Jump to content

Хронично възпаление на коремницата (хроничен перитонит)


Recommended Posts

Хронично възпаление на коремницата

(хроничен перитонит)

Най-често се развива след прекаран остър перитонит, туберкулоза, злокачествен тумор, чернодробна цироза и други.

Признаци. Те в началото са неопределени. Възникват болки и подувания на корема, липса на апетит, оригвания и запек. При натискане на корема невинаги се чувствуват болки, но затова пък често се чува как възпалените части на перитонеума се търкат една от друга, т. нар. сухо възпаление, без вода в корема. При него възпалителните огнища започват направо със сраствания и постепенни стеснения на червата. След известно време се забелязва появяване на възпалителна течност, произхождаща от самото възпаление, т. нар. влажно възпаление, с вода в корема. Тази течност се отличава от течността при воднянка, защото при нея няма възпаление. И в единия, и в другия случай имаме ненормални газообразувания и мъчително болезнени подувания на корема. Температурата обикновено се явява с прекъсвания, често се забелязва отслабване и губене на сили. Оздравяване настъпва тогава, когато става всмукване на възпалителната течност или изхвърлянето е чрез изпотяване или пък изливане в червата.

Усложнения. Почти винаги перитонити, лекуван с лед, дава у жените непоправимо безплодие. Това се дължи на запушването на яъцепроводните тръби на матката.

Лечение. Провежда се от лекар и се определя от основната причина.

При възпалителен процес без образуване на течност народна-та медицина практикува първите 35 вечери подред да се правят топли клизми (38°С) с 500 г чай от лайка.

Всекидневно сутрин и обед преди ядене и вечер преди лягане коремът се налага с топъл селски хлебен квас, поръсен съвсем леко с черен пипер, или пък с приятно топла лапа от хляб с пелин и оцет: натрошава се средата на един по-голям хляб и се напръсква с отварка от пелин (една супена лъжица с 500 г вода се вари 5 минути, като изстине, се прецежда) и 100 г горещ оцет.

При възпалителен процес с образуване на течност:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема:

а) една кафена чашка от 50 г отварка от 2-5 ореха, счукани заедно с черупките, и по 3 супени лъжици счукано семе от дини, пъпеши и тикви в 800 г вода на тих огън се вари, докато остане 400 г, и веднага се прецежда през тънка кърпа, или пък:

б) по 1 супена лъжица разтвор от 500 г чиста гроздова ракия и 50 г нишадър на прах от аптеката (на деца не се дава).

II. Десет минути след едно от горните средства да изпива 1 чашка от 50 г (за деца наполовина) запарка от бяла бреза (кори и реси). Вземат се 2 пълни супени лъжици и от вечерта се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се поставя на огъня само да кипне, прецежда се и се пие подсладено с глюкоза.

Диета. За по-бързо изхвърляне на течността от корема болният в продължение на 4 дни на закуска, обед и вечеря да яде само печени картофи без хляб и след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички сладко от кайсии или ягоди. Подир това добре е да се храни с лека, вегетарианска храна, или пък „суровоядство“, особено ако болният е свикнал да изяжда дневно по 10-15 глави суров червен кромид лук или пък печен лук без захар. Това увеличава отделянето на урина.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да пие дневно и по 1/2 л отварка от ечемик (2 пълни супени лъжици ечемик в 1 л вода се варят 30 минути и отварката веднага се прецежда). От тази отварка с често уриниране водата бързо се изхвърля навън.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г глюкоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индри-ше и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 12 г валерианова тинктура обикновена (чиста), 12 г тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 50 г отварка от здравец (корени), жълт и червен кантарион, мента пиперита, синя тинтява, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе, предварително запечено, за да не желира, и 1 чаена лъжичка конопено семе, счукани на ситно, в 700 г вода се варят 20 минути и веднага се прецежда.

V. Вечер преди вечеря най-добре през вечер болният да взема по 30 г английска сол, разтворена в 30 г хладка вода. Тя изкарва едновременно с изпражненията и водата от корема. На децата се дава по указание на лекаря.

Преди лягане един или два пъти седмично да се прави опушване с ориз. За целта болният сяда на малко столче, между краката му се слага съд с пепел и отгоре е добре разгорени живи въглени. Върху тях се изсипва 1 чаена лъжичка ориз, болният се увива от врата надолу с дебело одеяло и така завит седи, докато му е приятно, без да чака да му досади. След това става, облича хавлия, с две одеяла се обвива като бебе и така увит лежи в кревата, докато хубаво се препоти. След това му се прави на части фрикция на цялото тяло с влажна и суха кърпа. После се оставя спокойно да спи.

В останалите дни коремът се налага с две торбички от хасе (първата ушита на 3 джоба), напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без кокичките, поръсени с 1 изравнена чаена лъжичка черен пипер и малко леко препечено царевично брашно. Отгоре се слага вестник и вълнен пояс. На главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет, отгоре вестник и друга шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Ако болният има силни болки в кръста, вместо лапата от кромид лук по-добре е да се сложи във вид на компрес торбичка от тензух, напълнена с пласт от 12 см непрана вълна, напръскана с ракия и поръсена с черен пипер. Държи се, докато мине болката.

VI. Сутрин. Фрикция на корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. През деня се носи в областта на бъбреците мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре е парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след това се заменя с друга мушама.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация почивка от всичко с изключение на билките.

Важни добавки:

1. За изхвърляне на водата, ако горните средства не помагат, болният да взема 5 пъти на ден заедно с посочените отварки по 1/2 г нишадър на прах в продължение на десет дни. Ако водата не се изхвърли и през това време, тогава да продължи вземането на нишадър още 20 дни по 5 пъти на ден, и то по 1 г. За избягване на лошия дъх от нишадъра да смуче по 1 бонбон.

2. Краката на болния винаги да са топли и сухи и при лежане и седене да бъдат винаги приповдигнати на възглавница или столче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...