Jump to content

Кучешка тения (ехинокок) на черния дроб


Recommended Posts

Кучешка тения (ехинокок) на черния дроб

Този паразит живее в червата на кучето, което и разнася заразата. Човек се заразява от замърсена храна или замърсени ръце. Зародишите проникват в човешкия организъм и се разнасят в различни органи.

Черният дроб е честа локализация. Тук зародишите се развиват в ехинококов мехур с различни размери в продължение на няколко години.

Признаци. Дълго време болният може да няма оплаквания. Рядко има тежест или болка в дясното подребрие. По-късно може да се развие жълтеница. Състоянието се влошава, ако мехурът пробие или нагнои.

Предсказание. Сериозно, особено при усложнения. Понякога болните могат да имат това заболяване с години (20 и повече) с малки оплаквания, а в други случаи още през първите месеци могат да имат големи смущения. Тъй или инак те винаги са в опасност било поради загнояване (инфекция на ехинокока), било поради спукване. Самостоятелното излекуване е извънредно рядко и на него човек не трябва да разчита.

Предпазване. Да се намали броят на кучетата, като се избягва всякакъв контакт с тях. Да се мият редовно ръцете преди хранене, а също и плодовете и зеленчуците.

Лечение. Лечението на чернодробния ехинокок е болнично, предимно оперативно, и то преди да настъпят усложнения. Народната медицина прилага лечение винаги с оглед на общото състояние на болния:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 5 глави суров настърган кромид лук, добре изстискай в подходящ буркан и засилен с 500 г ситна захар. Оставя се да стои на светло място 7 дни, след което се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, брезови листа, бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), жълт смил (листа и цвят), пелин (листа), синя тинтява (листа и цвят), червена хвойна (зърна) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. При пиенето всяка чашка да се засилва с по 1/2 чаена лъжичка лимонов сок.

Диета. Същата, дадена за ехинокок (кучешка тения) в корема и по други места.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от магданоз (листа и корени): по 2 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 20 минути, като изстине, се прецежда, или пък плодови сокове.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото по-горе в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане при нужда клизма с 500 г топъл чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено 20 минути), последвана от налагане на черния дроб (дясната половина на корема и същата област отзад) с две торбички от тънко хасе с размери 30 на 20 см, напълнени с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките и поръсени с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре вълнена шапка и така да се спи.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това, ако болният е на легло, 2 часа след закуска да си сложи отново лапите от печения кромид лук със сливите и да ги държи 6 часа. Ако болният ходи на работа, върху черния дроб да носи торбичка от тънко хасе (24 на 12 см), ушита на тегели от по 1 см широки, напълнени със смес от 6 пълни супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици рафинирана сяра на прах (от аптеката).

Важна добавка. При липса на кромид лук той може да се замени с праз лук (бялата му част), на ситно нарязан и задушен, докато се изпари излишната влага, и засилен, както е казано за кромида.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...