Jump to content

Дребни глисти (острици)


Recommended Posts

Дребни глисти (острици)

Острилите са тънки малки подвижни червейчета. На дължина мъжките достигат 35 мм, а женските 9-10 мм. Те живеят обикновено в правото черво.

Причини. Заразяването става главно чрез ръцете на болните със замърсени предмети, храна, с прахта, с нечисти плодове и зеленчуци, при хранене с мръсни ръце, по които има яйца от глисти.

Признаци. Болният се оплаква от чести стомашни разстройства (болки в корема и гадене), виене на свят, главоболие, слабост. Често има силен сърбеж и горещина, особено вечерно време, около задния проход и слюнкотечение. В изпражненията му се намират описаните глисти.

Предпазване. Да се лекуват всички болни, децата да се научат да си мият често ръцете, особено преди ядене, да се изрязват ноктите им ниско. Трябва да се води борба и с мухите. Добре е редовно да се яде суров лук, суров чесън и сурови моркови.

Лечение. Чистотата е първото условие. Освен това вечер преди лягане в продължение на 10 дни на болния да се правят клизмички (36оС) с 250 г топла вода, засилена със следната смес: по 1 чаена лъжичка счукан чесън, сол и оцет (за юноши над 13 години и възрастни по 1 супена лъжица) изцежда се и се прави клизмата. След изхождането по голяма нужда анусът се измива с топла вода и сапун и се поставя компрес на корема от 2-3 бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре вестник и вълнен пояс. Държат се цяла нощ. Добре е след коремния компрес на болния да се даде да изпие 1-2 супени лъжици отварка от пелин (листа и цвят): 1 супена лъжица се запарва в 250 г вряща вода и се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Ако болният има апетит, да взема мляко с разбъркана в него каша от 100 г семки от тиква (предварително обелени) или пък варена ръж с мед, но без хляб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...