Jump to content

Отслабване на свинктера. Изпадане на червата. Парализа на червата


Recommended Posts

Отслабване на свинктера

Причини. Същите, които предизвикват и изпадането на правото (задното) черво.

Признаци. Неволно изпускане на газовете, а понякога и на изпражненията, което поставя болния често в много неловко положение.

Лечение.Общо за засилване на организма и пречистване на кръвта. За целта да се приложи лечението, дадено в том II за не-задържане на изпражненията у децата, с добавка: в този случай дадените приложения да се утроят според възрастта на болния. Освен това в случая са полезни и вечерните задръжни клизмички със 100 г хладка вода (25°С).

Изпадане на червата

Причини. Големи рани на корема от бомби, нож, рогат добитък, набождане на кол, падане на остри камъни и други.

Признаци. През дупката на раната бързо излизат навън булото и тънките черва. Всеки напън, кашлица, по-усилени движения съдействуват за по-бързото изпадане на червата.

Лечение. Ако не се побърза веднага за помощ в добре уредена болница, резултатът е винаги съдбоносен. Най-голяма опасност има от зараза. А самата помощ на болен с изпаднали черва („разпран корем“) се заключава в бърза превръзка с чиста марля, памук и бинт (без всякакви опити за оправяне и наместване на червата) и бързо изпращане в болница, като лежи в спокойно положение по гръб. В краен случай при липса на марля червата и коремът може да се превържат леко с изварени и изсушени топли кърпи. Върху превръзката трябва да се сложи шише с гореща вода, за да не изстинат червата до пренасянето на ранения в болница.

Парализа на червата

Причини. Отравяне от развален шоколад и други силни отрови, силен удар по главата, тежко нараняване на корема и пр.

Признаци. Освен изброените при паралич на стомаха, в случая всички очистителни средства, а също и клизмите, не действуват на болния, т. е. остават вътре в червата.

Лечение. Общо и по начина, изложен за паралич на стомаха, с добавка:

Вътрешно. На болния освен изброените средства да се дава всеки 3 часа и по 1 чаена лъжичка млечна киселина. Получава се от аптеката по рецепта на лекаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...