Jump to content

Чревни паразити. Общи упътвания


Recommended Posts

ЧРЕВНИ ПАРАЗИТИ

Общи упътвания

Чревните паразити са много разпространени. Те причиняват болестни състояния, които трябва да се познават и своевременно да се лекуват. Червата се поселяват от различни видове паразити: дребни кръгли червеи (глисти) острили, дълги глисти (аскари), тении говежда, свинска, рибна; плоски червеи метили. Паразитите оказват вредно механическо дразнене, а и токсично влияние и предизвикват малокръвие.

Общи признаци. Освен изброените при глисти у децата в том II, болният чувствува, че нещо го смуче под лъжичката. Това чувство изчезва, щом се нахрани. Гади му се и се появява обилно слюнотечение. Апетитът или намалява, или се засилва. Понякога в корема се усещат колики, появява се запек, който може да се редува и с диария. Около ануса може да се появи сърбеж, особено при острици. При тении болният изкарва с изпражненията отделни членчета, прилични на пихтиеобразни бели ципи. Вследствие на токсично въздействие върху организма болният става нервен.

Общи усложнения. Паразитите в червата могат да дадат следните усложнения: гастрит, ентероколит, колит, апендицит, запушване на червата, възпаление на жлъчния мехур, пробиване на червата, перитонит, анемия и други.

Предпазване. Повечето от глистите влизат в човека като глистни яйца било с храната, главно немити зеленчуци, било чрез немити пръсти, по които са се залепили яйцата. Затова винаги е добре зеленчуците да се измиват с много вода, а след това да се потопят в по-дълбок съд със силен солен разтвор (на 1 л вода 3 супени лъжици сол), или пък оцет, и то в продължение на 10-20 секунди, защото водата само ги измива, а соленият разтвор и оцетът унищожават яйцата на глистите. Подир това те отново леко се изплакват с чиста вода. Също и ръцете преди ядене да се измиват добре с вода и сапун.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...