Jump to content

Метил в черния дроб (фасциолоза)


Recommended Posts

Метил в черния дроб (фасциолоза)

Фасциолозата е заболяване, което се причинява от чернодробния метил паразит, който живее главно в животните, особено овцете. Той има сплескана форма и прилича на лист с дължина 35 см и ширина 1 см.

Причини. Човек се заразява при пиене на речна или изворна вода или при ядене на сурови плодове и зеленчуци, поливани със замърсена вода. Заразяването се поддържа от домашните и дивите животни най-често овцете и козите. Попаднал в човешкия организъм, паразитът прониква в черния дроб и живее в по-големите жлъчни пътища. Обикновено от метил се заразяват овчарите, когато пият застояли води, от които пият и заразените овце.

Признаци. Болният има гадене, повръщане, липса на апетит, понякога диария. Оплаква се от тежест и болки вдясно под ребрата, температурата се повишава, появява се жълтеница.

Предсказанието за болестта е сериозно, тя често завършва със смърт.

Лечение. Провежда се в болница. Народното лечение е, както при ехинокок, с добавка: сутрин, обед и вечер преди ядене болният да изпива по 1 чаша зелева чорба (армея) или чай от пелин (1 супена лъжица от пелина се запарва с 200 г вряща вода, кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие по 1/2 чаша топла или затоплена). Или пък отварка от мъжка папрат: 2-3 супени лъжици листа и корени се нарязват на дребно, варят се в 1 л вода около 20-25 минути, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 малка винена чашка. Пиенето на отварката продължава три дни подред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...