Jump to content

Подуване, прилив на кръв в черния дроб


Recommended Posts

Подуване, прилив на кръв в черния дроб

Подуване или прилив на кръв в черния дроб се случва често, защото този орган е богат с кръвоносни съдове.

Причини. Това състояние настъпва най-често при сърдечни заболявания, вследствие на усилен прилив на кръв към черния дроб или на задържане на отлива на кръвта от неговите кръвоносни съдове. Прилив на кръв се наблюдава при акта на храносмилането. Когато това нормално препълване с кръв на черния дроб е често и продължително вследствие на много често или извънредно обилно хранене, постепенно настъпва болезнено състояние. Болестна задръжка на кръв в черния дроб може също да стане и вследствие на злоупотреба със спиртни напитки, спиране на месечните кръвотечения у жените, отравяне с олово и фосфор, или заразни болести и други.

Признаци. Болният усеща тежест и тъпа болка от дясната страна под ребрата, и то повече след ядене или при ходене. Тази болка се увеличава при натиск и на болния му се струва, като че дрехите го стягат и не му дават да диша. Черният дроб се увеличава.

Понякога се явяват жълтеница, разстройство в храносмилането и треска.

Предсказание. Приливът на кръв в черния дроб сам по себе си скоро оздравява, но когато е следствие на сърдечно заболяване (например порок на сърцето), състоянието е по-тежко.

Предпазване. За предпазване се изискват упражнения, дълбоко дишане и природосъобразна (млечно-растителна) храна с повече плодове, зеленчуци и салати. Който страда от болести на сърцето или на белия дроб, да се пази от настинка и заморяване.

Лечение. Трябва да се търси и лекува причината, която е предизвикала болестта. Ако приливът е станал от спиране на някакво редовно кръвотечение (хемороиди, менструация), трябва то да се възстанови отново, като се турят на онова място, отдето е дохождало кръвотечението, 3-4 пиявици, но много внимателно, за да не влязат в отвърстието. В останалите случаи лечението е общо за засилване на организма.

За целта на болния да се направят 1-2 вечери подред топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка. След това винаги при запек обикновена клизма с 500 г топла вода. В по-леки случаи, когато приливът на черния дроб само досажда на болния, достатъчно е да му се постави сутрин, обед и вечер за 1 час топло шише (тухли) на корема, съчетано със студени компреси на сърцето. В по-тежки случаи, когато приливът в черния дроб много досажда на болния, да му се прави всекидневно сутрин или парен компрес на черния дроб за 2030 минути най-добре с попарена трина или с горещ сварен ечемик, последван от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода и съчетан едновременно със студен компрес на сърцето (държат се 2-3 часа), или пък гореща коремна баня (39-42°С за 15-30 минути) най-добре с отварка от трина.

На обяд преди ядене при желание може да се повтори същото както сутринта, а вечер преди лягане през вечер парен компрес на корема, последван от коремен компрес, както на обяд (държи се цяла нощ), и през вечер, ако болният страда от болно сърце, да му се направи казаното за първия ден, а ако не страда от бол-но сърце, да му се направи парна баня на краката, последвана от „сухо увиване“ за по-силно изпотяване, а след препотяването от същия коремен компрес, засилен с топло шише (тухла) в областта на черния дроб. Помежду компресите и баните добре е болният да си държи топло шише (тухла) на черния дроб. От голяма полза са и дълбоките дишания с бавни издишвания. Да се правят сутрин, обед и вечер по 10-15 преди ядене и преди лягане. Полезно е и ходенето в топло време с боси крака.

Вътрешно. Всяка сутрин на гладен стомах болният да изпива 1 чаша мляко, сварено с мед: 1/2 л мляко се разбърква с 1/2 кг мед, сместа се изсипва в гърненце, след това се замазва капакът му с тесто и се оставя на слаб огън да ври цяла нощ. След изпиването на млякото с меда да се изпива пак на гладен стомах и по 1 чаша отварка от ечемик с кромид лук: 1 кг ечемик и 1 кг кромид лук се варят в 4 л вода, докато остане 2 л. Прецежда се и се пие. Десет-петнадесет минути след изпиване на отварката от ечемика и лука се изпива, пак на гладен стомах, една кафена чашка сок от ряпа (по-добре черна): ряпата се настъргва на ренде и се изстисква 1/2 час преди да се изпие, за да не дава газове и оригвания.

На обяд и вечеря преди ядене се препоръчва да се взема и по една винена чашка от следните отварки:

а) отварка от хмел 12 г шишарки от хмел в 1 л вода се варят, докато остане половин литър; има болкоуталожващо свойство и добре действува на нервната система; или:

б) отвара от бяла метла, див морков и хмел по 10 г от всяка се варят в половин литър вода, докато остане наполовина, прецежда се и се пие студено сутрин, обед и вечер преди ядене по една малка винена чашка.

Водолечението с дестилирана вода също е полезно. От голяма полза също е болният в продължение на първите 15 дни от лечението да взема обед и вечер и по 12 супени лъжици чист зехтин с 5-10 капки лимон, и то 10 минути след избраната отвара.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове, праскови, кайсии, ягоди, лимони, портокали, ябълки, орехи, лешници, пуканки от царевица, зеленчуци, салати и черен тричен хляб. Да се пие повече айран и плодови сокове.

Забранява се употребата на алкохол, кафе, какао, пържен хляб с яйца, много топли и студени напитки.

Много важно е през деня да се яде по-често, и то в определени часове. Хлябът да е добре препечен и от всякакъв вид. Жаждата да се уталожва с отварка от жълта тинтява: 1 чаена лъжичка корени в 400 г вода се вари, докато остане половината. Пие се сутрин, обед и вечер след ядене по 1 кафена чашка; или пък отвара от зайча стъпка.

Гроздолечението в случая е много полезно (вж. том I, „Гроздолечение“).

Самовнушение. Да се практикува с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...