Jump to content

Остро възпаление на бъбреците (остър гломерулонефрит)


Recommended Posts

Остро възпаление на бъбреците

(остър гломерулонефрит)

Причини. Най-често заболяването е последица от ангина, фарингит, скарлатина, синузит. Макар и по-рядко, причина могат да бъдат пневмония, ставен ревматизъм и други. За възникване на заболяването значение има и простудата, особено влажен студ, намокряне на краката и др. Явява се още при бременност, при заболяване на кръвообращението, след големи изгаряния на кожата и при злоупотреба с някои лекарства.

Начинът на хранене също се отразява върху бъбреците и те много по-лесно заболяват у хора, които употребяват месо като всекидневна храна, солени и консервирани храни и изобщо у хора, които си угаждат, преяждат или употребяват големи количества спиртни питиета.

Признаци. Обикновено заболяването започва бавно и незабелязано с обща умора, главоболие, болки в кръста. Лицето е бледо, подпухнало. Болният се оплаква от болки в областта на сърцето и сърцебиене. Появяват се отоци, най-често около очите. Зрението на болния отслабва, понякога той вижда във въздуха хвърчащи мухи, губи апетит, повръща и постоянно отслабва. Важни признаци са измененията в урината. Тя намалява твърде много и съдържа албумин и цилиндри, често става червена, съдържа кръв. Понякога количеството й стига само до 150-250 г в 24 часа.

При тежките форми болният има замайване, повръщане, гърчове, а понякога и припадъци със загуба на съзнанието. Болният диша тежко, коремът му се подува вследствие на събиране течност в коремната кухина, а понякога получава и уремия, т. е. отравяне на кръвта от пикочните елементи, които не могат да бъдат изхвърлени навреме през болния бъбрек.

Предсказание. Острият нефрит може да оздравее напълно, но може и да премине в хронично заболяване. В малък брой от случаите завършва със смърт.

Предпазване. То се състои преди всичко в предпазване от остри инфекциозни заболявания, от простуда, често охлаждане на тялото. Да не се злоупотребява с алкохолни напитки, месна храна, пушене на тютюн, полови излишества и прекомерна преумора (вж. том I, „Природ осъобразен живот“).

Лечение. Провежда се от лекар-специалист.

Необходимо е болният преди всичко постоянно да лежи в легло, докато болестта му напълно изчезне. Ако има задух, да бъде в полуседнало положение. Стаята трябва да бъде суха и топла, а на болния да се осигури пълно спокойствие. Тялото му да се затопля постоянно в леглото чрез топли тухли, шишета с топла вода и т. н. Два-три дни болният да се остави на глад и жажда.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при нормални стойности на уреята в кръвта болният да взема по 1-2 зърна чист боров катран с нишадър на прах (от аптеката).

Приготовление: 100 г боров катран последователно се измива в 9 води, като след утаяването му водата веднага се заменя с друга чиста вода (разбърква се, утаява се и т. н.). След това към катрана се добавят 10 г нишадър на прах и се разбърква добре, за да стане хубава смес. Към нея се прибавя малко препечено царевично брашно, за да стане гъсто тесто, от което се правят хапчета, колкото царевични зърна, и за да не се слепват, се поставят в подходяща кутийка.

Употреба. Първите 3 дни сутрин, обед и вечер преди ядене се взема по 1 зърно - всичко 3 зърна на ден. След това се вземат по 2 зърна наведнъж - всичко 6 зърна на ден, и така се продължава до края на лечението.

При повишено съдържание на уреята в кръвта болният да взема по 1-2 супени лъжици или смес от 250 г бял уров (фий) - зърна, смлени на брашно и забъркани с 250 г чист пчелен мед и сока на 3 лимона, или пък сироп от обикновена (селска) тиква - отрязва се капакът й, изчиства се от салото и семките, а кухината се напълва със ситна захар догоре. След това се захлупва с капака и така стои 24 часа, подир което полученият сироп се излива в бутилка и запушено се държи на студено място да не вкисне.

II. Едновременно с катранените зърна или 10 минути след сместа от урова или пък сиропа от тиквата болният да изпива 1 чашка от 120-150 г отварка от изтравниче 100 г, бреза (лист или млади клонки), дръжки от бели череши, цикория (листа и клонки), мечо грозде, полски хвощ и троскот (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 30 шипки, разрязани на две, по 1 пълна супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката) и конопено семе, счукани на ситно, и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се топло. При желание може да се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. При остро възпаление на бъбреците много е важно да се спазва правилно диетолечение. В първите два-три дни от заболяването е необходимо болният да остане на глад и жажда, като му се дават само плодови сокове до 200 г дневно. В случая особено са полезни пъпешите, любениците, крушите, ябълките, гроздето и пр. Сокът на плодовете облекчава бъбреците. Зимно време плодовете се вземат варени 15-20 минути, като се ядат възможно по-топли. След това се преминава към безсолна, плодово-зеленчукова храна, предимно сурова (ябълки, захар, ориз, картофи, масло). След 5-6 дни се преминава към по-свободна безсолна диета с мляко, млечни каши, брашнени супи (от картофи, ориз, грис, просо), като общото количество на млякото не бива да надминава 1 л за целия ден. След това при нормално количество на уреята се употребява лека вегетарианска храна, която да се ограничи с повече сварен ориз с вода или мляко и други зеленчукови и плодови ястия, варени или печени, но не и пържени. При това без гъби, лапад, спанак, сини сливи и патладжани. Суровите плодове могат да се ядат само измити, защото се пръскат с отровни химикали. Люто, алкохол и тютюн - не!

Изобщо храната трябва да отговаря на следните изисквания: да се избягват пикантните и дразнещите храни, сол не повече от 2-3 г на ден. Забраняват се също китайски чай, кафе, какао, подправки, черен пипер, бахар, лук, ряпа, целина и други такива, а също сух фасул, леща и грах. Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби с намаляване и на яйцата по едно на ден. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска), варено или печено, но не пържено. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, тиква (варена или печена), компоти с леко препечен хляб. След ядене да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.

Ако болният има отоци по тялото, да се подложи на тиквена диета (вж. том I).

При увеличено количество на уреята в кръвта с повръщане строго да се спазват следните правила:

1. Десет минути преди закуска, обяд и вечеря болният да изпива по 1 ракиена чашка от 30-50 г варова вода.

Приготовление: Взема се около 1 кг негасена вар и се гаси в 5 л вода, след което се разбърква добре и се оставя да се утаи в продължение на 3 дни. След това с лъжица се обира внимателно корицата, която при гасеното се е образувала на повърхността на водата, без да се разклаща самата смес. Подир това чистата и бистра вода над изгасената вар внимателно се налива с кафена чашка в чисти бутилки и се запушва добре.

2. Храната да бъде винаги топла, а не гореща и много добре сдъвкана. На закуска най-добре е болният да изпива 1 чаша от 150-200 г овесено мляко, приготвено така: вечерта 4 супени лъжици очистени овесени ядки се варят в 1200 г вода, докато хубаво се разпукат. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, подслажда се с мед и лимон по вкус.

При хроничен нефрит болният трябва да се храни по-често с по-малко количество храна, която трябва да взема малко затоплена. Диетолечението на болните не трябва да бъде шаблонно, а променливо, като храната се разнообразява всеки ден. Във всекидневното меню може да се включват следните ястия: на закуска - овесено мляко с препечен хляб, масло и мармалад според вкуса на болния. При желание овесеното мляко може да се замени с обикновено мляко или с чай от шипки и хляб, масло и мармалад по вкус. На обяд - вегетарианска супа или пък супа от варено младо месо: агнешко, телешко или пък прясна риба с любима салата, варени или печени картофи, моркови и други. Десертът може да бъде от разни сладка, мляко с ориз, грис, сурови или печени плодове. На вечеря - макарони със захар, кисело мляко, вегетариански кюфтета, печени плодове, тиква (варена или печена) и др.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при наличие на албумин в урината болният да пие отварка от 100 г зърна от царевица с прибавка на 1 супена лъжица овесени зърна и 20 шипки, пукнати на две - в 1 л вода се варят 20 минути и веднага се прецежда. В останалите случаи да пие дестилирана вода (от аптеката), подкиселена с лимон, или пък запарка от шипки (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се заливат с 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда през тънка кърпа).

III. Два часа след ядене при нормално количество на уреята болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени с корите на машинка за месо, но без семките, и по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

При повишено съдържание на урея болният да взема или:

а) по 1 ракиена чашка настойка от праз лук с вино: бутилка от 1 л се напълва до половината с бялата част на праз лук, на ситно нарязан, долива се с чисто натурално вино и кисне на слънце или до горящата печка 3-5 дни.

Забележка. След като се изпие дадената настойка, прави се 14 дни почивка и при желание се повтаря отново.

Или пък:

б) по 1 кафена чашка от 50 г концентрирана отварка от 5 китки корени от магданоз с 5 лимона, разрязани на по две части всеки - в 1 л вода на тих огън се вари 30 минути, за да остане отварката наполовина, и веднага се прецежда.

IV. Десет минути след едно от казаните средства болният да изпива пак по 1 чаша отварка, дадена в точка II от плана.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода.

След това в понеделник и вторник областта на бъбреците се налага с торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. В сряда и четвъртък се налага с пресен възтопъл (36°С) селски хлебен квас, гъсто замесен и засилен или с 4 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, и 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах, или пък с 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка нишадър. В петък и събота се слага топла лапа от 100 г ориз, сварен в 300 г вода, заедно с 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките на тесто. Преди поставянето лапата се поръсва с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах. Едновременно и в трите случая се поставя компрес на корема, най-добре от 1 зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, след това, увит на руло, се изстисква добре. Отгоре се обвива с вълнен пояс.

На главата при липса на главоболие се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие - „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, или пък със 7-9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно настърган, а отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и през целия ден се носи в областта на бъбреците парче мушама с хаваджива (25 на 15 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се носи мушамата.

Важни добавки:

1. При болки в бъбреците коремните компреси да се засилват с торбичка, напълнена с топла прясна и несолена извара, подпъх-ната под коремния компрес, и то така, че да легне на голо върху бъбреците.

2. При повръщане, както при „Гадене и повръщане“.

3. При спиране на урината, както при „Спиране на урината (анурия)“.

4. Ако сърцето отслабне, половин-един час след обяд и вечеря болният да взема и по 1 кафена чашка отварка от исландски лишей, глог, бъз и валериан (вж. том III, книга първа, „Възпаление на сърдечната торбичка - перикардит“).

5. Лапите от печения лук, квасеца и ориза може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се подгряват до казаната температура, а квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

6. Болният да следи краката му да са винаги сухи и топли.

7. През време на оздравяването, ако болният не е на легло, да стои повече на слънце и да се пази от простуда, като слага пояс на кръста и не се излага на резки климатични промени. А след оздравяването винаги да носи фланелен пояс.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“ При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на пикочните органи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...