Jump to content

Жлъчни колики


Recommended Posts

Жлъчни колики

Жлъчните колики не са самостоятелно заболяване, а проява на различни функционални и органични заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища: при нервна преумора, повишена нервна възбудимост, при пясък или камъни в жлъчния мехур, при възпаление на жлъчния мехур, а и при апендицит, менструация и други.

Признаци. Пристъпни свиващи болки в дясното подребрие, които се разпространяват назад към кръста, към дясното рамо и плешката. Те могат да се предизвикат от нервно напрежение или след нахранване, и то с тлъста храна, а понякога и без видима причина.

Лечение. Необходимо е да се лекува първичното заболяване. За успокояване на болките е добре да се направи на болния топла клизма (39°С) най-добре с чай от лайка (същата клизма да се повтори 2-3 вечери подред). След нея да се направи парен компрес в областта на черния дроб най-добре с търпимо горещ сварен ечемик с продължителност 1-2 часа, като се сменя, щом изстине, или гореща баня (40-45СС за 20-30 минути), или пък обща гореща баня (40-42°С) за около половин час.

След парния компрес и банята се поставят млечни компреси с извара: в 1 л мляко се сипва сокът на 1-2 лимона и се поставя да заври. Млякото се пресича и се отделя суроватката, която се пие вместо гореща вода дневно трябва да се изпива 1-2 л от нея. С изварата, която се получава, се прави горещ компрес, покрит отгоре с натопена в гореща вода и изцедена кърпа, и горещи шишета на краката.

Такива кризи траят от часове до няколко дни, но с казаното лечение болките намаляват и болният заспива. Разбира се, нужно е по-дълго лежане на легло.

Ако се повторят коликите, повтарят се и изброените приложения.

Запекът да се отстранява само с топли клизми.

Вътрешно. Докато траят болките, всеки четвърт час да се дава чай от джоджен, подсладен с мед, и 10-15 капки лимон (чаят да се изпива наведнъж), или пък да се изпие сокът от 1 лимон.

Ако болният няма камъни, много е полезно да се дава сок от портокали или отварка от репей-чигек.

Приготовление: Една супена лъжица на дребно нарязани корени в 500 г вода се варят 15 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

При постоянни жлъчни колики много помага и млечната отварка от коприва.

Приготовление: Пет супени лъжици корени, стебла и листа от обикновена коприва се счукват добре и се задушават с малко (150 г) вода. След това се варят с 1 л мляко 15 минути, прецеждат се през цедка, за да се изстискат самите корени. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

При образувани камъни добри резултати дава лечението със зехтин и ряпа (вж. „Пясък и камъни в жлъчката“) или болният да изпие наведнъж 30 г чист маслинен зехтин, размесен със сока на 2 лимона, или смес от сока на ½-1 лимон, 1 жълтък от прясно яйце (добре развит) и от 30 г чист маслинен зехтин: изпива се наведнъж.

Диета. Докато траят болките, не се дава никаква храна. След това първите няколко дни при апетит се дава само овесена вода, овесена каша без мляко или плодови сокове 3-5 пъти дневно. Щом няколко дни няма кризи, болният може вече да яде лека природосъобразна храна картофена, оризена, ябълкова и други супи, също са полезни печените без сол семки от тиква. По-после плодове, ягоди, кайсии, дини, грозде и каши. На закуска се забранява кафе с мляко, шоколад с мляко или други подобни. Препоръчват се захарни и тестени изделия, нетлъсто месо (да се избягва запържването на храните), прясно мляко и сирене. Да не се употребяват сланина, свинска мас, тлъсто месо и риба, консерви, хайвер, а също и туршии, кисело зеле, сини домати, газирани и спиртни напитки.

Гроздовият сок (приготвен без химикали) е много полезен и може да замести портокаловия сок.

Самовнушение. Да се прилага с формулата: „Минава, минава...“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...