Jump to content

Хронично подуване на далака


Recommended Posts

Хронично подуване на далака

Причини. Болести със застой на кръвта в областта на вратната вена или някой неин клон, някои хронични инфекциозни заболявания и други.

Признаци. Увеличен далак със или без постоянни леки болки в лявото подбедрие.

Лечение. То трябва да цели отстраняването на основната болест. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

Болният да пие:

а) чай от радика (глухарче) или от волски език (вж. „Хронично кръвонатрупване в черния дроб“); или:

б) чай от червен кантарион: 1 супена лъжица от билката се попарва с 500 г вряла вода, кисне половин час, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или:

в) чай от синя тинтява (употреба, както чай от червен кантарион); или:

г) отвара от ечемик: 4-5 супени лъжици ечемик (предварително счукан на дребно като трици) се варят в 1 л вода, докато остане 750 г, прибавя се 50 г мед и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

Диета. Много полезно е да се яде салата от варена целина като аперитив или заедно с другите ястия.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене при липса на горчива вода в стомаха болният да взема по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа), меду-ница, пелин (листа), полски хвощ, цикория, овчарска торбичка и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда. За изхвърляне на горчивата вода от стомаха да се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от кората на осеново дърво: 2 супени лъжици счукана кора с 500 г чист винен оцет се варят 30 минути и веднага се прецежда, или пък смес от 1 изравнена чаена лъжичка нишадър (от аптеката), която се разбърква със 150 г чисто натурално бяло или червено вино и 30 г чист маслинен зехтин.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от хмел (шишарки): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда; или отварка от волски език 2 супени лъжици в 500 г вода на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене при температура болният да взема по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче (мускатно), нишадър и лимонтозу (от аптеката), стрити на прах и по равни части, и заедно с него да изпива дадената по-долу отварка от овчарска торбичка и пр.

При липса на температура да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед (може и гликоза), 20 зелени листа от индрише с дръжките, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите и без семките.

III. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от овчарска торбичка и червен кантарион (листа и цвят) по 60 г, бял равнец (листа и цвят), хмел (шишарки), жълт кантарион (листа и цвят) по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при нужда се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от компрес на далака, и то отпред и отзад (откъм гръбнака), с 2 торбички от тензух, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), с продължителност 2030 минути и от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт.

На корема се поставя компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от листата на див кестен (6 листа се запарват в 600 г вряща вода и се варят 10 минути, като изстине, се прецежда).

Освен това върху далака от пъпа до гръбнака едната вечер се поставя торбичка, ушита на два джоба, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с 89 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Втората вечер топла лапа от печен кромид лук, нарязан и полуизстискан, засилена с 10-15 сини сливи от тези за компот, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките и накрая поръсени с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата; или пък топла лапа от праз лук, сварен с 10-15 сини сливи и 100 г мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, поръсена с 1/2 чаена лъжичка захар. Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица.

При главоболие на главата се поставя цяла „шапка“ също от селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. А след обличането се поставя върху далака отпред и отзад парче мушама от хаваджива (рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека“). Носи се 15 дни от едната страна и 15 дни от другата. След това да се направят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Упражненията се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Ако болният чувствува болки в далака, да го налага или с торбичка, напълнена с гореща сол, или пък с топла прясна и не-солена извара.

2. Ако има болки и в черния дроб, тогава и на него под коремния компрес да се слага торбичка, напълнена със същите лапи, дадени за далака.

За засилване добре е слаботелесните всеки 2 часа да вземат по 1 супена лъжица от следния „крем за усилване“: 2 кафени чашки шипково брашно, 1 кафена чашка бял равнец, 1 кафена чашка жълт равнец (листа и цвят) всички стрити на прах и пресети като брашно, 300 г прясно краве масло, 600 г чист пчелен мед.

Приготовление: Маслото и медът се слагат заедно във водна баня на слаб огън, за да се разтопят, след това се свалят от огъня и се прибавят шипковото брашно, стритите и пресети на брашно билки и всичко се бърка в порцеланов съд с чиста (дървена) лъжица в продължение на 1 час.

Забележки:

1. Билките, които трябва да се стрият на прах, преди това да се държат 1-2 минути върху парата на една тенджера с вряща вода, за да се дезинфекцират, като се поставят в марличка, след това се изсушават във фурната, стриват се на прах и се пресяват през сито.

2. Шипково брашно може да се приготви от сушени шипки, като се изваждат семките им, а месото се изсушава, след което се счуква в дървен хаван и се пресява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...