Jump to content

Болести на черния дроб и жлъчните пътища. Общи упътвания


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА

Общи упътвания

Черният дроб е най-голямата и най-важната жлеза в тялото с всевъзможни отправления и затова без нея е немислим животът. Тя е същевременно и жлеза с вътрешна и външна отлъчка. Тежи около 1400-1700 грама, т. е достига до 2-3% от цялото тегло на човека. Черният дроб се намира под дясното подребрие. Главната негова задача е да бъде филтърът, през който внесената храна в тялото се избира и превръща, за да бъде усвоена направо от клетките. Освен това е предназначен да разрушава отровните вещества, които циркулират в кръвта, и да регулира захарните запаси в тялото и отделя важната за храносмилането жлъчка, с която го улеснява. Когато по някаква причина няма жлъчка (за подробности виж при жълтеницата) в червата, тлъстините остават неизползувани и биват изхвърляни с изпражненията. Освен това тя дразни лигавата ципа на червата и ги кара по-усилено да се свиват и т. н.

За да бъде по-ясна картината на това, което излагаме, необходимо е да се знае, че всичката кръв от коремните мускули (черва, стомах и т. н.), преди да влезе в сърцето, минава през черния дроб. С други думи, той извършва огромна работа, като за денонощие пречиства около 600 литра кръв и отделя около 1 литър жлъчка. Затова всяко смущение във функциите на черния дроб се отразява върху цялото тяло и го поставя в опасност, особено всяко опиване с алкохол (най-големият враг на черния дроб), етер, хлороформ, тютюн и други представлява тежко увреждане на черния дроб. Затова при сърдечните и много други болести трябва да се вземат мерки да се усили дейността на черния дроб. За тази цел са нужни съответно пригодени гимнастически упражнения навеждане, кръгообразно движение на кръста, изправяне (вж. том I, „Домашна гимнастика“), масажи на черния дроб, дълбоко дишане с издишване през носа, отводни бани, парни бани, слънчеви бани и т. н. Редовното движение и въздушните бани усилват кръвообращението и предотвратяват кръвонатрупването във вътрешността на тялото.

Това локално лечение трябва да се допълни с природосъобразен живот и природосъобразна, чиста от пикочна киселина храна: с повече плодове, особено ябълки, череши и ягоди, зеленчуци и салати и да се изхвърли корсетът. При това всички студени напитки, включително и водата, са много вредни предизвикват тежки кризи. Да се предпочитат топлите, но не и алкохолните напитки.

При лечението на черния дроб трябва да се помни, че между него и червата има права анатомична връзка. Черният дроб е изложен на много тежки заболявания. Неговото правилно функциониране е в тясна връзка в зависимост от стомаха, червата и обратно. Няма здрав черен дроб без здрав стомах, а последният има два големи врага много топло ядене, пиене на алкохол и развалени зъби. А всичко онова, което е причина за лошото храносмилане, се явява и затрудняващо работата на черния дроб. От неговото заболяване възникват жълтеницата, катарът в червата, разстройството на храносмилателните органи и други. Освен това той е много упорит орган, който с право го наричат „магарето“ на нашия организъм и затова се иска търпеливо и упорито лекуване „клин с клин се избива“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...