Jump to content

Хронично кръвонатрупване в черния дроб. Хроничен хепатит


Recommended Posts

Хронично кръвонатрупване в черния дроб.

Хроничен хепатит

Хроничното увреждане на черния дроб най-често е следствие на възпалителни заболявания, на някои инфекциозни заболявания (сифилис, малария и други).

Признаци. Те са различни според самото заболяване. Болните имат отпадналост, чувство на пълнота в корема, тежест под дясното подребрие, храносмилането е смутено.

Лечение. Необходимо е да се лекува основната болест. Освен това народната медицина използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1-2 супени лъжици смес от 150 г чист маслинен зехтин, 500 г листа от магданоз, нарязани на ситно, и 500 г лимон захлупват се в подходящ буркан и на водна баня се вари на тих огън, докато омекне; като изстине, се прецежда; или:

б) по 1-2 супени лъжици смес от 150 г чист маслинен зехтин, 150 г сок от черна ряпа и сока на 1 лимон или:

в) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин и борови връхчета (500 г чист маслинен зехтин заедно с 50 г борови връхчета или зелени борови игли се вари на водна баня 1 час и се оставя да почине 2-3 дни; след това се прецежда и се добавя сокът на 5 лимона); или пък:

г) от следната смес: 8 сушени смокини се разрязват на по 2 парчета (всичко 16 парчета), един месест лимон се разрязва на 2 парчета на дължина и всяко парче се разделя на по 8 парчета (всичко 16 парчета), след това всички се поръсват с 1/2 чаена лъжичка стипца (от аптеката) и 1 супена лъжица ревент (също от аптеката) и се заливат с чист винен оцет така, че да се покрие цялата смес; държи се два дни; тази смес се повтаря два пъти с едно прекъсване от 2 седмици.

Двадесет минути след едно от тези средства болният да изпива 1 чашка от 75 г:

а) отварка от върба ракита (листа): 80 листа от нея се попарват с 1 л вряща вода, вари се още 10 минути, като изстине, се прецежда; пие се 10 дни подред, 20 дни почивка, пак 10 дни се пие и пак почивка; или:

б) отварка от корените на черни боровинки (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути, като изстине, се прецежда); или пък:

в) отварка от агримония, брезови листа, бял равнец (листа и цвят), волски език, върбина (листа), глухарче, градински чай, горивче, жълт кантарион, овчарска торбичка, росопас и цикория (корени) по 50 г; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се 10 минути, като изстине, се прецежда.

При непрекъснато повръщане 20 минути преди ядене да изпива 1 чашка варова вода.

Приготовление: Една буца негасена вар около 1 кг се изгасява в 5 л вода, разбърква се и се оставя да се избистри в продължение на три дни, след това се обира коричката отгоре, бистрата вода се налива в подходящи бутилки и се запушва добре.

Десет минути след варовата вода болният да изпива 1 чашка отварка от див джоджен (цялата билка с корена) 50 г и планински очиболец 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб), или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка на магданоз и настъргана черна ряпа (настъргва се преди половин час, за да не дава оригвания) по равни части с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. Освен това много е полезно да се яде прясно несолено сирене, а също и прясна несолена извара, като се избягват кисело зеле и стар фасул.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компота с леко препечен хляб.

След ядене да взема по 1 чаена лъжичка смес от 250 г чист пчелен мед, разбъркан със сока на лимон и половина, след това да изпие 1 супена лъжица отварка от червена хвойна (зърна), синя тинтява (корени) по 30 г от всяка, бял градински хмел, 1 глава от белия крем и сока на царевица 200 г. Изброените билки се варят в 2 л вода захлупени, докато остане отварката наполовина, и се прецежда. Държи се на студено да не вкисне.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие:

а) чай от настърган хрян (1 кг се запарва с 5 л вряща вода и кисне захлупено, докато изстине, прецежда се и се разделя на 5 бутилки от по 1 л пие се в продължение на 5 дни; или:

б) отварка от ряпа (една средноголяма черна ряпа, а при липса на черна ряпа може и бяла, се нарязва на малки парчета, след това се вари в съд с 2 л вода на тих огън 30 минути и като изстине, се прецежда чрез изстискване); или пък:

в) отварка от шипка плод (50 г шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 1 л вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене болният да взема:

а) по 1 зърно (голямо колкото житено) чиста борова смола; или:

б) по 1 зърно (колкото грахово) чист боров катран от аптеката (катранът се измива в 9 води, докато получи жълтеникав оттенък; след това от него се вземат 2 капки и се капват в бяло брашно образуваното от това топче се слага в устата и се изпива); или:

в) по 1 чашка отварка от 50-75 г отварка от хрян (корени) 2 супени лъжици и салата (маруля) 4 супени лъжици (запарват се с 1 л вода и се варят на тих огън 20 минути, след това в същата отварка се добавя 1 супена лъжица семе от маруля и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда); или:

г) по 1 чашка от 50-75 г отварка от корените на цикория (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, варят се 20 минути, като изстине, се прецежда); или:

д) по 1 чашка от 75 г отварка от жълт равнец (листа и цвят), мента пиперита, имел и хмел (шишарки) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

При непрекъснато повръщане да се изпълни казаното в точка I, буква „б“.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути, като изстине, се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от едната вечер с парен компрес в областта на черния дроб с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), с продължителност 20-30 минути, а след него се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 5 минути, като изстине, се прецежда).

В областта на черния дроб отпред и отзад (откъм гърба) под компреса се поставят торбички, напълнени с топла лапа от извара или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и се прави фрикция на сърцето с хладка вода и оцет наполовина. Торбичките се държат цяла нощ.

Втората вечер в областта на черния дроб (отпред и отзад) се слагат две торбички с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, полуизстискан и засилен за двете места с по 10 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките) и поръсен с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение взе по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 1020 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

През деня добре е болният да носи на черния дроб или мушама от хаваджива (20 на 12 см), тропосани на тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата (мушамата се носи 10 дни от едната страна и 10 дни от другата страна рецептата вж. в том I, „Домашна аптека“), или пък торбичка, ушита на тегели по 1 см, напълнена с 6 супени лъжици готварска сол и 3 супени лъжици сяра на прах (от аптеката).

Неделя и при менструация почивка от всичко, пият се само билките и се пази диетата.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на корема и гърба със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност около 1 час или докато е приятна, последвана от фрикция на същите места с хладка слънчева вода или пък от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...