Jump to content

Воднянка на коремната кухина (асцит)


Recommended Posts

Воднянка на коремната кухина (асцит)

Набирането на течност в коремната кухина не е самостоятелно заболяване, а проява на заболявания на различни органи.

Причини. Най-често е последица на сърдечна слабост, цироза на черния дроб и бъбречна болест, по-рядко хроничен хепатит, рак в коремната кухина и други.

Признаци. В коремната кухина се събира различно количество течност, която придава особена форма на жабешки корем. Болният има тежест в корема, разпъване. При по-големи количества течност може да се затрудни и дишането. При чернодробна цироза асцитът не се придружава от други отоци. При сърдечна недостатъчност обаче се съчетава с отоци по краката.

Коремът е подут, особено в долните части. При разклащане от една на друга страна се усеща предаването на вълната.

Предсказание. Зависи от основната болест.

Лечение. Провежда се в болнично заведение и е насочено срещу първичното заболяване, а и симптоматично. От народната медицина се използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1 супена лъжица сироп от тиква: взема се една тиква (най-добре от сорта „свински“), отрязва е се капакът, изчиства се от салото и семето и догоре се напълва със ситна захар, захлупва се със същия капак и така стои 4-8 часа, след това се изцежда сиропът е, а самата тиква се сварява и изяжда като храна; или пък:

б) по 1 супена лъжица разтвор от 500 г чиста гроздова ракия и 50 г нишадър на прах (от аптеката), на деца не се дава.

II. Десет минути след едно от тези средства болният да изпива:

а) 1 чашка от 50 г (за деца наполовина) отварка от по 3 супени лъжици корени от магданоз, бяла бреза (кори и реси) и ечемик (зърна) в 2 л вода на тих огън се варят 20 минути. След това се прибавя и по 1 супена лъжица цвят от лайка, лешникови листа, парички (морски глог плод) и царевични коси, варят се още 10 минути и веднага се прецежда. При пиенето е добре всяка чашка да се засилва с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката (за деца с върха на ножа); или:

б) да изпива 1 кафена чашка от 50 г отварка от 2-5 ореха, счукани заедно с черупките, и по 3 супени лъжици счукано семе от дини, магданоз, пъпеш и тиква в 1 л вода на тих огън се вари да остане 500 г отварка и веднага се прецежда през тънка кърпа.

Диета. За по-бързо изхвърляне на водата болният в продължение на 4 дни на закуска, обяд и вечеря да яде само печени картофи без хляб и след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички сладко от кайсии или ягоди. След това добре е болният в продължение на 2-4 седмици да приложи суровоядство (вж. том I) или вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, особено ако болният е свикнал да изяжда дневно по 10-15 глави суров кромид лук, или пък по 2-3 глави печен лук без захар. Може и обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не!

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, печена и варена тиква и компот с леко препечен хляб.

След закуска, обяд и вечеря да взема по 1-2 супени лъжици кромидово вино.

Приготовление: Към 300 г суров кромид лук, на ситно нарязан, се прибавя 600 г чисто натурално бяло вино и 200 г чист пчелен мед. Захлупено кисне 5 дни и се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие дневно по 250 г отварка от ечемик (2 пълни супени лъжици ечемик в 1 л вода се варят 30 минути и отварката веднага се прецежда).

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед или гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 50 г (за децата наполовина) отварка от кървав здравец (корени), жълт смил (листа), жълт и червен кантарион, мента пиперита, невен (листа и цвят), пелин (листа), синя тинтява, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на по 1 супена лъжица ленено и конопено семе, счукани на ситно, в 700 г вода се вари 20 минути и веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане през вечер болният да взема по 30 г английска сол (от аптеката), разтворена в 30 г хладка вода, или пък всяка вечер да му се правят клизмички с 250 г топла вода. Следва „опушване с ориз“ на цялото тяло, което трябва да се прави през ден или два пъти седмично. За целта болният сяда на малко столче, между краката му се слага съд с пепел, а отгоре е добре разгорени живи въглени; върху тях се изсипва 1 чаена лъжичка ориз. Болният се увива от врата надолу с дебело одеяло и така завит стои, докато му е приятно (без да чака да му досади). След това облича хавлия, обвива се с две одеяла до шията като бебе и лежи в кревата, докато хубаво се препоти, което се познава по изсъхналото му чело. Изтрива се до сухо и се правят фрикции на цялото тяло с влажна и суха кърпа. След това се оставя спокойно да спи.

През останалите дни се прави поливане на коленете със стайна вода (20°С). За целта болният сяда на обикновен стол с боси крака върху леген. Краката на 4 пръста нагоре от коленете са покрити с чаршаф. Поливането става с градинска лейка, като се започва от пръстите на десния крак, бавно нагоре до коляното и оттам се продължава по коляното на левия крак надолу до пръстите на левия крак и т. н., докато водата свърши. След това краката се изтриват и се обуват вълнени чорапи.

Едновременно коремът се налага с две торбички от тънко хасе, напълнени с възтопъл селски хлебен квасец (36°С) с дебелина 1 см, замесен вместо с вода с чисто бяло вино и преди поставянето му поръсен с 1 кг ситна захар (за деца според възрастта до 500 г) и 1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), или пък с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките, поръсени с 1 изравнена чаена лъжичка черен пипер и малко леко препечено брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан с малко оцет, отгоре вестник и друга шапка.

При главоболие се поставя „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзуняк, на ситно счукани), отгоре вълнена шапка. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на корема, половите органи и областта на бъбреците с хладка вода и сухо изтриване. През деня се носи върху областта на бъбреците мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре е парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменя с друга.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата; ако има криза, лечението продължава по плана.

При менструация също почивка от всичко с изключение на билките.

Важни добавки:

1. Болният да следи краката му винаги да са топли и сухи. Ако има нужда, добре е да спи с грейка (топло шише) на стъпалата.

2. При намаляване на урината да се направи вечер преди лягане едно от следните две приложения:

а) седем глави кромид лук се нарязват на ситно и се изпържват с малко петрол, докато лукът омекне добре, смачква се и във вид на топла лапа се поставя на кръста в областта на бъбреците; ако не даде резултат от първия път, повтаря се;

б) бяло зеле, ситно нарязано, се пържи в чист зехтин и след това като лапа се поставя на корема на болния.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...