Jump to content

Остро възпаление на задстомашната жлеза (остър панкреатит)


Recommended Posts

Остро възпаление на задстомашната жлеза

(остър панкреатит)

Причини. Най-често се дължи на инфекция, която може да премине от червата или при възпаление на съседни органи: жлъчен мехур, черен дроб и други.

Признаци. Започва внезапно със силни болки под лъжичката, повръщане, подуване на корема. Болните са неразположени, бледи, сърдечната дейност се ускорява, температурата се повишава.

Предсказание. Сериозно заболяването протича много тежко.

Лечение. Болният незабавно да се изпрати в болнично заведение, като се остави на пълен глад и жажда. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при панкреатит, придружен от повръщане, болният да изпие наведнъж:

а) един пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 супена лъжица чист винен коняк и сока на 1/2 лимон; или:

б) една ракиена чашка от следната смес: 500 г чиста гроздова ракия, 500 г чист маслинен зехтин, 10 г камфор на прах и 10 г нишадър на прах (от аптеката).

II. Двадесет минути след вземането на една от двете смеси болният да изпие:

а) 1 чашка от 75 г отварка от жълт кантарион, дъбови кори и метличина (цвят) по 50 г от всяка: от тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, след това се вари, докато остане наполовина, и се прецежда; или:

б) 1 чашка от 75 г отварка от ангелика (корени) и подбел (листа) по 50 г, и анасон (зърна) 25 г; от тази смес се вземат по 1 супена лъжица ангелика и подбел и четвърт чаена лъжичка анасон в 300 г вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

в) 1 чашка от 75 г отварка от мента пиперита, червен и жълт кантарион, бял и жълт равнец и лайка 50 г от всяка, и дилянка (корени) 30 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При панкреатит без повръщане 20 минути преди ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми (счукани в дървен хаван на кашица), с 3 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г чиста валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, жълт смил и полски хвощ по 50 г, бударица 75 г, пача трева и обикновена коприва (корени) по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Първите 2-3 дни болният не бива да взема някаква храна. След това за препоръчване е леката вегетарианска храна (млечно-растителна), и то топла, а не гореща, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. Люто, алкохол и тютюн не! Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби, като се обръща особено внимание на хубавото сдъвкване на храната, която трябва да се гълта тогава, когато стане на каша. Освен това от голяма полза за болния е на закуска, обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от любимата салата, по-често може да употребява спанак, коприва, зеле, картофи, целина, моркови, магданоз, грах, ориз и пшеница с 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, пиле или прясна риба.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, прясна несолена извара.

А след обяд и вечеря, ако има газове, болният да взема по 1 чаена лъжичка пепел от овъглен картоф (един суров картоф, нарязан на тънки филийки, се опича, докато филийките почернеят като въглен, след това се стрива на прах и се пази в кутийка), засилен с 1 чаена лъжичка мед, или пък животински мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и да изпива по 3 чаени лъжички пресен хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Важна добавка. При хълцане болният да взема 1/2 чаена лъжичка захар с няколко капки чист винен оцет, а под лъжичката си (над пъпа) да прикрепи (с две лепенки или с бинт) 1/2 глава суров кромид лук, разрязан напречно и поръсен откъм отрязаната страна с върха на джобно ножче камфор на прах. Държи се до вечерта.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие или:

а) отварка от джоджен (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) отварка от градински чай (салвия): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

в) сокове от плодове и зеленчуци.

III. Два часа след ядене при температура болният да взема 1 прах от 1 г от следната смес: 10 г индийско орехче (мускатно), 10 г нишадър на прах и 10 г лимонтозу (от аптеката), всички стрити на прах.

При температура, а също и при липса на температура да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен и жълт кантарион и мента пиперита, пипериче, цикория (цялата билка с корена) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена супена лъжица ленено семе, предварително леко запечено, в 500 г хладка вода на тих огън се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на горната част на корема (от пъпа нагоре), като се покриват изцяло черният дроб, панкреасът и далакът, с хладка лапа от праз лук бялата му част, на ситно нарязана, с прибавка на 30 сини сливи (от тези за компот) без костилките, на ситно нарязани в 150 г прясно мляко на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе.

Или пък с хладка лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, с прибавка на 1-2 китки магданоз, също на ситно нарязан, и 150 г прясно мляко на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа.

Или пък с хладка лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето е поръсена с 1 супена лъжица ситна захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага.

Едновременно във всички случаи се налага областта на малкия мозък (тила) с торбичка от тънко хасе, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 3 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При главоболие на цялата глава се поставя „шапка“, напълнена с лапата за малкия мозък в троен размер, като се държи цяла нощ.

Добавки:

1. Ако болният страда от хроничен запек, непосредствено преди заспиване да взема 1 супена лъжица смес от 500 г мед с 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко запечени, за да се смелят по-леко на прах) и 15 г рафинирана сяра.

2. При липса на слюнка и при червен език на долната челюст да се слага торбичка със селски хлебен квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората, 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, на ситно нарязани и изстискани, и 57 маслини, счукани с костилките на каша и поръсени с четвърт чаена лъжичка нишадър на прах.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж на слънчевия възел (областта под лъжичката над пъпа), прави се с дясната длан на ръката от дясно на ляво по посока на часовниковата стрелка с продължителност около 12 минути. След това същото място се превързва с 1/2 глава току-що разрязан кромид лук, поръсен с малко камфор на прах, както е казано вече, а след обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуска в тежки случаи се повтаря казаното за преди лягане, като лапите се държат 6-8 часа. В леки случаи през целия ден на корема се носи мушама от хаваджива, върху която се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да може кожата да диша свободно. Мушамата се носи 10 дни от едната и 10 дни от другата страна.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко, ако има криза, лечението продължава.

Важни добавки:

1. При неочаквано свиваща болка в корема болният да изпие 1 чаша топло мляко, сварено с 1/2 чаена лъжичка семе от копър или пък с половин чаена лъжичка семе от кимион варят се 10 минути.

2. При ненадейни спазми с гадене и повръщане да изпие или:

а) 1 ракиена чашка настойка от пелин, водна детелина, пача трева и червен кантарион по 50 г, бял равнец, синя тинтява, червена хвойна (зърна) и шипки (плодове) по 10 г: цялата смес, поставена в шише, се залива с 1 л аптекарски спирт (45°) или с толкова силна ракия, смесени с 1 г ментово масло (от аптеката); стои на слънце или до печката 8 дни и се филтрира; през време на престояването шишето трябва да бъде добре запушено; или пък:

б) на бучка захар се капват 15-20 давилови капки (от аптеката).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...