Jump to content

Липоидна нефроза


Recommended Posts

Липоидна нефроза

Липоидната нефроза е общо заболяване на организма с увреждане на бъбреците.

Причини. Не са добре известни. Заболяват повече деца и младежи. Значение вероятно имат някои инфекции, туберкулоза, сифилис, а и простудни заболявания.

Признаци. Болестта започва бавно с главоболие, безапетитие, отпадналост. По-късно се явяват отоци, които са значителни, упорити, разпространяват се навсякъде. Болните са бледи със суха кожа. Урината е в малко количество със сивкаво-жълт цвят.

Предсказание. Сериозно. Често настъпват различни усложнения.

Лечение. Когато е изяснена причината, лечението е насочено срещу нея. В останалите случаи се цели да се въздействува върху целия организъм. Необходимо е да се вземат мерки за предпазване от всякакви зарази, като за целта болният се пази от простуда и се грижи за чистотата на устата, носа, ушите и кожата си.

Диета. В този случай постоянната загуба на албумин с урината налага пълноценно белтъчно хранене. В някои случаи добре действа диета, съдържаща изобилно белтъчини и нормално тлъстини и въглехидрати. Дава се на периоди от 1-2 месеца, след това известно време безмесна храна с толкова белтъчини, колкото болният желае. В единия и в другия период храната трябва да съдържа малко сол и малко течности.

Добре е болният да прекара известно време в сухи и топли курорти. При лечението да се има предвид както казаното за албумин в урината, така и общите упътвания за болестите на бъбреците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...