Jump to content

Кучешка тения (ехинокок) в далака


Recommended Posts

Кучешка тения (ехинокок) в далака

Причини. Същите, изложени при кучешка тения в черния дроб.

Признаци. Далакът може значително да се увеличи и да предизвика явления на притискане на съседните органи (задух, повръщане, запек).

Лечение, болнично. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 5 глави суров кромид лук, настърган, изсипан в подходящ буркан и разбъркан с 500 г ситна захар. Оставя се да стои на светло място 7 дни, след това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, брезови листа, бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), жълт смил (листа и цвят), пелин (листа), синя тинтява (листа и цвят), червена хвойна (зърна) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда; или отварката от смрадлика и др. (вж. „Ехинокок в корема“).

Диета. Същата, дадена при ехинокок в черния дроб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от магданоз (листа и корени): по 2 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 20 минути, като изстине, се прецежда, или пък плодови сокове.

III. Два часа след ядене отново да се повторят точки I и II.

IV. Вечер преди лягане при нужда се прави клизма с 250-500 г топъл чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено 20 минути), последвана от налагане в областта на далака (отпред и отзад) с две торбички от тънко хасе с размери 25 на 15 см, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизтискан и засилен за всяко място с по 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките и поръсени с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре вълнена шапка така се спи.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това, ако болният е на легло, 2 часа след закуска да си сложи отново лапата от печения кромид лук със сливите и да я държи 5 часа. Ако ходи на работа, върху далака да носи торбичка от тънко хасе (24 на 12 см), ушита на тегели, по 1 см широки, напълнена със смес от 6 супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици рафинирана сяра на прах (от аптеката).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...