Jump to content

Възпаление на бъбречните легенчета (пиелит)


Recommended Posts

Възпаление на бъбречните легенчета

(пиелит)

Причини. Възпалението се причинява от микроорганизми, които могат да преминат от червата, а и чрез кръвта при някои заболявания (колит, апендицит, холецистит и др.). Възникването на заболяването се улеснява от простуда, задръжка на урината при камък в бъбрека, запек, бременност и други. Различаваме остър и хроничен пиелит.

Признаци. При острия пиелит болният чувства болка в пояса (кръста), която се увеличава при притискане и мърдане (у мъжете болката достига до яйцата). Той има треска, температурата му се покачва, пулсът става бърз. Болният няма охота за ядене, повръща.

Уринира повече, и то мътна урина. Пикочта е лигава или гнойна. При хроничен пиелит болният от време на време има втрисане с температура и болки в кръста, запек. Тези прояви обикновено настъпват след простуда, ангина, бременност и др. Понякога хроничният пиелит протича без особени оплаквания.

Предсказание. Благоприятно за острия пиелит - той обикновено оздравява. Хроничният пиелит е упорит и изисква системно лечение.

Предпазване. Да се отбягват причините, които го предизвикват.

Лечение. Провежда се от лекар, особено на острия и хроничния изострен пиелит.

Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при липса на температура болният да взема по 1-3 хапчета, големи колкото царевични зърна, от следната смес: 25 г чист бял тамян, 15 г бяла дъвка (сакъз) и 1 пълна чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката).

Приготовление: Тамянът и дъвката се счукват на прах и се разбъркват с по малко катран, докато сместа стане на гъсто тесто. От него се правят хапчета с големина на царевични зърна, овалват се в царевично брашно и се нареждат в подходяща кутия.

Употреба: Първия ден се взема по 1 хапче - всичко 3 хапчета, втория ден се вземат по 2 хапчета - всичко 6 хапчета, и така се продължава да края на лечението.

Забележка. На деца да не се дават, а юношите до 18 години да вземат не повече от 1 хапче, или 3 хапчета на ден.

При температура болният да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от семето на копър (1 супена лъжица счукано семе се запарва с 300 г вряща вода и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда).

II. Непосредствено след вземане на хапчетата или 10 минути след изпиване на отварката от копъровото семе болният да изпива и 1 чашка от 100-150 г (за деца наполовина) отварка от еньовче, мечо грозде, полски хвощ, шипки (плод), царевични коси - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка копривено семе, счукано на брашно, се запарват с 600 г вряща вода, кисне 30 минути и след това се поставя на тих огън да се вари още 15 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък отварка от гръмотрън (цялата билка с корена), слез, троскот, бреза (листа) и овчарска торбичка.

Приготовление: От общата смес (приготвена по равни части от всяка) се вземат 4 супени лъжици и в 2 л вода се варят 10-15 минути.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет, или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обяд и вечеря добре е болният да изяжда по 1 глава печен кромид лук със захар (без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка на листа от магданоз по равни части, залята с чист маслинен зехтин и винен оцет или лимон по вкус. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря - безмесна храна: кисело или прясно мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб. А след ядене да взема смес от по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и шипков мармалад и след това да изпива по 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с малко плодов сок, вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Забележка. При висока температура прясното мляко да се намали, вместо него да се дават плодови сокове и гроздова захар (от аптеката). Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие прясно сварено мляко до 1 литър на ден или отварка от ленено семе: 2 супени лъжици ленено семе (предварително леко запечено върху тиган, за да не пачосва отварката) в 500 г вода се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 600 г гликоза или чист пчелен мед, 30 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 300 г лимони, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите и месото, но без семките.

IV. Веднага след сместа да изпива 1 чашка от 100-150 г (за деца наполовина) или отварка от мечо грозде, полски хвощ, троскот, царевични коси, черешови дръжки и шипки - по 50 г от всяка: от тази смес 4 супени лъжици с прибавка и на по 1 изравнена супена лъжица ленено семе и червена хвойна (зърна), 1 малка глава бял крем, разрязана на две, и 2 супени лъжици мед в 1500 г вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда; или пък отварка от ленено семе 1 супена лъжица и мечо ухо (листа) 3 супени лъжици - запарват се с 1 л вода, оставя се да ври в закрит съд на тих огън 10 минути, след което веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парен компрес на кръста (областта на бъбреците) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 10 минути. След това същата област се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах - от аптеката), като торбичката от вътрешната страна леко се намазва с чист пчелен мед. Едновременно се прави и компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от полски хвощ (3 супени лъжици листа и цвят се запарват в 500 г вряща вода и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда). На тила се слага торбичка със същия квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Ако болният е на легло, 1-2 часа след закуска да повтори казаното за преди лягане, като държи лапите 4-6 часа. Ако не е на легло, да си направи сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, след това да си постави на кръста мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменя с нова (рецептата й е дадена в том I, „Домашна аптека“). Освен това полезно е дълбокото дишане - сутрин, обед и вечер преди ядене по 10-20 вдишвания през носа и толкова издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VII. Лятно и есенно време болният може да замени дадените му отварки за пиене със сок от диня, и то така: сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене - по половин-един литър сок (за деца според възрастта). Освен това добре е през есента да се храни по-често с варена или печена тиква, която в случая е много полезна.

Неделя. При криза лечението продължава по плана. При липса на криза - почивка от всичко, пият се само билките, пази се диетата и се носи мушамата от хаваджива.

При менструация парни компреси на кръста не се правят.

Важна добавка. Болният да не вдига тежки предмети.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

При лечението да се имат предвид както общите упътвания за болестите на пикочните органи, така и казаното за колики в бъбреците. След оздравяването да се помни, че не трябва да се употребяват спиртни питиета, кафе и чай. Също да се избягват за дълги години тежки и мъчносмилаеми зеленчуци, като фасул, леща и сухи зеленчуци, а в продължение най-малко на две години постоянно да се носи фланелен пояс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...