Jump to content

Възпаление на жлъчния мехур (холецистит)


Recommended Posts

Възпаление на жлъчния мехур (холецистит)

Причини. Задръжка на жлъчката, която е благоприятна среда за развитието на бактерии. Причинителите освен микроби могат да бъдат и паразити. Възпалителният процес често се подпомага от наличието на жлъчни камъни, бременност, от начина на хранене.

Признаци. Протича различно в зависимост от формата и степента на процеса най-често с болки в дясното подребрие, гадене, повръщане, температура с втрисане. При гнойно възпаление състоянието на болния е тежко: температурата достига 39-40°С, има повръщания, подуване на корема. Може да се развие перитонит.

При хронично възпаление болните имат храносмилателни смущения: гадене, оригване, тежест след нахранване, непонасяне на тлъсти храни.

Предсказание. При гнойно възпаление има опасност за живота. При другите форми правилното лечение дава добри резултати. Често болните продължително време загубват трудоспособността си.

Лечение. При остро възпаление болният трябва незабавно да постъпи на болнично лечение, като в тежките случаи по спешност се налага операция.

При хронично възпаление с изостряне болният трябва да остане на легло и на пълен глад. В областта на черния дроб се слага студено. Прилага се лечение с антибиотици и болкоуспокояващи средства. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 250 г лимонов сок и 250 г чист маслинен зехтин, или по 1 супена лъжица смес от 200 г лимонов сок и 200 г глицерин (от аптеката).

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпие 1 чашка от 75 г отварка от жълта тинтява (корени), жълт смил (листа и цвят), мента пиперита, невен (листа и цвят), полски хвощ, слез, салвия, червен кантарион и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко препечено) и 1 чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват със 700 г вряща вода, на тих огън се вари 25 минута и веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. През първите два-три дни съобразно състоянието и развитието на болестта болният да остане само на течна храна: лек чай, пасирани супи и компоти. След подобрение постепенно да премине към вегетарианска храна млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена нетлъста храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Да се отбягват яйцата, пържените храни, сините сливи и сините патладжани, киселото зеле. Също от плодовете да се отбягват ягодите и малините заради семките им (но не и соковете им), защото дразнят червата. Люто, алкохол и тютюн не!

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко или телешко, птица или прясна нетлъста риба речна или океанска, при това винаги печено или варено, но не и пържено, винаги съпроводено от салата от червен кромид лук с магданоз и ряпа (настъргана преди половин час) с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, прясна несолена извара, прясно несолено сирене, зеленчукови и тестени ястия и компоти, но не и от сливи, с малко хляб и много добре сдъвкани.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от черна ряпа (1 ряпа, разрязана на малки парчета, в 600 г вода се вари, докато се свари за ядене, и се прецежда) или пък отварка от драка (плод), гръмотрън (корени) и шипки (плод): по 1 супена лъжица от трите се запарват с 600 г вряща вода и се варят 20 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема 1 винена чашка от 75 г:

а) отварка от дебела мара (листа), жълт кантарион, жълт смил, бял пелин (листа), росопас, страшниче и цикория (корени) по 50 г от всяка: от тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) и 10 шипки, разрязани на две, се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути; като изстине, се прецежда; пие се подсладено с мед и лимон по вкус; или пък:

б) отварка от жълта тинтява и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или чай от лайка, последвана от налагане в областта на черния дроб в по-леки случаи с торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), ушита на тегели, от по 1 см широки, и напълнена със смес от 9 супени лъжици готварска сол и 3 супени лъжици рафинирана сяра (от аптеката). В по-тежки случаи, придружени от силни болки, се поставя торбичка от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица), а отгоре фланелен пояс.

Едновременно при тежко главоболие се слага „шапка“ от същото хасе, напълнена със селски хлебен квасец, приготвен по същия начин. В останалите случаи „шапката“ да е напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети със 100 г прясно мляко киснат 30 минути и се изцеждат добре; или пък „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с оцет, и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това през целия ден в областта на жлъчния мехур се носи компрес от 3 бархетни парчета, натопени в настойка от пролез татарски босилек (листа и цвят): 3 пълни супени лъжици в 1/2 л чист маслинен зехтин във водна баня се варят 1 час, почива 2-3 дни и се прецежда. Преди поставянето на компреса кожата се изтрива добре, отгоре се поставя маслена хартия и се прикрепя с фланелен пояс.

Неделя. Ако няма криза почивка от всичко. При нужда лечението продължава по плана.

VI. През лятото добре е болният да почива. Може да полива цялото си тяло с хладка слънчева вода, последвано от сухо изтриване.

Важни добавки:

1. При криза болният веднага да легне в кревата и върху черния си дроб да постави торбичка, напълнена с хладка несолена извара, закрепена с фланелен бинт. След това да изпие 1 чашка от 150 г чай от джоджен (1 супена лъжица листа се запарват с 250 г вряща вода и се варят 5 минути, кисне 20 минути и се прецежда), засилен със сока на 1 цял лимон. През време на кризата да се храни само със слаб чай, най-добре лилов с малко захар или мед, и компот от ябълки или круши или пък разредено кисело мляко (айран) с парче леко препечен хляб.

2. При повишена температура сутрин, обед и вечер 20 минута преди ядене заедно с отварките, дадени в точка II, да взема и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър на прах и лимонтозу по равни части.

3. При повръщане преди ядене и след ядене да взема по 1 кафена чашка отварка от джоджен (1 супена лъжица листа в 250 г вода се вари 5 минути; като изстине, се прецежда), съчетана с компрес на корема, натопен в топла отварка от джоджен - държи се 2-3 часа.

4. При сърбеж кожата да се изтрива с кърпа, натопена в отварка от 3 супени лъжици листа от смрадлика: в 600 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда и засилва с по 1 супена лъжица сол и оцет.

5. Солта и сярата в торбичката се сменят на 15 дни веднъж.

6. Режим след оздравяването. Да се лекуват възпалителните заболявания на стомашно-чревния канал, да не се допуска образуването на жлъчни камъни, спазване на правилен хигиенен и диетичен режим.

7. Болният да избягва тежък труд - вдигане на тежко, разтърсване на тялото и излагане на настинка.

8. Ако болният има повишена температура, той не е нито за море, нито за банско лечение, а само за среднопланинско летовище.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...