Jump to content

Полипи в правото черво


Recommended Posts

Полипи в правото черво

Полипите са меки месести нарастъци по крайния отдел на дебелото черво с различна големина. Могат да бъдат единични или множествени.

Причини. Най-честа причина е хроничното възпаление на червото.

Признаци. При единичен полип прояви може да липсват, а може да има и кръвотечение при изхождане. При повече полипи кръвотечението е обилно с отделяне на слуз.

Предсказание. Сериозно, защото честите кръвоизливи изтощават болния.

Лечение. Лечението е оперативно. В народната медицина се използуват следните средства за засилване на организма и за пречистване на кръвта:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене:

1. При кръвотечение от ануса болният да взема или:

а) един пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с една чаена лъжичка пепел от изгорена овча непрана вълна, с прибавка и на 10 зърна от чиста бяла дъвка (сакъз), счукана на прах; или:

б) по чаена лъжичка пепел от изгорен син патлажан, стрит на прах.

2. При хроничен запек с кръвотечение от ануса да взема по една чаена лъжичка смес от 500 г пчелен мед, 30 г майчин лист шушулки (предварително леко запечени и стрити на прах, а при липса може да взема същото количество ревент на прах или пък зърнастец франгула кори, също стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (всички от аптеката).

Приготовление: Всички продукти се счукват поотделно и след това се разбъркват добре с меда, за да стане хубава смес.

Забележка: При разслабен стомах болният в продължение на 13 дни да взема от тази смес само по половин изравнена чаена лъжичка и след това пак по 1 чаена лъжичка от сместа.

3. При липса на кръвотечение да взема или:

а) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин 1 л с по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион (листа и цвят), невен (листа и цвят), смрадлика (листа) и цариче (листа) във водна баня на тих огън се варят 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда чрез изстискване; или:

б) по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разбъркан с четвърт до половин чаена лъжичка див кестен, настърган без кората.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства:

1. При кръвотечение от ануса да изпива една чашка от 75 г или:

а) отварка от червено подъбиче - листа и корени (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда); или:

б) отварка от цикория корени (4 супени лъжици на ситно нарязани корени в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецеждат); или:

в) отварка от къпинови корени, дъбови кори, дебела мара (листа), бяла върба (листа) и бял равнец по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода на тих огън се варят още 20 минути и веднага се прецежда.

2. При липса на кръвотечение болният да изпива една винена чашка от 75 г отварка от волски език 60 г, пача трева, мечо грозде, невен, зайча стъпка по 50 г, жълт кантарион (листа и цвят), акация (листа и цвят) и мащерка по 40 г. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода и на тих огън се варят 30 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с чист пчелен мед на една чашка отварка половин чаена лъжичка мед.

Диета. Същата, както при хемороиди, с добавка на сутрешната закуска в продължение на 2-3 седмици болният да изпива по една чашка от 200 г боза или пък слаба бира, в която от вечерта се слага парче прясна козуначена мая (30 г), кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая и копривено брашно. Ако има кръвоизлив, да взема по една чаена лъжичка смес от настърган хрян и чист пчелен мед по равни части, а след ядене да взема по една чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед, разбъркан с четвърт до половин чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък толкова прах от изгорял (на силен огън) до бяло кокал (джолан) и след него да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа, засилен с 1 чаена лъжичка копривено или шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (листа и цвят). Две супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене при липса на кръвотечение да изпива една чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца), ранилист (листа и цвят), слез и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 300 г вряща вода и след това на тих огън се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане една-две вечери подред:

а) при липса на кръвотечение се прави топла (36°С) клизма с един литър чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда) или пък с топъл разтвор от сода бикарбонат (на 1 л топла вода 1 супена лъжица сода бикарбонат). Следващите 1-2 вечери с половин литър чай от лайка, а след това с по 250 г от същия чай;

б) при кръвотечение клизма с половин литър хладка (35°С) отварка от смрадлика листа (2 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда).

След спиране на кръвотечението, и то най-малко 10 дни от последния кръвоизлив, лечението да става с парни компреси на долната част на корема от пъпа надолу и откъм кръста към същото място с 2 торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност около 15-20 минути.

След това едната вечер същите места се налагат с торбички, напълнени с топли лапи от попарени листа от полски бъзак или от див кестен, изстискани и на ситно нарязани, или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен и за двете места с 1 супена лъжица царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата).

Втората вечер същите места се налагат с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен и за двете места с 6 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица) с прибавка на 20 сини сливи, смачкани без кокичките.

Едновременно се слага на тила торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Държи се цяла нощ.

При кръвотечение топли приложения не се правят. Препоръчва се хладка баня в леген (30-33°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика листа (1 двойна шепа листа в 3 л вода се варят 10 минути, като изстине до 36°С, се прецежда), или пък с гъст солен разтвор, приготвен, както е казано по-горе (вж. точка „а“). Следва кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано вече.

При силни болки от подуване на хемороидните възли добре е болните да се поставят върху по-дълбоко гърне, наполовина напълнено с гореща солена вода (на 2 л вода се слага 1 двойна шепа морска сол), и да седят върху него, докато парата се свърши. След това горещата вода от парната баня се изсипва в леген и като стане търпимо гореща, болният сяда в легена за около 20 минути.

Едновременно се съчетават в областта на тила с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 2-3 супени лъжици пресни корени от полски бъзак) и се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж и фрикция на корема и половите органи с хладка вода и след това, ако хемороидите са набъбнали, да се измие аналната област в леген, напълнен с 2 л студена вода (20°С за 5-10 минути) с 2 супени лъжици сода бикарбонат, или пък върху ануса да се закрепи марличка с прясно краве масло. Следват 10-20 дълбоки вдишвания и бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа при липса на кръвотечение добре е да се направи слънчева баня на корема със зелени листа от репей, тиква, слънчоглед или други с продължителност, докато е приятна, със запазена от слънцето глава с чадър или бяла кърпа, за да не се слънчаса, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от къпане в реката или морето, съчетано с плуване, докато е приятно.

Неделя. Пълна почивка от всичко пият се само билките и се пази диетата.

При менструация парни компреси, топли лапи и топли промивки не се правят.

Важни добавки:

1. През деня на лявата долна част на корема е добре да се носи торбичка, напълнена с 16 диви кестена, зашити в два реда „юрган-ски шев“ и прикрепени с ширити. Кестените да се сменят всеки 4 седмици. Или пък торбичка, ушита на тегели от по 1 см широки, напълнена със суха къртичина пръст (от прясно изрита от къртица купчина) на дебелина около половин сантиметър. Пръстта се сменя всеки 15 дни.

2. Ако болният страда от упорит запек, всяка вечер преди заспиване да взема по една изравнена супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист или пък вместо него ревент, смлян на брашно, и 15 г рафинирана сяра от аптеката. При всяко вземане сместа се разбърква добре.

3. След всяко отиване по голяма нужда анусът да се измива с хладка вода. Това трябва да стане навик.

4. От голяма полза за болния е да спи на легло, под което да има разстлани в един ред диви кестени като втори дюшек.

5. Ако болният е опериран, да не прилага това лечение, докато не са минали три месеца от операцията и раните не са напълно заздравели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...