Jump to content

Остра жълта атрофия на черния дроб


Recommended Posts

Остра жълта атрофия на черния дроб

Острата жълта атрофия на черния дроб е тежко заболяване, което се среща по-често у жените.

Причини. Доста разнообразни. Важно значение имат инфекциозният хепатит и други инфекциозни заболявания (туберкулоза, коремен тиф, дизентерия), сифилисът, някои отравяния, бременност и други.

Признаци. Болестта протича много бързо. Нейните предвестници са обща слабост и разбитост, липса на апетит, гадене, повръщане, диария. Характерна е появата на жълтеница. Болният е апатичен, много сънлив през деня, но неспокоен и възбуден през нощта. Съзнанието се замъглява и той има вид на душевноболен. Постепенно изпада в тежка кома дълбоко безсъзнание.

Предсказание. Много сериозно. Повечето пъти болестта свършва със смърт. При навременно лечение в специализирано болнично отделение може да настъпи подобрение или излекуване.

Предпазване. Всяко чернодробно заболяване, особено с жълтеница, трябва да се лекува навреме и системно.

Лечение. Болният веднага да се изпрати в болницата. От народната медицина се препоръчва да пие една от следните отварки:

1. Отварка от агримония, розмарин, бяло подъбиче и овчарска торбичка по 50 г от всяка.

Приготовление: От общата смес се вземат 2 супени лъжици и в 500 г вода се варят 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша от 75 г.

2. Отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, слез, лайка, синя тинтява и хмел вж. „Абсцес (гнойник) на черния дроб“.

3. Отварка от агримония, радика, лазаркиня и риган.

Приготовление: От общата смес, приготвена от всички билки поравно, се взема 1 супена лъжица и в 300 г вода се вари 5 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка.

4. Отварка от жълт кантарион и върбина.

Приготовление: От общата смес, приготвена от по равни части от двете билки, се взема 1 супена лъжица и в 300 г вода се вари 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета. Предимно сурова храна.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от жълт кантарион или пък овесено мляко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...