Jump to content

БОЛЕСТИ НА БЪБРЕЦИТЕ И ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА. Общи упътвания


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА БЪБРЕЦИТЕ И ПИКОЧНИТЕ

ПЪТИЩА

Общи упътвания

Бъбреците заедно с пикочните пътища образуват пикочния апарат. Двата бъбрека имат бобовидна форма и са големи колкото юмрук. Те лежат на задната коремна стена в поясната област от двете страни на гръбнака. Покрити са с тънка капсула и са обвити в мазнина. През бъбреците за кратко време минава всичкото количество кръв и се отделя урината, която се събира в бъбречното легенче. Оттам по пикочопровода тя се отвежда в пикочния мехур. Когато мехурът се напълни, усещаме напън за уриниране. Пикочният мехур трябва да се изпразва редовно. Задържането на урината в него за дълго е вредно. Топлите цели бани облекчават работата на бъбреците.

Бъбречните болести в повечето случаи се зараждат бавно, развиват се скрито и са опасни, защото не причиняват само местни разстройства. Важно средство за диагностицирането им е изследването на урината. Обаче за това не бива да се съди само по външния вид. Тя може да е мътна, гъста, да има утайка и при все това болният да няма бъбречно заболяване - например при простуда, треска и силно телесно напрягане урината има червеникав цвят. В други случаи утайката е бяла, а при чернодробни заболявания урината има тъмен цвят. При някои бъбречни болести тя може да е напълно бистра.

Болният трябва да щади бъбреците си, т. е. да отбягва всичко, което ги дразни. За целта да се избягват алкохолните напитки и храната да е бедна откъм сол и белтъчни вещества. В нея трябва да има следи или малко количество готварска сол. Да не се употребяват силни подправки като пипер, горчица и др. Вместо оцет да се употребява лимонов сок. В интерес на болния е да ограничи употребата на месо. Винаги да се предпочитат млякото (прясно и кисело), супите от плодове и зеленчуци, всички видове плодове (особено дините, пъпешите, черешите и ягодите при условие да се ядат сурови и добре сдъвкани, дюлите - сурови или сварени, а най-много гроздето), зеленчуци (ревент, ряпа - да се взема преди ядене по 1 супена лъжица, червен кромид лук, чесън, земни ябълки и зелен фасул) и зърнени храни. Целината, консервираните и сухите зеленчуци са забранени за болните от бъбречни болести.

Лечебна храна за страдащите от бъбречна болест са тиквите във вид на мармалад. Взема се 1 средно голяма тиква и се отрязва капакът й. От образувания отвор се изгребват конците и семките на тиквата. В така приготвената тиква се налива 1/4 л чист маслинен зехтин и се прибавя 1/4 кг небетшекер. Тиквата се слага в тепсия, като й се поставя капачето, и се пече. След като се изпече, маха се кората, а вътрешността се разбърква, смачква се и става на мармалад. Взема се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 супена лъжица. Също е полезна тиквата варена, печена, във вид на крем с мляко и пр. В някои случаи са полезни доматите и доматеното пюре, приготвено по вакуумен начин. Измежду диетите на първо място трябва да се постави суровоядството.

Като напитка освен прясната вода да се употребяват плодови сокове, а също чай от косите на царевица или от шипковите плодове (този чай, прецеден и приет вътрешно, действа за укрепване на бъбреците), или отварка от магданозени корени, или отварка от корените на троскот, или пък отварка от овес. Също полезна е и суроватката.

Климат. За хората, които страдат от бъбречна болест, не е безразлично при какви климатични условия живеят, защото климатът може благоприятно и неблагоприятно да действа върху болестта. На такива болни се препоръчват топли и сухи места. Планинският студен и често влажен въздух не е благоприятен за тях. Особено много трябва да избягват студен и силен вятър да не духа в гърба им. Също така да се пазят от преумора, мокри и студени крака, влажни жилища и продължително стоене във влажен въздух. Във влажния въздух кожата слабо се поти, защото кръвоносните съдове са постоянно свити, поради което бъбреците се пресилват. За болните е нужно чрез слънчеви бани да усилят дейността на кожата си и да облекчат бъбреците. Вечер краката да се измиват с хладка вода (30°С), а при постоянно студени крака всяка вечер да се правят горещи бани (40°С) с 1-2 шепи морска сол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...