Jump to content

Черна (злокачествена) жълтеница


Recommended Posts

Черна (злокачествена) жълтеница

Причини. Злокачествени заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и съседните органи.

Признаци. Прогресиращо пожълтяване на тялото, което съпровожда другите признаци на заболяването.

В началото болният изгубва охота за ядене, страда от безсъние, повдига му се и повръща жълто, болят го главата и гръбнакът, отпаднал е, има лека треска. После се явява жълтеницата. Този период може да бъде къс или да продължи по-дълго.

По-късно заедно с жълтеницата се явява кръвотечение от различни органи и обща отпадналост. Колкото повече време минава, жълтеницата става по-тъмна, по-зелена, лицето се покрива с петна, очите закървяват. В областта на черния дроб болният усеща болка. Най-после идват различни усложнения.

Предсказание. Много сериозно.

Предпазване. Трябва да се употребява предимно природосъобразна, млечно-растителна храна, да се избягват всякакви спиртни питиета, под каквато и форма да са те, а също и пушенето на тютюн.

Лечение. Необходимо е да се лекува основното заболяване, и то от лекар-специалист.

Народната медицина използува лечението, дадено за обикновена жълтеница, със следната добавка:

Вътрешно болният да взема:

а) лимонов сок 50-60 г лимонов сок се размесва с 1/2 л дестилирана вода, прибавя се малко мед и се дава на болния за едно денонощие; или:

б) чай от върбинка, зайча стъпка и росопас по 1 супена лъжица листа от трите се запарват с 600 г вряща вода, киснат цяла нощ, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша; или пък:

в) отварка от смил с волска жлъчка 1 супена лъжица корени в 500 г вода се варят, докато остане наполовина, прецежда се и се добавя 1 супена лъжица сок от жлъчката на прясно заклан вол; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаена лъжичка;

г) добре действува на заболелия черен дроб, ако се пие всекидневно сутрин и вечер (след една от казаните отвари) и по 1 чаша мляко, размесено с лъжица прах от липови въглища и подсладено с мед.

Диета. Всеки ден сутрин, обед и вечер непосредствено преди ядене да се взема и по една супена лъжица от предварително приготвен чист винен оцет или лимонов сок (300 г), разбъркан с една глава добре счукан чесън.

На закуска липов чай и черен ръжен хляб (кафе с мляко, шоколад с мляко и други подобни се забраняват), а на обяд и вечеря най-напред аперитив: салата от черна ряпа, кромид лук и зехтин (не олио) с лимон, а след това само сух боб, сварен в първата вода с малко сол и корени (моркови, целина и др.) без всякаква тлъстина, при това бобът да не е съвсем доварен и да бъде подправен с малко чист винен оцет. В случая е полезен сокът от портокали, а при липса на портокали гроздов сок, приготвен без химикали.

Самовнушение. Както при обикновена жълтеница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...