Jump to content

Абсцес (гнойник) на черния дроб


Recommended Posts

Абсцес (гнойник) на черния дроб

Гнойното възпаление на чернодробната тъкан може да протече с образуване на единична гнойна торба или с множество малки абсцеси.

Причини. Най-често се дължи на проникването на болестотворни микроорганизми. Понякога може да е усложнение на възпалителното заболяване на жлъчния мехур и жлъчните канали.

Признаци. При образувал се абсцес в черния дроб състоянието на болния е тежко. Температурата се повишава, има втрисане, безапетитие с оригване, повръщане, газове в корема и чести диарии. Появява се силно главоболие, безсъние. Болният има силна болка в дясното подребрие, понякога може да настъпи изразена жълтеница. При пробив на абсцеса могат да настъпят различни усложнения.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Своевременно лечение на причинните заболявания.

Лечение. Най-добре в специализирано болнично отделение. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс.

Приготовление: 10-20 листа с общо тегло 200 г се нарязват на дребни парчета, обелва се външната им ципа, слага се в съд и се прибавя чист пчелен мед и чисто натурално червено вино по 200 г. Във водна баня се вари 1 час, а като изстине, се прецежда и се държи на студено място в чисто стъкло, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива или:

а) по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, лайка, слез, синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

б) по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, синя тинтява, червен и жълт кантарион, бял и жълт равнец, мента пиперита, невен, ранилист (листа и цвят), цикория (корени, листа и цвят) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряла вода и се варят още 45 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка и на листа от магданоз и черна ряпа (настъргана половин час преди ядене, за да не дава оригвания) по равни части от всяка с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 100-200 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба.

На вечеря винаги безмесна храна. След ядене и в двата случая да изпива и по 1 чашка „домашна боза“, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко чист пчелен мед или захар и плодов сок или вода, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, брезови листа, бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа), градински чай, жълта тинтява, жълт кантарион (листа и цвят) и цикория (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се около 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане едва-две вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, като изстине, се прецежда; за деца клизмите се правят от 200-300 г според възрастта), последвана от парни компреси в областта на черния дроб, и то отпред и отзад, с торбички, напълнени с търпимо гореща печена готварска сол, покрити отгоре с мушама и закрепени върху болните места с вълнен пояс. Държат се, докато изстинат.

След това същите места се налагат с торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с 5-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 10-20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките. Или с торбичка, напълнена с топла лапа от листа от полски бъзак, сварени с 1 чаша мляко на лапа и поръсени за всяко място с 1 лъжица захар, или пък с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с 10 сини сливи.

Едновременно се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец листа и цвят (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 минути, като изстине, се прецежда); отгоре вестник и вълнен пояс.

На тила се слага торбичка с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. При тежко главоболие се поставя цяла „шапка“ с квасец, засилен със 7-9 лъжици кестени, отгоре се слага вълнена шапка и се държат цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 16 години да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след това и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след сутрешната закуска, ако болният е на легло, добре е да повтори парните компреси на болните места, последвани от налагане на същите места с една от казаните лапи и от поставяне и на коремен компрес, натопен в топла отварка от бял равнец торбичките да се държат 5-6 часа, а коремният компрес 34 часа. Ако болният е на работа, през целия ден на болното място от двете страни да носи мушама от хаваджива, рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека“.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко (пият се само билките и се пази диетата); ако има криза, лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси не се правят, а само се поставят топли (36°С) лапи на болното място.

Важни добавки:

1. Ако на болното място се образува гнойник, да се налага 3 вечери подред с топла лапа от печени земни ябълки (грудки), смачкани на пюре и поръсени със захар, или пък с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко, преди поставянето поръсена с малко захар. След пробиването на гнойника сутрин и вечер раната да се измива с отварка от жълт кантарион (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути, като изстине, се прецежда), а след това да се налага с марличка, намазана със „сладък мехлем“. Още по-добре действува следният домашен мехлем: сокът от зелена коприва (50 г), която се счуква и изцежда, се смесва с белтъка на 2 яйца и се разбива хубаво, за да стане гъсто като мехлем. При желание може да се добави и 1/2 чаена лъжичка чист пчелен мед и бяло брашно, колкото поеме, докато се сгъсти и стане на мехлем.

2. Ако се образува фистула, тя се лекува по начина, даден за фистули.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...