити на прах, а след това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода добре е болният да пие овесено мляко (4 супени лъжици овес в 600 г вода се вари до пукване на зърната, след което се прецежда чрез изстискване).

III. Два часа след ядене да изпива една чашка от 75 г отварка от пипериче 90 г, решетка 60 г, троскот, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), ранилист (листа) и репей (корени) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 15 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма (36°С) с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода и кисне захлупено 20 минути). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата се прави едната вечер парен компрес на ануса с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял само 10 минута, за да може да се използува 2-3 вечери подред) с продължителност 10-20 минути, или пък топла коремна баня (35-36°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика (2-3 двойни шепи листа в една кофа вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Следва задръжна клизмичка от 50-100 г (в зависимост от възрастта на болния) с отварка от дъбови кори (10 супени лъжици кори от здрав дъб в 1 л вода се варят 40 минута; като изстине, се прецежда). След това върху ануса се слага и едно малко компресче от 4-6 ката, натопено в същата хладка отварка от дъбови кори, употребявана за клизмичките, или пък в отварка от смрадлика (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда), а на тила торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ.

Втората вечер топла коремна баня, както е казано по-горе, или пък на корема отвън от лявата страна, приблизително на около 4 пръста от левия хълбок на височината на пъпа, да се сложи голяма вендуза, която да стои около 10-15 минути, и след снемането е на същото място на корема да се сложи торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5-7 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората (или пък с толкова супени лъжици корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), обвита с вълнен пояс, съчетан и с останалите приложения, изброени за първата вечер. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден все по-добре и по-добре ми става“, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути и фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода или от хладка (20°С) промивка на ануса с отварка от седефче и смрадлика (по 2 супени лъжици от двете се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда), или пък, и то още по-добре, от топла коремна баня. След изтриване на тялото до сухо отвън на корема да се залепи парче от специално приготвената за случая мушама от хаваджива, а след обличането от 10 до 20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

При кръвотечение хладка баня в леген (26-32°С за 10-20 минути) с отварка от живовляк широколистен листа (10 супени лъжици листа в 3 л вода на тих огън се варят 10 минути и като изстине до 36°С, се прецежда) или пък с гъст солен разтвор (на 1 л преварена вода 6 супени лъжици сол), последвана от кръстосан компрес от 4 парчета, натопен в топъл разтвор от вода и оцет наполовина, засилен на ануса (под компреса) с торбичка, напълнена с хладка лапа от сварен живовляк. Държи се цяла нощ.

Ако с тези средства не се постигне резултат, трябва да се прибегне до оперативно лечение.

Ако правото черво спада при всяко напъване за ходене по голяма нужда, след изпразване на червата болният в по-леки случаи да си помогне така: с показалеца на дясната си ръка да натисне правото черво 2-3 см от ануса към половия орган, и то повече откъм лявата страна на червото, и да го натиска дотогава, докато се прибере.

В по-тежки случаи болният да сяда върху възглавница с триъгълна форма, направена от памучен плат, добре натъпкана с памук и поставена върху стол или столче сяда се „като на кон“, докато се прибере червото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...