Jump to content

Отравяне при бъбречна недостатъчност (уремия)


Recommended Posts

Отравяне при бъбречна недостатъчност

(уремия)

Уремията е състояние на самоотравяне на организма в резултат на нарушена отделителна функция на бъбреците.

Причини. Среща се при остър (по-рядко) или хроничен нефрит, при сбръчкване на бъбреците, при хипертрофия на простатната жлеза и др. Накъсо, дължи се на задържали се в кръвта отрови.

Признаци. Тази болест може да се развие много бързо или пък по-бавно и започва с главоболие, отпадналост, умора. Болните са сънливи през деня, а нощем имат безсъние. Нямат желание за работа, отслабват, безразлични са към всичко. Кожата им е суха и се лющи. Имат сърбеж по цялото тяло. Нямат апетит, имат лош вкус в устата, гадене, повръщане. Зрението е смутено. Могат да настъпят и гърчове на отделни мускули. Дишането е дълбоко, забавено или учестено, от устата излиза дъх на урина. Накрая болният изпада в безсъзнание.

Предсказание. При хронични страдания уремията продължава седмици и месеци. Тя има лоша прогноза, която е свързана с основното заболяване.

Лечение. Болнично.

Първа помощ:

1. При влошаване на състоянието, ако болният е вкъщи, до идването на лекаря може да му се поставят няколко пиявици.

2. След това да му се направи топла клизма (40°С) най-добре с чай от лайка.

3. Да се направи и обикновена цяла гореща баня (40°С) за 10-15 минути или още по-добре баня с отварка от трина и овесена слама, последвана от сухо увиване, за да се предизвика изобилно изпотяване.

4. В случая помага и опушването с ориз (вж. том I), последвано след препотяването от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина и овесена слама.

Вътрешно за усилване на уринирането сутрин, обед и вечер на гладен стомах болният да изпива по една кафена чашка сок от суров магданоз или липов чай, или отварка от корените на магданоза, или чай от изтравниче: 10 г от билката се запарват като обикновен чай в 100 г вряща вода; пие се по 4-5 чаши на ден. За усилване на сърцето да му се дава отварка от исландски лишей, валериана, ленено семе, мащерка и маточина (вж. том III, книга първа, „Сърдечна астма“).

Диета. При остра уремия болният се оставя на глад и жажда. При хронични бъбречни заболявания на болния се дават само подсладена вода, плодови сокове или лимонада - до 1,5-2 л дневно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...