Jump to content

Сифилис на далака. Абсцес (гнойник) на далака


Recommended Posts

Сифилис на далака

Причини. Във втория период на сифилиса, особено в случаите, придружени с температура, става едно възпалително подуване в далака.

Признаци. По-малки и по-големи сифилитични бучки (гуми) се намират в далака. Нерядко и в късни стадии на сифилиса се намира също силно увеличен далак, придружен с тежко малокръвие. Разпознаването на тази болест зависи от своевременното откриване на истинската болест сифилиса.

Лечение. Общо и по начина, изложен за сифилис.

Абсцес (гнойник) на далака

Причини. Развива се повечето вторично, като възпалителният процес прониква по съседство от други органи, а понякога заразата се разпространява и по кръвен път.

Признаци. Състоянието на болния е тежко. Той се оплаква от болки и тежест в лявото подребрие, температурата му се повишава, има втрисане. Характерни са продължителната изтощаваща треска и общата отпадналост. Могат да настъпят и редица усложнения, включително и перитонит.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се задължително в болница, и то най-често е хирургично. Народната медицина препоръчва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и 1-2 супени лъжици мащерка, стрита на прах и пресята като брашно.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от волски език 120 г, зайча стъпка, магданоз (листа), мечо грозде и пача трева по 80 г, акация (цвят), жълт кантарион (цвят и листа), лайка (цвят) и мащерка по 40 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън в закрит съд се варят още 30 минути, за да остане отварката наполовина. Като изстине, се прецежда.

Десет минути преди обяд болният да изпива и следната смес: 1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), смесен със 150 г чисто натурално червено вино, 30 г чист маслинен зехтин и 6 бучки захар.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук, листа от магданоз и настъргани моркови по равни части с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. След ядене да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко пчелен мед, разбъркани с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, и след това да изпива 1 чашка „домашна боза“, приготвена от 2-3 супени лъжици пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и копривено брашно, размити с малко плодов сок или вода, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от хмел (шишарки): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда. Или пък отварка от ечемик 7 супени лъжици ечемик в 2 л вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене:

а) Ако болният има температура, да взема прах от 1 г (за деца 1/2 г) от следната смес: 6 г индийско орехче, 6 г нишадър на прах и 6 г лимонтозу (винена киселина), стрити на прах, смесени заедно и разделени на 18 праха по 1 г всеки. Заедно с праха се изпива и дадената по-долу отварка (вж. буква „б“). Щом температурата спадне, да се спре вземането на праховете.

б) При липса на температура да пие по 1 чашка отварка от 75 г от агримония, върба (листа и цвят), глухарче (листа), медуница, мента пиперита, пелин (листа), овчарска торбичка, полски хвощ, селим (листа), цикория (корени) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След това една вечер се слага парен компрес в областта на далака, и то отпред и отзад с 2 торбички, напълнени с търпимо гореща готварска сол, отгоре покрити с мушама и закрепени върху болното място с вълнен пояс. Държат се, докато изстинат, последвани от налагане на същите места с 2 торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 3-5 супени лъжици пресни млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка за двете места и на 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките. Преди поставянето лапата се поръсва с 1 чаена лъжичка ситна захар.

Едновременно се прави и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от живовляк широколистен (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути), покриващ двете торбички с лапите, които са поставени на далака отпред и отзад. На тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ.

Втората вечер областта на далака се налага с торбички, напълнени с топла лапа от листата на полски бъзак, сварени с 1 чаша мляко и поръсени за всяко място с 1 лъжица захар, или пък напълнени с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с 10-15 сини сливи, поръсени с 1 чаена лъжичка захар. Едновременно се правят и другите приложения, дадени за първата вечер. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавки:

1. При главоболие, вместо да се слага торбичка с квасец на тила, да се слага на главата „шапка“ от същия селски хлебен квасец, засилен с 5-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на сит-но нарязани и счукани в дървен хаван на кашица.

2. При силни болки в корема лапата, дадена за далака, да се слага в троен размер върху целия корем и да се държи цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 16 години да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след това и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след сутрешната закуска, ако болният не е на легло, добре е да се повтори поставянето на парните компреси на далака и налагането му отпред и отзад с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано по-горе, или пък да се постави коремен компрес, натопен в топла отварка от живовляк. Торбичките се държат от 5 до 7 часа, а коремният компрес 3-4 часа.

Ако болният е на работа, тогава през целия ден на далака от двете страни да носи мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко; пият се само билките и се пази диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси не се правят, а само се поставят топли лапи (до 36°С).

Важни добавки:

1. Ако на болното място се образува гнойник, подобен на студен абсцес, същият да се налага 3 вечери подред с топла лапа от печени земни ябълки (грудки), смачкани и поръсени със захар, или с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко, и преди поставянето е поръсена с малко захар. Ако отведнъж не пробие, налагането продължава до постигане на искания резултат. Болният да продължи лечението в болница.

След пробиването народната медицина препоръчва сутрин и вечер раната да се измива с отварка от жълт кантарион (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 10 минути, като изстине, се прецежда). След това да се налага с марлички, намазани със сладкия мехлем, или още по-добре със следния домашен мехлем: взема се сокът на зелена коприва (50 г), като листата и стъблата се счукват и изцеждат в чинийка. След това се взема белтъкът на 2 яйца, смесва се със сока на копривата и се размива хубаво да стане гъсто като мехлем, при желание може да се добави и 1/2 чаена лъжичка чист пчелен мед и бяло брашно, колкото поеме, докато се сгъсти и стане на мехлем.

2. Ако дивите кестени са много твърди, тогава да се натопят в хладка вода за 68 часа, за да набъбнат, след това корите се махат и се режат на ситно с ножица, а месото да се смели на машинка за месо. Може и да се счукат в хаван.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...