Jump to content

Говежда и свинска тения


Recommended Posts

Говежда и свинска тения

Тениите са съставени от много членчета и глава и имат различна дължина. С членчетата се изхвърлят много яйца в изпражненията, чрез които става заразяването.

По-разпространени са говеждата, свинската и кучешката тения. Личинката на говеждата тения живее в мускулите на говедото, а като глист в червата на човека. При свинската тения човек може да заболее освен от чревния глист, още и от личинките, които се развиват в различни органи.

Причини. Заразяването става чрез употреба на сурово заразено месо, в което се намират личинките. При консумация на такова месо личинките се освобождават в стомаха и червата на човека и се развиват в зрели глисти.

Признаци. Често протичат без прояви и болните разбират, че имат тения по членчетата в изпражненията си. Понякога имат присвиващи болки в корема, усилен глад, гадене и повръщане, отслабват, а може да се развие и анемия.

Предсказание. Сериозно, защото изтощава силно болния.

Предпазване. То се състои в отбягване на причините, които го предизвикват: не бива да се яде сурово или полусурово месо свинско, говеждо или риба.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина практикува следното лечение:

А. Първи начин при болни със запазени сили

I. Сутрин на гладен стомах, и то три сутрини подред, болният да изяжда наведнъж:

а) порция тиквена каша, приготвена от 200 г (за деца 100 г) сурови семки от зряла тиква, обелени и счукани в дървен хаван на кашица и след това разбъркани с малко прясно мляко да стане рядка каша; или:

б) по 12 коренчета (за деца наполовина) от решетка (дива зелка), счукани в дървен хаван на кашица и разбъркани с малко прясно мляко, за да стане рядка кашица; или пък:

в) да изпива по 1 чаша от 200-250 г (за деца наполовина) прясно краве или овче мляко, сварено с 1 глава (за деца 1/2 глава) чеснов лук, като след сваряването чесънът се претрива през цедка и се изпива с млякото.

II. Един час след тези средства да взема очистително (от аптеката): за деца, юноши и възрастни по указание на лекаря.

III. Един час след вземане на очистителното и 30 минути преди обяд и вечеря да изпива 1 чашка от 100 г (за деца 50 г) или:

а) отварка от пелин с лайка (3 супени лъжици пелин листа, и 1 супена лъжица лайка цвят, се запарват с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда); или пък:

б) отварка от пелин (листа) 90 г, лайкучка (цвят) 30 г, горска ягода (листа) 20 г и мъжка папрат (листа) 10 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Първия, втория и третия ден болният да пие прясно мляко, сварено с чесън (1 л мляко се сварява с 1 цяла средно голяма глава необелен чесън и след това се прецежда чрез изстискване). Един час след изпиването на млякото да изяжда и по няколко сурови моркова, но без хляб и други прибавки. При желание и възможност тази диета може със същия успех да се замени със следната: набавя се 1 кокосов орех, отрязва се капачето му и се изяжда заедно с млякото му, но без хляб. Ако болният не може да дъвче месото на кокосовия орех, да го стрива на ситно ренде и така да го яде, като изпива и млякото му. Може да се яде заедно със сурови моркови, но пак без хляб.

IV. Вечер преди лягане, ако очистителното до това време е започнало вече да действува, болният непременно трябва да отиде по нужда, и то в гърне, напълнено наполовина с топла вода, и да следи дали тенията е излязла с главичката си. В случай, че рициновото масло не е подействувало, болният трябва, преди да легне, да си направи двойна клизма с 2 л вода (за деца според възрастта от 1/2 до 1 л) с температура на водата 40-42°С, в която е сварена 1 глава чесън (за деца от 1/4-1/2 глава), след това главата се изстисква и изсипва в получената отварка. И накрая се поставя коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс държи се до сутринта.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване и обличане.

Един час след закуската и два часа след ядене, ако има възможност, добре е да се направи хладка коремна баня (30°С за 10-20 минути) в седяща вана или дълбок леген, за да стига водата до пъпа, и през пялото време да се разтрива коремът във водата с дланта на дясната ръка от дясно на ляво и обратно с леко натискане, като едновременно се прави самовнушение с формулата: „Аз ще оздравея.“

Забележки:

1. Лечението е успешно, ако тенията се изхвърли заедно с главичката.

2. Ако се наложи, лечението се повтаря със следната добавка: очистително се взема само първия ден, а втория, третия и четвъртия ден (и то само сутрин и вечер) се прави по 1 гореща клизма с чесън, докато се получи резултат. В този случай към дадената диета може да се добави и по малко лека вегетарианска храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци и по малко черен тричав хляб.

Б. Втори начин за слаби и изтощени болни

Вътрешно. Точките I, II и III от начина на лечение на болни със запазени сили остават в сила и при този начин на лечение.

Диета. Лека вегетарианска храна, като на обяд и вечеря задължително се изяждат и по няколко (2-3) сурови моркова с малко ръжен или черен тричав хляб.

Сутрин един час след закуската, а също и преди обяд болният да си направи коремна баня.

Вечер преди лягане болният да си направи клизма с 1/2 л гореща (42°С) вода. Щом забележи по излизащите членчета, че тенията вече е отслабнала, да изяжда на гладен стомах един ден (сутрин и вечер) по една чиния каша от обелено и счукано на ситно семе от тиква, а на втория ден да изяжда месото на кокосов орех, настъргано на ситно, и да изпие млякото му или пък да изяде кашата от семето на тиква.

Два часа след това да се даде допълнително 50-100 г (за деца наполовина) тиквени семки, добре счукани, с прибавка и на червени боровинки по равни части, като от тази смес се изяждат 3 порции с пауза 1/2 час помежду тях.

Половин час след като болният изяде и третата порция, да му се направи гореща (42°С) клизма с 2 л вода (за деца от 1/2-1 л), в която е сварена една глава чесън.

Ако след два часа тенията не излезе, то болният да изпие още 1 чаша топло или хладко мляко, в което е сварен чесън, и подир това в продължение на 2-3 седмици да пази дадена диета.

Сутрин. Коремна баня или пък фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване и обличане.

Забележка. Ако болният страда едновременно от кръгли глисти (аскари), а също и от дребни (острици), след като се отърве от тенията и си почине 1-2 седмици, да започне лечението на глистите по начина, даден за тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...