Jump to content

Хронично възпаление на бъбреците (хроничен гломеруло­нефрит)


Recommended Posts

Хронично възпаление на бъбреците

(хроничен гломерулонефрит)

Хроничният гломерулонефрит е прогресиращо бъбречно възпаление, което води до бъбречна недостатъчност.

Причини. Обикновено е последица на остър нефрит, който може да е прекаран и незабелязано. Често започва като хронично възпаление. Причините са същите, както при острия нефрит, но тук измененията са по-трайни и невъзвратими.

Признаци. Често болестта не се познава веднага, защото настъпва бавно и незабелязано. Болният няма апетит, отпада, губи сили, страда от безсъние и главоболие, уморява се лесно, има жажда и пие много вода. Кожата е суха, в някои случаи има отоци под клепачите. Болните отделят голямо количество урина със светъл цвят и са принудени да стават няколко пъти през нощта. Явяват се отоци и по краката. Заболяването продължава много години. Постепенно бъбреците необратимо се повреждат, не могат да изпълняват функциите си и болните завършват с отравяне (уремия).

Предсказание. Сериозно. Зависи от степента на бъбречното увреждане и от сърдечната недостатъчност.

Предпазване. То се състои в отбягване на посочените причини, с други думи, във водене на природосъобразен живот (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Лечение. Състоянието на болните трябва да се следи от лекар, който да препоръчва необходимата диета и лечение. Във всички случаи е необходимо да се спазва хигиеничен режим: спокоен живот, леки физически упражнения, достатъчна почивка и сън, редовно ходене по голяма нужда, предпазване от простуда и заразни болести, правилно хранене, като се избягват дразнещите бъбреците продукти. Полезни са и минералните бани, но там, където климатът е топъл и сух и с това улеснява функциите на бъбреците.

Диета. Главно природосъобразна, млечно-растителна храна с повече зеленчуци, плодове, мляко, брашнени супи, ориз, захар, жълтък от яйце, масло, сухари и бял хляб. Изобщо храната да е слабо солена, никакво месо, нито оцет или люти храни. Да се остави тютюнът. Лимонът и доматите не бива да се избягват. Много са полезни за такива болни както салатата от настъргана черна ряпа, корени от магданоз и червен лук - по равни части с повечко маслинен зехтин и лимонов сок, така и тиквената диета. Течностите се ограничават до 1 л дневно.

В тежки случаи лечението е общо за засилване на организма и по начина, изложен за острия нефрит.

Вътрешно. Освен посочените средства при остър нефрит тук ще добавим още:

а) отварка от шушулките на фасула: 15-20 г шушулки в 1 л вода на тих огън се варят 3 часа: пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша топла или студена, или:

б) отварка от горски синчец: 4-5 супени лъжици от билката заедно с корените се варят в 1 л вода, докато отварката остане наполовина, след това се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...