Jump to content

Албумин в урината


Recommended Posts

Албумин в урината

Албуминът е белтъчно вещество, което нормално не се съдържа в урината. В повечето случаи съдържанието на албумин в урината е признак за бъбречно увреждане. По-рядко това се среща и при здрави бъбреци.

Причини. Албумин в урината с увреждане на бъбреците се явява при остър или хроничен нефрит, при нефроза, при хронични болести на белите дробове с нагнояване, при някои инфекциозни болести - грип, скарлатина, ангина.

Албумин в урината без увреждане на бъбреците се наблюдава в юношеските години и ту се явява, ту изчезва. Най-често се явява след дълго ходене, а също и след преумора, при продължително стоене, а изчезва след почивка. Албумин в урината може да се установи и след обилно ядене, студена баня, коремни колики и др. Когато телесната температура е повишена независимо по каква причина, обикновено количеството на албумина в урината е малко и изчезва с падането на температурата.

Признаци. Когато бъбреците са увредени, наличието на албумин се придружава и от други прояви - бледа кожа, отоци под клепачите и по краката, промени в количеството и състава на урината и др., но невинаги. Често бъбречното заболяване протича дълго време скрито, безсимптомно.

Предсказание. То е различно и зависи от степента на бъбречното увреждане.

Предпазване. Насочено е срещу причините на основното заболяване.

Лечение. Преди всичко се лекува заболяването, чиято проява е наличието на албумин в урината, и то своевременно от лекар-специалист.

От народната медицина се използват следните средства:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при повишено съдържание на урея (пикочина) в кръвта болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица смес от 250 г бял уров (фий) зърна, смлени на брашно и забъркани с 250 г чист пчелен мед и сока на 1 лимон; или пък:

б) по 1-2 супени лъжици сироп от тиква: отрязва се капакът й, изваждат се салото и семките, кухината се напълва със ситна захар, захлупва се с капака и така стои 24 часа. След това сиропът се излива в шише и се държи запушено на студено място да не вкисне.

II. Десет минути след едно от казаните средства да изпива 1 чашка от 100 г отварка от 5 китки магданоз (листа и дръжки) заедно с 5 месести лимона, разрязани всеки на 4 части, и 2 пълни супени лъжици очистени овесени зърна - в 1,5 л вода на тих огън се варят 10 минути, след това се прибавят по 2 пълни супени лъжици листа от къпина, изтравниче и полски хвощ и 1 пълна супена лъжица конопено семе, счукано на ситно. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! Също да се отбягват копривата, лападът и спанакът.

На обяд заедно с другата храна (винаги съчетана със салата от кромид лук с магданоз - листа, и моркови, на ситно рендосани, с малко чист винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска), варено или печено, но не и пържено. На вечеря безмесна храна - кисело мляко, зеленчукови ястия, варена или печена тиква, подсладена с мед, ястия от грис и ориз, компоти, но без сливи, с малко леко препечен хляб. Вместо захар да предпочита гликозата. Болният винаги много добре да дъвче храната, докато се втечни в устата му, и тогава да я погълне.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от царевица (зърна): 100 г зърна с прибавка на 20 шипки (плод), разрязани на две, в 600 г вода на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чаша отварка от 150 г или:

а) от 5 зелени листа от индрише, 1 пълна супена лъжица ленено семе и 1 средна възкисела ябълка, разрязана на 4 равни части - запарват се с 300 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда чрез изстискване и се засилва с 300 г горещо сварено мляко. Или пък отварка:

б) от царевични зърна с шипки плод (вж. по-напред „Вместо вода...“).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или пък с чай от лайка. След това:

а) Областта на бъбреците се налага с торбичка от тънко хасе (30 на 15 см), напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), преди поставянето му засилен с 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 2 пълни супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, и 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Отгоре се слага вестник. Едновременно се прави и компрес на корема (отпред) от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец и листа от джоджен (по 2 супени лъжици от двете се запарват със 700 г вряща вода и захлупено се вари 5 минути), отгоре се слага хасено парче и вълнен пояс, който да пристегне и торбичката с квасеца на бъбреците. След това се прави лек сух масаж на сливиците с двата палеца: 15 пъти от зад ушите до под брадата и толкова пъти в обратна посока. Ако сливиците са гнойни, гърлото да се налага с топла лапа от твърдо сварен белтък от яйце, на ситно настърган на ренде и поръсен с 1 чаена лъжичка пудра захар.

На главата при главоболие се слага „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрива главата от веждите до тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици настъргани диви кестени или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша, а отгоре - вълнена шапка. При липса на главоболие се слага „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре - вълнена шапка. Държат се до сутринта.

б) Или пък цяла топла баня (38°С за 10-20 минути) с хвойнови таблетки - за една баня се вземат 4 такива таблетки, които се продават в санитарните магазини. След банята се прави сухо увиване, лежи се 1-2 часа за по-добро изпотяване, а след препотяването - сухо изтриване, преобличане и спане с „шапка“ от квасец или пък от зелен лист прясно зеле на главата (вж. точка а).

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. В областта на бъбреците се поставя мушама от хаваджива с размери 25 на 15 см, а отгоре тропосано парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата й е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Забележка. При всяко сваляне на мушамата мястото й да се изтрие с памуче, натопено в аптекарски спирт. Ако кожата не понася тази мушама, вместо нея болният да носи само фланелен пояс.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. Болният трябва да обърне сериозно внимание за своевременно лечение на гнойни сливици, гноен синузит или пък гранулом в зъбите.

2. Да следи краката му винаги да са сухи и топли. За целта през студените и влажни дни да се облича топло и сутрин, обувайки чорапите си, да напръска ходилата им с малко прясно смлян синап (от аптеката).

3. Необходим е природосъобразен живот: рано ставане, рано лягане, чиста храна и весело настроение без излишни грижи и ядове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...