Jump to content

Втвърдяване на черния дроб (чернодробна цироза)


Recommended Posts

Втвърдяване на черния дроб

(чернодробна цироза)

При първично или вторично увреждане на черния дроб се развива заболяване, наречено цироза. Съществуват няколко форми на чернодробна цироза с различни причини и прояви. Най-често срещаната у нас е т. нар. алкохолна цироза.

Причини. Значение за възникването е има злоупотребата със спиртни напитки (вино и особено ракия) при недостатъчно хранене. Най-голяма роля обаче има прекараната инфекциозна жълтеница. Причина може да бъдат и различни стомашно-чревни смущения, чревни инфекции и други.

Признаци. Засяга по-често мъжете на възраст между 40 и 60 години. Началото на заболяването е незабелязано. Обикновено началните признаци са липса на апетит, горчив вкус в устата, запек, който се сменя с диария, понякога болки в дясната страна под ребрата. Болният се оплаква от главоболие, обща слабост, лесна умора, сърбеж по кожата. Често може да има и жълтеница, тежест и подуване на корема.

В по-късния стадий в корема се събира течност до няколко литра. От различни органи (носа, стомаха, хемороиди) има кръвотечения.

Заболяването може да протече няколко месеца, а понякога с години.

Предсказание. Сериозно. При своевременно лечение и спазване на строг диетичен режим настъпва значително подобрение. При изразено, бързо развитие за различно време свършва фатално.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс. От него се вземат 1520 зелени листа с общо тегло 200 г, махат им се бодлите и се смилат на каша. Към нея се прибавят по 50 г корени от полски бъзак, ранилист и цикория (нарязани на ситно) и по 1 л чисто домашно червено вино и чист пчелен мед. На тих огън се вари на водна баня 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 100 г отварка от 7 ореха, счукани на каша и вързани в марличка, с прибавка на по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и от магарешки трън и овес (зърна) в два и половина литра вода се варят 20 минути. След това се добавят 5 супени лъжици от следната смес: бял пелин (листа), бял равнец, борови връхчета, живовляк широколистен (листа), исландски лишей, кървав здравец (корени), мента пиперита, невен, пача трева, синя тинтява, червен кантарион, цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка с 3 лимона, разрязани, изстискали и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките. Вари се още 15 минути и веднага се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с глюкоза. Държи се на студено да не вкисне.

Диета. Храната трябва да бъде богата на витамини и белтъчини с достатъчно въглехидрати, като се ограничат мазнините. Препоръчват се прясно нетлъсто месо, черен дроб, повече кашкавал, сирене, извара, а и много плодове (грозде, ягоди, череши, кайсии, пъпеши). Дават се картофи и моркови, компоти, мляко. Люто, алкохол и тютюн не!

На първа закуска болният да изпива по 200 г сок от кайсии, в който от вечерта се слага 30 г прясна мая за козунаци. Кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. Един час след това може да има втора закуска с мляко, сирене или кашкавал.

Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук с магданоз и черна ряпа по равни части и по малко от другите любими салати с лимон и чист зехтин по вкус, може да изяжда и по 100200 г младо месо от агне, теле или пиле, варено или печено, но не и пържено, а също без горчица и чер пипер. През време на яденето да глътне и 1 детско хининче, обвито с чист восък.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб, винаги добре сдъвкани. Сини сливи и сини патладжани да не яде.

За десерт след закуска, обяд и вечеря да взема по половин смокиня с 1 парче лимон, приготвени така: 2-4 смокини се разрязват на по 2 части всяка и 6 месести лимона на по 8 парчета всеки, прибавя им се половин чаена лъжичка стипца и 1 супена лъжица ревент (от аптеката) и всичко се залива с чист винен оцет да ги покрие с 1/2 см; кисне два дни.

Вместо вода болният да пие отварка от босилек, маточина, мащерка и чубрица по 1 супена лъжица с прибавка на половин кора от портокал в 600 г вода ври 10 минути. Пие се подсладено с гликоза и с лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед и по 250 г лимонов сок и чист маслинен зехтин.

IV. Десет минути след тази смес да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при нужда топла (37°С) клизма с 500 г вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена през вечер с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 3 китки магданоз (попарени, изстискани и на ситно нарязани), 9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак (счукани на каша) и малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и през вечер с гореща лапа от 300 г ориз, с прибавка на 45 сини сливи, смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено брашно, предварително леко запечено в 900 г вода се вари да стане гъсто като тесто. Отгоре се слага вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от същото хасе, напълнена с квасец от типов хляб, засилен с 1 чаена лъжичка настърган хрян, и отгоре друга шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Хладка фрикция на подмишниците и корема със сухо изтриване. Един-два часа след закуската се налага целият корем с топла лапа от праз лук (бялата му част, на ситно нарязана) с прибавка на 3 китки магданоз, също нарязани на ситно, 30 сини сливи, смачкани без костилките, и 150 г мляко вари се да стане гъста лапа като тесто; отгоре се слага вестник и вълнен пояс и се държи 8 часа.

Важни добавки:

1. Добре е втората закуска да се засилва и с 1 супена лъжица прах от липов кюмюр креда.

2. При сърбеж разтривка с отварка от 5 супени лъжици листа от смрадлика: в 1 л вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда и се засилва с по 2 супени лъжици оцет и сол.

3. През всичкото време да не се губи веселото настроение за постигане на по-скорошно оздравяване.

4. През лятото да се направят 20-30 топли бани (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзак цялата билка с корените, стеблата и листата, орехови листа, здравец и бял равнец.

5. Ако се появи вода в корема, това лечение да се спре временно и болният да се лекува по плана за асцит (вода в корема), а след като я ликвидира, да се върне на първия план.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Усложнение. Възпаление на коремната ципа, туберкулоза и тежка жълтеница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...