Jump to content

Възпаление на далака


Recommended Posts

Възпаление на далака

Причини. Удар, разпространение на съседно възпаление, общо нагнояване на тялото и някои заразни болести, като малария, тиф и пр.

Признаци. От лявата страна по ребрата се усеща болка и тежест. Болният има треска, желанието за ядене се изгубва, повдига му се и той повръща. Отначало е запечен, а после го изкарва. Болният отпада и кожата му има жълт цвят.

Лечение. Болнично. Лечението трябва да цели да премахне основната болест. Ако тя не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене при температура до 38°С болният да взема по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче (мускатно), лимонтозу (винена киселина) и нишадър (от аптеката) по 10 г от всяка, всички стрити на прах. От тази смес на око се правят 30 праха от 1 г.

При температура над 38°С болният да взема по 2 праха от същата смес.

При липса на температура болният да взема по 1 супена лъжица сок от черна ряпа 3 репи се смилат на машинка за месо, след това изстисканият сок се смесва със сока на 1 цял лимон.

II. Заедно с първото или второто средство болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, бударица, волски език, върбинка, жълт и червен кантарион и овчарска торбичка, пелин и цариче по 50 г от всяка, и хмел (шишарки) 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При болки в далака добре е болният да пие чай от салвия (градински чай).

Приготовление: Една супена лъжица от билката се попарва с 500 г вряла вода, кисне 20-30 минути, прецежда се и се пие.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), или пък обикновена храна, но без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не!

На първа закуска, ако има анемия, болният да изпива по 1 чаша боза или плодов сок, в който от вечерта се слага парче козуначена (хлебна) мая кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, копривено и шипково брашно (от аптеката). Един час след това може да си направи втора закуска от кромид лук с магданоз и настъргана ряпа по равни части, с малко винен оцет и зехтин по вкус.

На обяд може да изяжда и по 100-150 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти.

На обяд и вечеря заедно със сдъвканата храна да поглъща и по 1 таблетка хинин (от аптеката), а след ядене да взема по 1-2 лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от цвета на ясен: запарва се като обикновен чай и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 чаша. Или пък отварка от листата на ягода: 1 супена лъжица листа в 500 г вода се варят 5 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Добре е да се пие и софийска минерална вода или пък, и то още по-добре, брезнишка вода.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 20 ядки от кайсии или сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на по 2 супени лъжици корени от коприва, магданоз и цикория и по 2 супени лъжици ечемик и овес (зърна), предварително измити в хладка вода в 2,5 л вода се варят 15 минути. След това се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, медуница, полски хвощ, селим и синя тинтява по 50 г от всяка, и 1 чаена лъжичка корени от спаржа. Ври още 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, при температура клизма с 500 г хладка вода (30-33°С), а при липса на температура с топла вода (37°С). След това при температура целият корем се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени със студена лапа от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли, полети и киснали в кафена чашка оцет 20 минути, или със сурова настъргана тиква и двете добре изстискани. Или пък с компрес от 4 хасени парчета, натопен в студено прясно мляко, добре изстискани държат се, докато се затоплят, и се заменят с нови.

При липса на температура целият корем се налага със същите торбички, ушити на три джоба и напълнени две вечери подред с топла лапа (38°С) от ориз 300 г, 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 900 г вода. Вари се да стане гъста каша и 10 минути преди да се снеме от огъня, се прибавят 3 супени лъжици ленено брашно, разбърква се добре и се вари още 10 минути. След това се снема от огъня и като изстине, се смачква да стане гъста каша като тесто.

Други две вечери подред се слага лапа от пресен топъл (37°С) селски хлебен квасец (забъркан гъсто отпреди 4 часа и засилен с 1-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи, смачкани без костилките, или пък с 1-5 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), отгоре вестник и вълнен пояс.

При главоболие това се съчетава с цяла „шапка“ на главата от тънко хасе, напълнена с пресен селски квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ренде с кората, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. При пълнене на компресите с лапата от ориз или квасец върху болния далак да се слага половината от дадената лапа или квасеца, а другата половина върху останалата част на корема.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. При липса на температура през целия ден върху далака (от лявата страна под ребрата) се носи торбичка от същото хасе (25 на 15 см), ушита на 3 тегела, напълнена с 10-12 цели сурови диви кестени, които не се сменят, или пък да се носи парче мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосано отгоре е парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко. В противен случай лечението продължава.

Важни добавки:

1. Болният да следи краката му винаги да бъдат чисти, топли и сухи.

2. Изпотен никога да не пие студена вода и да не яде сладолед и студени ястия или пък напитки.

3. Лапите от ориз и квасец може да се използуват 2 вечери, при това квасецът се засилва и с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...