Jump to content

Трихинелоза (трихиноза)


Recommended Posts

Трихинелоза (трихиноза)

Трихинелозата е широко разпространено заболяване, което се причинява от паразита трихинела спиралис. Човек се заразява чрез консумация на заразено свинско месо сурово или недобре опечено или сварено. В човешкия организъм паразитите се загнездват в мускулите и там се ограждат от обвивка (капсула).

Признаци. Те са от страна на стомаха и червата, от страна на мускулатурата и най-после токсични болезнени прояви.

Явленията от страна на стомаха започват обикновено 24 дни след заразяването, а рядко само няколко часа след него. Заболелите повръщат, гади им се, имат болки в корема, диария. Понякога обаче могат да имат и упорит запек. Те са неразположени, имат студени тръпки, нямат апетит. Повръщанията и диарията понякога са тъй силни, че наподобяват азиатската холера.

Явленията от страна на мускулатурата се състоят в силни болки в засегнатите мускули, които в началото приличат на мускулния ревматизъм. Болките постоянно се усилват, мускулите се надуват, втвърдяват и стават много болезнени. Трихинелозата в мускулите на очите пречи на свободното движение на очните ябълки и винаги се проявява с характерния си признак оток на клепачите, а заболяването на дъвкателната мускулатура пречи на отварянето на устата. При трихинелоза на междуребрените мускули и диафрагмата болните страдат от задух.

Токсичните явления се изразяват с температура, често се наблюдава изрив по кожата.

Тези признаци не са всякога така силно изразени. Има случаи, при които болният се оплаква само от общи болки в мускулите, прилични на ревматични болки, без никакви други разстройства.

Предсказание. Сериозно. При по-малка зараза заболяването може да не се прояви. При по-тежки случаи смъртността достига 25%.

Предпазване. Да не се яде свинско месо, непроверено от ветеринарната служба. Не бива да се яде сурово и недоварено или недопечено свинско месо.

Лечение. Провежда се в болнично заведение. Народната медицина използува следното лечение. В случаите, когато е консумирано свинско месо, неконтролирано от ветеринарен лекар и съмнително за заболяване, веднага трябва да се изчисти стомашно-чревният канал, като се предизвика повръщане. След това да се направи топла клизма с 1 л вода или пък да се даде рициново масло (от аптеката) по указание на лекаря. Всекидневно сутрин и обед преди ядене болният да си поставя коремен компрес, натопен в хладка вода (държи се два часа), или пък да си прави коремна баня (30-25°С за 10-30 минути), последвана от затопляне в кревата. Вечер преди лягане само коремен компрес. Държи се цяла нощ.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчукови сокове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...