Jump to content

Дълги глисти (аскари)


Recommended Posts

Дълги глисти (аскари)

Тези глисти са доста разпространени, особено у децата. Мъжките са дълги 15-20 см, а женските 25-40 см. Приличат на дъждовни червеи и живеят в червата на болния. Цветът им е възсив или бледожълт, понякога прошарен с червенина. Най-често са от два до три в един болен, но има случаи с по-голям брой глисти.

Причини. Заразяването става с различни недобре измити зеленчуци или пък със замърсени ръце. Женският глист снася дневно хиляди микроскопични яйца, които се изхвърлят навън с изпражненията и престояват във влажната почва около 10-12 дни, при което узряват. След това стават годни за заразяване и когато попаднат у човек, се развиват наново на глисти.

Признаци. Болните имат лош апетит, гадене, повръщане, присвиващи болки около пъпа. Понякога са неспокойни, раздразнителни.

Усложнения. Когато глистите са много, уплетени и свити на кълбо, могат да предизвикат чревна непроходимост. Може да предизвикат също и чернодробен абсцес, жълтеница, дори перитонит. Има случаи глистите да се придвижат нагоре към хранопровода и глътката и да излязат през устата. Те могат да навлязат в жлъчните канали и да причинят жълтеница.

Предпазване. Необходима е строга лична и обществена хигиена. Не трябва да се ядат неизмити плодове и зеленчуци.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина използува следното:

I. Сутрин 20 минути преди ядене деца до 10 години и юноши да изяждат наведнъж следната смес: 50-70 г сурови тиквени семки се обелват и счукват в хаван на кашица и след това се разбъркват с 50-100 г прясно краве или козе мляко; или пък да изпиват по 1 чашка от 50-150 г отварка от зърнастец (листа и цвят), жълта тинтява (листа и цвят), решетка (корени) и пресечка по 25 г, майчин лист 10 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 15 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути преди ядене болният да изпива 1 чашка от 50-70 г (според възрастта на детето) мляко, сварено с чесън: 1-2 глави обелен чесън се сваряват в 500 г краве мляко, докато чесънът се свари, след това чесънчетата се смачкват, млякото се прецежда и се пие топло.

Забележки:

1. На втория ден от пиенето на тези отварки болният да взема и рициново масло (от аптеката, според указанията на лекаря).

2. Отварките се пият 3 до 5 дни.

Диета. Вместо храна на болния да се дава да яде само настъргани сурови моркови или сурова бяла или черна ряпа, настъргана половин час преди ядене и посолена със сол, или варена ръж, и то без хляб.

Полезно е също храната на обяд да се посолява с 1/2 чаена лъжичка синапово брашно, а през деня да се яде сурово и обелено тиквено семе.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие топло сварено мляко, засилено със сока на половин глава суров кромид лук (на 500 г мляко една глава лук, ситно нарязан и изстискай през кърпа).

III. Вечер преди лягане три вечери подред се прави топла клизма (37°С) с разтвор от 500 г топла вода и по 1 супена лъжица счукан чесън, готварска сол, винен оцет. Прецежда се през кърпа. Полезно е след клизмата да се изпие една чашка от 50 г мляко със сок от суров кромид лук, след което да се постави коремен компрес.

Лечението да се повтори след осем дни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...